Home

Achtergrond 1 reactie

Nu geen Razende Rooiers

De teelt volgend jaar in Nederland van een GGO-aardappel is een milde acceptatie-testcase.

BASF gaat volgend jaar pootgoed vermeerderen van een genetisch gemodificeerde zetmeelaardappel. Door biotechnologisch ingrijpen in het erfelijk materiaal levert deze aardappel alleen het gewenste amylopectine.
Het wordt het eerste commercieel geteelde GGO-gewas in Nederland. De teelt wordt een mooie testcase. Hoe gaat de Nederlandse samenleving reageren op het fenomeen gentech-gewas? Er zijn argumenten om te veronderstellen dat de weerstand niet groot zal zijn. De Razende Rooiers en Ziedende Bintjes hebben nu geen goed verhaal. De reactie van Greenpeace dat het gevaar van uitkruisen op de loer ligt, is plichtmatig en voorspelbaar.
Deze amylopectine-aardappel produceert veel efficiënter een goede kwaliteit zetmeel dan een gewone zetmeelaardappel; enkel het gewenste amylopectine, geen amylose. Achterwege kan dus blijven de scheiding in de fabriek van deze twee zetmelen. Die scheiding is een proces op basis van veel en zeer milieuonvriendelijke chemicaliën.
De toepassing van genetische modificatie in deze aardappel is van een heel andere orde dan die in eerdere gewassen. Die zijn resistent gemaakt tegen breed werkende onkruidbestrijdingsmiddelen. Ze kunnen volvelds met het bijpassende herbicide worden bespoten. Deze gewassen hebben de GGO-zaak geen goed gedaan. Was de eerste introductie een fritesaardappel geweest, die via gentechniek resistent tegen Phytophthora infestans was gemaakt, dan was de acceptatie van gentechnologie in brede kring veel groter geweest. Tegen phythopthora wordt in Nederlandse aardappelen jaarlijks bijna 1,5 miljoen kilo fungiciden verspoten.
Deze amylopectine-aardappel levert Nederland qua acceptatie een testcase in light-uitvoering. Het gaat om pootgoed dat in Oost-Europa wordt nageteeld voor non-foodproducten. Heel wat anders dan herbicideresistente GGO-snijmais voor Nederlands vee, waarvan de melk hier in de supermarkten komt te liggen.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Herman van Bekkem

  BASF heeft nog vorig jaar bewezen dat het nota bene zélf niet eens zijn eigen piepers kan onderscheiden van elkaar... <>

  Natuurlijk wel voorspelbaar. Plichtmatig zijn de piepers vervolgens gerooid. Zou BASF dit pootgoed nu naar Nederland willen brengen?

  De Amflora aardappel mág niet eens in de Nederlandse zetmeelgebieden geteeld worden, omdat hij te gevoellig is voor aardappelziekten. Dat wordt dus veel spuiten op die piepers.

  Verder had de Nederlandse regering besloten dat we NOOIT commerciele teelt van antibioticumresistente gentechgewassen zoals Amflora zouden toelaten. Ben erg benieuwd waarom dat beleid ineens verlaten wordt.

  Het is buitengewoon dom om met open ogen in deze 'testcase' te tuinen. Het zou dom zijn als Nederland zijn goede pootgoednaam te grabbel gooit.

  Herman van Bekkem, Greenpeace NL

Of registreer je om te kunnen reageren.