Home

Achtergrond

Markten in paniek door schuldenberg Italië, Spanje en de VS

Markten zijn danig van streek door aanhoudende onrust over de financiële stabiliteit van Italië en Spanje en een lonkende recessie in zowel de Eurozone als de VS. De beurskoersen worden met dieprode inkt geschreven.

Volgens persbureau Bloomberg zijn bedrijven op de wereldwijde beurs sinds 26 juli 4,4 miljard dollar aan waarde verloren.

Het verlies op de beurs zet de kredietwaardigheid van zwaar gefinancierde bedrijven onder druk. Ze hebben een lagere onderliggende waarde en betalen mogelijk door verlies op de beurs straks hogere rentes. Zwaar gefinancierde bedrijven in de agribusiness zijn bijvoorbeeld de Braziliaanse slachterij JBS en Smithfield Foods.

De dollar-euro-wisselkoers bleef vrijwel gelijk. De markten zijn net zo onzeker over de economische groei in de VS als over de Eurozone. Een euro is nu $ 1,42 waard. Tegenover de Russische roebel en het Britse pond leverde de euro wel wat terrein in. Als de koers langdurig verzwakt kan dit de Nederlandse export op het Verenigd Koninkrijk en Rusland versterken.
Het was volgens Amerikaanse analisten ook een wonder dat agrarische grondstoffen net niet met de maximale daglimiet omlaag gingen op de termijnmarkt Chicago. De markt voor agrarische grondstoffen is volgens de zakenbank Goldman Sachs redelijk bestand tegen de conjunctuur. De New Yorkse bank stelde de verwachtingen voor de graanprijzen in de komende maanden juist naar boven bij.

De olieprijs leverde echter fors in. Donderdag kwam de prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) uit op 107 dollar, terwijl een week eerder nog 118 dollar werd betaald. De gasprijs verloor een cent per kuub en kwam vrijdag voor het eerst in weken ruim onder de 27 cent per kuub uit. Beide dalingen zijn overigens positief voor de agribusiness.

Opgestapeld negatief sentiment lijkt achter de ineenstorting van markten te liggen. Italië en Spanje betalen nog steeds hoge rentes op staatsschuld, terwijl hun economieën er feitelijk niet slechter voor staan dan een halfjaar geleden. In de VS is een deal over een hoger schuldplafond gesloten en is de werkloosheid in elk geval stabiel op 9,2 procent van de beroepsbevolking.

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert vertrouwen terug te blazen in de markten door te verklaren weer bereid te zijn schuldpapier van Spanje, Italië, Portgal en Ierland te kopen. Deze beslissing is nota bene tegen de wens van Duitsland, dat het grootste deel van de vorige hulppakketten financierde. De ECB stelt ook weer een goedkope kredietlijn voor banken op.
De ECB besloot bovendien de rente gelijk te houden op 1,5 procent. Analisten verwachtten dat de ECB de rente in stappen omhoog zou brengen om de oplopende inflatie omlaag te brengen. De inflatie bedraagt nu 2,6 procent terwijl een niveau nabij maar net onder de 2 procent wenselijk wordt geacht.

De rentebeslissing leidde ertoe dat ook de interbancaire rente, de 3-maandse Euribor, een dip liet zien. De rente, vaak een referentie bij bedrijfsleningen, daalde van 1,615 tot 1,602 procent op donderdag.

Een lage rente is vanzelfsprekend voordelig voor de agribusiness, maar instabiliteit op de genoemde markten brengt miljarden euro’s afzet in gevaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.