Home

Achtergrond 5 reacties

Markt moet verlichting geven

Niet ‘minne zaak’ tussen slachterijen maar tomeloze overproductie drukt de prijzen.

Het water staat een heel aantal varkenshouders al aan de lippen. Zeugenbedrijven worden her en der leeggereden, banken financieren niet verder. Op zich is dat niks nieuws, dat gebeurt aan het eind van elk prijsdal. LTO, NVV en hun Europese zusterorganisaties roepen ach en wee, zoeken naar verlichting, willen zelfs een vorm van quotering. Maar als puntje bij paaltje komt, moet die verlichting zoals elke keer weer uit de markt komen.

Ook is het niet nieuw dat boeren met een scheef oog naar de slachterijen kijken. De reacties op Boerderij.nl spreken boekdelen. Er wordt stevige taal gebruikt: ‘Minne zaak. Prijsafspraken met retail. Boer wordt uitgeknepen.’

Af en toe denk je: stoom afblazen is prima, maar denk eens nuchter na. Slachterijen zijn niet de moneymakers. De kleintjes stoppen echt niet uit weelde, de grote draaien break-even. Smithfield trekt zich terug uit Roemenië en Polen, maar niet omdat het daar zoveel verdiend heeft.

In China is de varkensprijs €2,30 per kilo, in Rusland zijn de prijzen ook torenhoog en de Brazilianen hebben goede rendementen. Hoe kan dat? China importeert dan wel fors meer vlees, maar nog steeds mondjesmaat. Krap aanbod, grote vraag, interne prijs hoog. Rusland heeft strenge invoerquota. Dat houdt de binnenlandse prijs op een voor de producent zeer aangenaam niveau. De Braziliaanse real is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en daardoor spotgoedkoop. Dat stuwt de export.

En Europa? Dat exporteert tegen de klippen op. In de eerste vijf maanden van dit jaar ging 1,2 miljoen ton varkensvlees naar derde landen, 30 procent meer dan in 2010. Russen en Chinezen betalen echter nooit de hoofdprijs. Die shoppen bij verschillende concerns.

Iedereen moet beseffen wat de echte oorzaak van het prijsdal is: tomeloze overproductie waarvan een deel op onbestemde bestemming eindigt. Zolang dat zo blijft, zal de prijs niet veel stijgen. Eerst het Europese overschot kleiner, dan volgt het betere rendement vanzelf.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  natuurboer

  Tomeloze overproductie van varkensvlees betekent ook dat er een tomeloze productie van varkensvoer, lees graan, aan vooraf is gegaan. Even alles op een rijtje dan. De productie van een kilo varkens vlees duurt ca 2 jaar inclusief de teelt van graan. In 2009 heeft dus de aanvang van huidige overproductie van varkensvlees een aanvang genomen. In 2008 werd in de EU de braaklegregeling afgeschaft vanwege de hoge graanprijs in 2008. Gevolg tomeloze overproductie en lage prijs van graan in 2009. En nu 2011 wanneer na 2 jaar de kilo`s varkensvlees op de markt komen een overproductie van varkensvlees. Het was te voorzien geweest en niemand die ingreep. En vanwege dat afschaffen van de EU braaklegregeling in 2008 is de overproductie van varkensvlees, nu in 2011, het gevolg van een politiek besluit. In mijn beleving is de huidige situatie dan geen marktfalen maar eerder een politiek falen.

 • no-profile-image

  denk eens na

  Er is geen varkensboer die varkens houd om van graan af te komen. De varkens worden pas duurder bij minder aanbod en omdat dat vrijwillig/politiek niet lukt moet het maar uit armoede alleen jammer dat nu iedere varkensboer dit meer geld kost.

 • no-profile-image

  freek

  Praten we hier nog over over productie maar we praten ergens anders over het creeren van "mega" stallen op terreinen van 100 ha of voor de burger in de stad 200 voetbal velden (moesten we hier erg om lachen) Hier is in NZ is er spraken van een onderproductie van lamsvlees jarenlang slechte prijzen voor lam schaap en wolen daar tegenover groot geld in de melkvee houderij en stijgende grondprijs heeft een grote daling gezien in het aantal schapen de slachterij heeft er hier in een normaal seisoen er zon 4 miljoen lammeren van een gebied zo groot als NL maar dit jaar viel dat getal door de sneeuw midden in het aflammeren en het verlies van veel schapen terug naar 3 miljoen. Dan zou je zeggen ja dan ging de prijs omhoog en toch iedereen weer blij niet echt.
  Door het groot aantal slachtlijnen in de slacht coops en een lage aan voor draaien die "fabrieken" ineens niet meer zo rendable dus gaan de slacht kosten om hoog dat knaagt aan die winst. maar met geen zicht op een verbetering in de nummers zou je denken wel wie doet de deur dicht nee niemand, pakken wat je pakken kan tot er niets meer over is. waar het 10 jaar geleden hadden deze fabrieken 32 weken nodig hadden om al deze dieren te slachten in de piek 6 dagen per week in 2 ploegen 9 uur per ploeg met een totaal van zoon 1300 direct ingehuurt werkkrachten. die moeten nu in eens blij zijn met 22 weken werk 4 dagen per week minder uren en voor ongeveer 8 weken volle weken en volle dagen. dan zegt u ja leuk om te weten maar waar gaat dit heen!
  in een gebied zo groot (of klein) waar de grootste stad zo groot is als gouda en het totaal inwoners van de hele provincie misschien dicht het totaal van rotterdam komt als ze geluk hebben als er 10 jaar geleden al die mensen aan het einde van he seisoen genoeg geld hadden om de winter door te komen en nog genoeg leuke dingen konden doen en samen met de boeren een flinke pot geld in de locale economie stopten is daar nu niets meer van over zelfs de schapen boeren staan bij deze goede prijzen bij het uitkerings kantoor en de slachters die geen drol hebben verdient worden met niets weggestuurt. de enige die wat verdient hebben waren de super markten die zelfs oud schaaps vlees voor 25 euro voor een been konden verkopen en de mannen en vrouwen die het aan het slachten waren konden het niets eens veroorloven extreem naar extreem de ene dag kun je het niet weg geven de volgende dag rukken ze het uit je handen tot het te duur word en dondert de hele zooi weer in elkaar. in een korte samen vatting wat gebeurt met het vlees speelt niet alleen in de boer zijn leven maar ook bij velen mensen in de andere delen van de samenleving als de hele sector morgen zegt we houden het voor gezien hoeveel mensen lopen er de volgende dag bij de uitkering winkel binnen 40 misschien 50.000 wie weet zelfs 100000 zou je niet verrassen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Denk eens na voordat je iets zegt, u hebt het niet helemaal begrepen. Als je graanboer bent en je hebt een varkenstal wat in Duitsland gebruikelijk is, ga je zelf varkens mesten!!!... In 2009 kreeg de graanboer slechts 80,= Euro voor een ton gerst. Dan gaat u toch ook nadenken voor dat u iets zegt ???...

 • no-profile-image

  ed bakker

  Meneer denk eens na ,u bent waarschijnlijk goed geinformeerd over de situatie in nl maar in de cornbelt usa was het heel gebruikelijk graan duur dus verkopen niet duur betekende voor veel boeren niet verkopen maar opvoeren aan varkens of beef catle en zo was het op veel plaatsen in de wereld ook hier in canada door de laatste jaren redelijke prijzen voor graan is dat aan veranderen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.