Home

Achtergrond

Kansen op bijvoermarkt voor koopjesjagers

Genoeg beweging op de markt voor natte bijproducten. Biobrandstofproducent Abengoa zet als gevolg van een omschakeling van mais naar tarwe flinke hoeveelheden goedkoop tarwegistconcentraat (tgc) op de markt en veevoerhandelaar Wielink uit Hattem biedt goedkope bietenpulp aan, daarmee Duynie onderbiedend.

Het zijn voor de koopjesjagers op de bijproductenmarkt (relatief) leuke kansjes.

Het is natuurlijk wel goed opletten dat het product past in het bedrijfssysteem. Zo is Europro tgc 65 cent per kilo droge stof goedkoper dan protiwanze, maar is het ook behoorlijk afwijkend. Het kan vanwege de hitte niet in polyester silo’s en is maar voor zo’n 3 maanden leverbaar. Ook moet het fosfaatgehalte in het oog worden gehouden.

De perspulp die Wielink aanbiedt, is goedkoper dan Duynie aanbiedt, al zal die vandaag ook wel in prijs moeten zakken. Er komt een overvloedige bietenoogst aan. Bovendien kostte Duynie-pulp volgens de laatste notering 100 procent van de voederwaardeprijs. Wielink’s aanbod kan helpen de prijs te drukken.

Bierbostel blijft beperkt leverbaar, aardappelvezel is ook nog beperkt beschikbaar, maar dat kan snel veranderen.

Stro en hooi blijven vooralsnog behoorlijk schaars en duur.

Prognose: blijvend hoog prijsniveau, goedkopere pulp en tgc.

Of registreer je om te kunnen reageren.