Home

Achtergrond

'Lessen leren uit Ehec-crisis'

Maasland - Tom Zwinkels (25) uit het Zuid-Hollandse Maasland is sinds 1 januari mede-firmant van het trostomatenbedrijf HGL Zwinkels.

Daarvoor was Zwinkels als projectmanager betrokken bij de start van de paprikateelt in het Britse kassenproject Thanet Earth. "Het bedrijfsplan voor Rainbow Growers was mijn afstudeerproject. Ik heb daar het bedrijf opgezet van nul af aan."

Dat gaf Zwinkels al vroeg een visie op internationalisering. "Ik geloof heilig in internationalisering. Dat wordt in de toekomst alleen maar belangrijker."De Ehec-crisis heeft dat nog eens onderstreept. "We zijn erg afhankelijk van Duitsland. We wisten dat het een grote markt was, maar het is belangrijker gebleken dan we dachten." Zwinkels denkt dat marketing een andere oplossing is voor gebleken kwetsbaarheid van de markt. "Een Nederlands label voor alle producten met dezelfde kwaliteitseisen is hard nodig op dit moment."

Zwinkels is voorzitter van Tuinbouw Jongeren Westland, onderdeel van het Hollands Agrarisch Jongeren Kontact (HAJK). Via Tuinbouw Jongeren Nederland zit Zwinkels direct met het Nederlands Agrarisch Jongerencontact (NAJK) om de tafel. Tuinbouw Jongeren Nederland werd 2 jaar geleden opgericht om de stem te versterken van de tuinbouw in het NAJK.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.