Home

Achtergrond

Melkveebedrijf in Noord-Duitsland

Een melkveebedrijf beginnen is in Duitsland financieel gezien makkelijker dan in Nederland. De grond en bedrijven zijn goedkoper evenals het melkquotum.

”Quotum aankopen in Duitsland blijft goedkoop”, zegt Jan Ovinge van Agro Emigratie & Investeren (Agro E & I). Tijdens de laatste quotumbeurs in juli werd in West-Duitsland 9 cent per kilo melk betaald. In Nederland is de prijs nu circa 70 cent per kilo melk, aldus Ovinge.

Jan Ovinge werkt in Duitsland samen met Alfons Buss, emigratiebegeleider voor Nederlandse boeren. Een van de bedrijven die geschikt is voor een starter is een melkveebedrijf van 60 hectare in de Duitse havenstad Wilhelmshaven, in de deelstaat Nedersaksen.

De boerderij wordt verkocht omdat de ondernemer gezondheidsproblemen heeft.

Het bedrijf heeft een melkquotum van 560.000 kilo melk. Daarvan is 286.000 kilo eigendom met 4,29 procent vet en 80.000 kilo met 4 procent vet. Deze boerderij is aantrekkelijk voor een starter die een eigen bedrijf wil, aldus Ovinge.

Van de 60 hectare is 27 hectare eigendom van de verkoper. De eigenaar is bereid deze grond langjarig (20 jaar) te verpachten. De rest van de grond wordt gepacht van derden met pachtcontracten. De pacht wordt in overleg vastgesteld. De toename in Duitsland van biogasinstallaties, met bijbehorende vraag maar grond voor de teelt van grondstoffen, maken echter dat de pachtprijs stijgt, zegt Ovinge.

De 27 hectare grond van de verkoper ligt rondom de boerderij. De grond (veen) is prima voor gras, maar ook geschikt voor maisteelt. De rest van de grond ligt 500 tot 1000 meter van het melkveebedrijf.

Bij de boerderij staat een grote woning met drie wooneenheden. Twee daarvan, op de eerste verdieping, worden verhuurd.

De huur bedraagt 400 euro per maand per woning. De huidige eigenaar woont op de benedenverdieping. Deze woning bestaat uit drie slaapkamers, een woonkamer, keuken, bijkeuken en een badkamer.

In 2000 is er nog een nieuwe jongveestal gebouwd. Hierin kunnen 36 stuks jongvee worden gehuisvest. Verder is er een loods uit 1979. Die wordt gebruikt als werkplaats, voor berging van machines, opslag van stro en voor huisvesting van de jongste kalveren.

In de grootste stal zijn 64 ligboxen voor melkkoeien en is ruimte voor 50 stuks jongvee en droge koeien. Deze stal is gebouwd in 1965, heeft een roostervloer en twee krachtvoerstations. De koeien worden nog gemolken in een 2 x 4 visgraat melkstal. Er is 1.000 kubieke meter mest-opslag. De kuil wordt op verharde kuilplaten opgeslagen.

De stal is niet nieuw, maar wel degelijk gebouwd. De melkstal kan indien gewenst worden uitgebreid, maar uitbreiding met een nieuwe ligboxenstal is ook mogelijk, aldus Ovinge ”Het bedrijf heeft groeimogelijkheden.”

De huidige eigenaar krijgt een EU-premie van circa 20.000 euro per jaar. De vraagprijs voor het bedrijf is 500.000 euro. Dat is voor het erf, gebouwen, woonhuis en EU-premie. Vee, quotum en machines kunnen in overleg ook worden overgenomen. Indien gewenst kan meer grond in eigendom worden overgenomen. Overname van het bedrijf is mogelijk vanaf mei 2012 of eerder in overleg.

Het melkveebedrijf staat vlakbij Wilhelmshaven. Daar zijn alle voorzieningen, zoals scholen en winkels. Na ongeveer 1,5 uur rijden staat men aan de Nederlandse grens.

Meer informatie: Agro Emigratie & Investeren, Jan Ovinge, 0320 – 262 643 of 06 – 13 217 858, www.agro-eni.nl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.