Home

Achtergrond 568 x bekeken

Grote droogte in China

Guiyang – Terwijl het op veel plaatsen in Nederland te nat is om te oogsten, kampt China met enorme droogte.

Guiyang – Terwijl het op veel plaatsen in Nederland te nat is om te oogsten, kampt China met enorme droogte. In de zuidwestelijke provincie Guizhou dreigt door de droogte een tekort aan drinkwater. 479 waterreservoirs en 349 rivieren in het gebied zijn drooggevallen. Voor 5,47 miljoen inwoners van de provincie is een gebrek aan drinkwater, waardoor mensen gedwongen naar andere gebieden trekken. In het Guizhou worden hoofdzakelijk rijst, mais en tabak geteeld. In het zwaarst getroffen gebied is 90 procent van de gewassen verloren gegaan. In de regio is het hele jaar tot nu toe 300 mm regen gevallen. Dat is een derde van de normale neerslag. In totaal dreigt in China in een kwart van de steden watertekort. Overheden nemen maatregelen door extra waterbronnen aan te leggen. De Chinese vraag naar granen op de wereldmarkt is toegenomen.

Foto ANP

Bentelo/Lichtenvoorde – In de Achterhoek en Twente hebben vrijdag halverwege de middag windhozen huisgehouden. Hierdoor is onder meer een varkensschuur in het Twentse Bentelo verwoest. Door de windhoos is een deel van het dak van de varkensschuur aan de Slaghekkenweg weggewaaid. Een ander deel stortte in. Hierdoor zijn zeker tien varkens om het leven gekomen, zo meldt de brandweer. In de stal stonden ongeveer 270 varkens. De meeste varkens zijn door de varkenshouder naar buiten gebracht. In Lichtenvoorde in de Achterhoek ging de bovenkant van een grote tent op een bouwlocatie van een bloemencorso eraf.

Foto Erik Brinkhorst

Reijmerstok – Ben Lecroix uit Reijmerstok in Zuid-Limburg bouwt een loods voor 2.500 ton aardappelen en de berging van machines. ”Ik zit in het dorp. De loods komt op een locatie buiten het dorp. De gemeente wilde dat de loods aan één kant 4 meter is ingegraven vanwege de landschappelijke inpasbaarheid. De grond kon ik kwijt aan de buurman die grond moest ophogen voor een nieuwe stal. Ik teel 31 hectare aardappelen. Voorheen huurde ik opslag. Straks kan ik zelf opslag verhuren of de aardappelteelt uitbreiden.”

Foto Twan Wiermans

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.