Home

Achtergrond

Niet afhankelijk van graanteelt

Termunten - De 21-jarige Jan Slim probeert zoveel mogelijk wintertarwe van het land te krijgen, voor er weer een regenachtige periode begint. "De opbrengsten zijn zo te zien lager dan vorig jaar en het graan is aan de natte kant", is zijn oordeel.

De jonge Oldambter akkerbouwer treedt in april in maatschap bij het akkerbouwbedrijf van zijn vader. Slim is niet afhankelijk van de graanteelt. "We zitten aan de rand van het Oldambt, in een hoekje waar we ook andere gewassen kunnen verbouwen. Dat gaat niet altijd helemaal van harte, maar het kán wel." En zo bestaat het bouwplan uit wintertarwe, poot- en consumptieaardappelen, uien en suikerbieten. "Het pootgoed is een mooie teelt, maar het moet je liggen. We werken samen met andere telers. Die samenwerking bestaat al zeker vijftien jaar. Het werk wordt er een stuk aantrekkelijker van. Maar schaalvergroting gaat door en ik weet niet of deze arbeidsintensieve teelt dan interessant blijft."

De Groninger zit bij het Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) om geluid van jonge agrarisch ondernemers uit de provincie te laten horen. "In de akkerbouwcommissie beoordelen we stellingen van het Nederlands Agrarisch Jongerencontact. Ik woon in een mooi gebied met mogelijkheden voor de toekomst. Het is hier leeg en er is meestal weinig te doen, maar voor een agrarisch ondernemer is het hier mooi."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.