Home

Achtergrond 3 reacties

Landbouw cruciaal bij waardebepaling nieuwe munt

De financiële wereld lijkt in brand te staan en voedselprijzen jojoën de grafieken uit. ”Je zou er slecht van slapen”, zegt Peter Jens. Hij echter niet, Jens ziet een nieuwe munt ontstaan.

Na het afwaarderen van de Amerikaanse kredietwaardigheid, het gestuntel rond de euro en onduidelijkheid over wie nu eigenlijk ons geld creëert (5 procent van het geld in omloop komt van overheden), beleven we de naweeën van het loslaten van de goudstandaard. Daardoor werden munt-systemen gekoppeld aan de politieke waan van de dag.

Een stabiele standaardmunt is noodzakelijk om de resultaten van langlopende afspraken beter voorspelbaar te maken. Lang leek de Amerikaanse dollar daartoe geschikt. Ongeveer 60 procent van de globale deviezenreserves bestaat uit dollars, ongeveer 30 procent uit euro’s. Althans de langdurig vastgelegde reserves.

Het aandeel van niet-toegewezen deviezen steeg van 22 procent in 2010 via 37 procent in 2007 naar een indrukwekkende 45 procent aan het eind van 2010. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat de euro al dè standaardmunt is.

Opkomende economieën hebben tweederde van alle reserves in handen. Zij zijn geïnteresseerd in een groeiomgeving met een monetaire stabiliteit. Het politieke gedoe rond de euro maakt helaas voor hen zelfs de euro niet stabiel genoeg. Gelukkig komt de Belgische econoom, Bernard Lietaer, een man die meewerkte aan de ECU – met praktische oplossingen voor zo’n stabiele wereldmunt. Voor ons agrariërs toepasselijk de Terra genoemd.

Wat maakt de Terra nu zo geschikt als referentiemunt? Allereerst wordt de waarde ervan bepaald door een ’mandje’ met belangrijke grondstoffen, waaronder agrarische, zoals graan, rijst, soja, katoen, maar ook goud en gas mogen meedoen. Daarnaast wordt de munt gedekt door feitelijke, opgeslagen hoeveelheden van die gangbare grondstoffen. Dit maakt de Terra-munt inflatiebestendig; aanvullend aan huidige muntsystemen; beheersbaar door een boven de politiek staande alliantie. En de mand is groot en divers genoeg, waardoor er niet mee gespeculeerd kan worden.

Wat merkt u van de invoering van de Terra? Meer aandacht voor de agrarische sector als primus inter pares, een bestendiger handelsomgeving, lagere transactiekosten maar bovenal een synchronisatie van financieel belang met langetermijn-verduurzamingsdoelen.
De agrarische industrie is met fotosynthetische voedselproductie de echte waardemaker. Zorg ervoor dat zij meebeslist over betere monetaire systemen. Ik verwacht van de ministers De Jager en Verhagen spoedig een internationaal seminar over die nieuwe referentiemunt: Terra. In plaats van het zeurderige jongetje dat telkens de EU binnenkomt met problemen, komen we nu de wereld in met oplossingen.

De langstlevende ’complementary currency’ is de Zwitserse WIR, die al meer dan tachtig jaar bestaat.

Peter Jens is landbouwstrateeg en EU-lobbyist voor de tuinbouw op zelfstandige titel

Foto

Anne Mieke Ravenshorst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Giedo De Snijder

  Al ben ik geen econoom, lijkt het mij logisch dat we met z'n allen gebaat zijn om de munt los te koppelen van de 'waan van de dag'. Het belang van de agrarische sector zal in de toekomst enkel maar toenemen. Geen enkel economisch systeem kan immers overleven in een omgeving waar voedsel- en watervoorziening in het gedrang komt. Een munt als de Terra, geënt op die basisgrondstoffen, draagt in zich het fundament om van onze Gobal World een betere plek te maken voor éénieder. Meer moet dat toch niet zijn, denk ik dan.

 • no-profile-image

  Onderstaande link is de opvolger van NORM een mee dan 30 jar oude organisatie die hetzelfde idee lanceerde .Helaas nog de bankenwereld nog de politiek is hier voorstander van, ja wenst er zelfs niet over na te denken. Als we de voorgesteldde standaard gaan invoeren als vervanging van de goudstandaard, kon het wel eens afgelopen zijn met de ongebreidelde productie van "plastic" geld. Ik bedoel het eindeloos uitzetten van leningen en hypotheken waarvoor geen daadwerkelijke dekking meer is. Banken lenen immers van elkaar geld om elkaars leen vermogen te vergroten.
  Mooi voorbeeld. finland leent Griekenlnd geld ter ondersteuning en eist zelfde bedrag als onderpand op een bankrekening. Dit bedrag moet dus weer geleend worden bij een ander land.
  <>

 • no-profile-image

  Voor de geïnteresseerden nog een link naar een Engelstalig artikel over deze materie door een Japanse topman:

  <>

Of registreer je om te kunnen reageren.