Home

Achtergrond 2 reacties

'Het gaat te goed met de reeën'

Het gaat te goed met de ree in Nederland. Dat vinden onderzoekers en de vereniging Reewild. Er zijn te veel reeën, waardoor de populatie lastig in de hand te houden is en de dieren te weinig ruimte hebben. Daarom pleit het Reewild voor een deltaplan voor reeën.

De kans een ree tegen te komen in Nederland is steeds groter geworden. De populatie is flink gegroeid in de afgelopen decennia. Dat klinkt als een goede ontwikkeling, maar onderzoekers en de vereniging het Reewild denken daar anders over. Volgens hen gaat het te goed met de ree in Nederland, waardoor de dieren te weinig leefruimte over hebben.

Naar schatting worden jaarlijks tienduizend reeën doodgereden op de Nederlandse wegen. Dat komt onder meer doordat ze een te klein leefgebied hebben en naar de wegen gedwongen worden. Daarnaast richten ze schade in de landbouw aan, omdat ze op zoek zijn naar eten. Ze vreten aan gewassen, maar veroorzaken ook landbouwschade door het vertrappen van gewassen en het overbrengen van dierziekten.

Deze problemen zijn algemeen bekend en daarom is er een afschotregeling om de populatie binnen de perken te houden. Al sinds jaar en dag wordt geprobeerd de populatie binnen de perken te houden. Sinds 2002 zijn de provincies daarvoor verantwoordelijk en die leggen het afschot bij vrijwillige jagers neer. In de praktijk gaat dat echter lang niet altijd goed, waardoor het aantal reeën nog steeds groeit.

De vereniging het Reewild, die al zestig jaar opkomt voor het belang van de ree, doet daarom de suggestie voor een deltaplan voor reeën. Dat plan houdt in dat er een andere vorm van beheer moet komen, er moet anders naar gekeken worden. Dat is volgens het Reewild alleen mogelijk als er echt gekeken wordt naar de reeën, naar de manier waarop zij gebruik maken van de ruimte, hoe zij nu leven, zich voortplanten, wat ze eten, kortom: begrijpen waarom ze leven zoals ze al eeuwen doen. Maar ook waarom het lijkt alsof ze zich aanpassen aan mensen of juist niet.

Door dat allemaal te onderzoeken wordt duidelijker waar de ree moet leven en waar niet, aldus het Reewild. Op die manier kan er gericht worden gewerkt aan het beheren van de populatie. Want het lijkt nu alsof de ree zich aanpast aan de mensen om zich heen die steeds verder oprukken naar het leefgebied van de ree.

Het platteland wordt steeds verder volgebouwd, mensen recreëren meer in de natuur, met bijkomende effecten. Er zijn minder rustige plekken voor de ree. En toch groeit de populatie.
Maar volgens het Reewild betekent dat niet dat de ree de veranderende omgeving wel prima vindt. De ree zoekt rustige plekken op. Dat doen ze allemaal, met tot gevolg dat er te veel reeën op een kleine ruimte zitten. Uiteindelijk verjagen ze elkaar, want ze kunnen niet allemaal blijven. En daarmee wordt volgens de vereniging ook een groot deel van de tienduizend aanrijdingen met reeën per jaar verklaard.

Het Reewild heeft het startsein voor het deltaplan gegeven op 14 mei, de datum waarop het zestigjarig bestaan van de vereniging werd gevierd. De vereniging, die zich hard maakt voor het welzijn van de ree, hoopt dat hun plan door de politiek en natuurbeschermers wordt opgepakt, met als doel de ree in de toekomst beter te kunnen beschermen en vooral zijn welzijn te verbeteren.

Foto

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Daphne

  Op de foto staan geen reeen. Het zijn edelherten.

 • no-profile-image

  Als ik dit zo lees ,is er geen groot onderzoek meer nodig.
  Gewoon reduseren die handel,anders gaat het net als al die elendige ganzen:schade,schade en nog eens schade.
  En ik zou er niet graag een op de motorkap krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.