Home

Achtergrond 12 reacties

Genoeg aardappelen, prijs onder druk

De fritesmarkt blijft in mineur. Er komen steeds meer resultaten binnen van proefrooiingen en dat drukt de stemming. De termijnmarkt in Frankfurt noteerde weer lager. Dit keer ging er €0,40 van de prijs af, naar €7,80 per 100 kg.

De prijstendens van aardappelen is sowieso dalend. Het is een logisch gevolg na de droogte in het voorjaar en het daaropvolgende groeizame weer. De kostprijs van dit seizoen wordt niet gehaald.

De afzet van vroege aardappelen gaat moeizaam. Het aanbod is ruim voldoende en overstijgt de vraag ruim. Dat is te merken in de prijzen, die grofweg twee keer zo laag liggen als in dezelfde week een jaar geleden.

De forsere import uit andere aardappelproducerende landen nekt Nederland bovendien. Die invoer brengt de markt uit balans. De export weegt daar nog niet tegenop. Afrika en het Caribisch gebied melden zich op de markt, maar geven nog geen echte stimulans voor de aardappelmarkt.

Intussen is de kwaliteit van de Nederlandse aardappel goed. Veilingmeesters geven aan dat dit product goed beregend is, waardoor de kleur verdwenen is. De aardappel is daarnaast op dit moment prima te rooien.

De bottleneck is dus vooral de prijs. Die weegt niet op tegen de kosten die voor de aardappelen zijn gemaakt. Aardappelen telen is niet kostendekkend. Omzetten worden niet gemaakt en saldo’s liggen te laag. Dit heeft echter geen directe invloed op het areaal voor komend jaar.

prognose:

dalend

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ben

  Toch leuk dat we weer topopbrengsten hebben in de aardappelsector,Op dit momment een dikke 60 ton netto en verwacht dat ook in de bintjes ,grof en mooi , niet meer gehad de laatste 10 jaar,en de fontanes ,dat zal 20 ton meer zijn ,dus nog eens 500 extra voor niets meer te doen ;word een supper jaar

 • no-profile-image

  boerke

  Hoezo hebben deze martelpraktijken naar de producenten toe geen invloed op het areaal komend jaar? Er zijn alternatieven zat met wel betrouwbare afzetmogelijkheden en een goede betalingmoraal!

 • no-profile-image

  eerlijk

  Zal in de friettent wel bordje kome te hangen 2e bakje gratis wegens goede oogst.....

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoe erg de prijs nu ook mag uitpakken voor de producent , ik zie positief nieuws aan de horizon !
  Door de drukkende prijzen komt er ongetwijfeld export op gang , dewelke in de loop van september de prijzen kan doen beteren. Ik zou momenteel op basis prijs van vorige week zijnde 10 cent 25 kg zakken of 9 cent bigbag al een export kunnen forceren enkel is de sschilvastheid en hoge temp. alhier een te groot risico factor doch nogmaals ik geloof in een export op basis van deze in najaar(sept-okt) 2007. Prijs H momenteel 167 euro/ton verpakt in 10 kg en 45 op

 • no-profile-image

  Jan P.

  prijzen zullen inderdaat gaan stijgen in september. Te veel Premieres en andere vroege gezet waardoor het aanbod te groot was . Maar de middelvroege zullen minder zijn. In duitsland zal de hoofdoogst minder zijn door minder tal en droogte. In het westen en div. plekken in het noorden grote problemen door veel neerslag. En ga nu maar eens in den lande kijken, je schrikt je kapot van de enorme phytopthora uitbraken. Dus gewoon rustig blijven en vooral geen zaken doen op dit moment.

 • no-profile-image

  down under

  Ik zeg de vergister in met die piepers! (wat is het verschil tussen ethanol uit aardappels of dat van tarwe?) Blijft er meer tarwe over om voer van te maken en dus kan daarvan de prijs ook omlaag.

 • no-profile-image

  hans vantieghem

  aardappelen moeten nog worden gerooid ,er kan nog van alles gebeuren hoor . Vergeet niet dat de verwerking enorm is gegroeid da laatste 3j. dus de marge van te veel naar schaars is heel dun . Nu het is al jaren zo dat na een ectra jaar een minder jaar komt , toch voor de vrije teelt . Voor de contractteelt is het altijd slecht . Slecht bij een duur jaar , slecht bij een slecht jaar omdat men dan te veel naar de kleine lettertjes in het contract kijkt en het eindresultaat de vrije marktprijs is .

 • no-profile-image

  boerke

  Er wordt een markt gemaakt door de overvloed aan vroege, de industrie is ingedekt met kontrakten en koopt de over-kilo's voor een habbekrats. De vrije-vroegen bederven nu de markt. Maar idd. de lata rassen is andere koffie. Minder tal, veel ziek, vroeg vallen , groeischeuren, hol,natrot, ... Gewoon afwachten, dit komt nog goed.

 • no-profile-image

  Patrick

  Het feit dat transporteur Butter meer en meer aanwezig komt met aktiviteiten op de as midden Duitsland > midden Oostenrijk > de lijn door Hongarije
  ( De trucks houden wel eens halt in mijn buurt) naar oa een verwerking in Roemenie moet aanzien worden als een extra stimulans in de beweging van de W. EU aardappel afzet. Ik vrees zelfs een mogelijkheid tot export naar H voor eind-treage en verpakking alhier. Ik ben alvast koper voor velvaste en gezonde Astrixen vanaf 4 sept. af land na complete voortreage op veld .

 • no-profile-image

  Jan

  Patrick, Hongarije:

  Bij intersse voor aardappelimport vanuit Polen: Wij telen aardappelen in het gebied Wroclaw en leveren gesorteerd in Bigbag.
  vrije rassen: Premiere, Lord, Miranda, Folva en Markies. Roodschillige: Desiree en Senna. Vrijdag is hier de tarwe eraf, volgende week kunnen we schilvaste Lord leveren ( Lord is een Pools ras dat veel lijkt op een Agria kwa vorm, vleeskleur (en loof) maar is veel vroeger en vastkokend.

  Donderdag en vrijdag ben ik in Roemenie dus ik kan op korte termijn even langsrijden in Hongarije en wat monsters afgeven.

  contact: +48502651947

 • no-profile-image

  c

  @ben en andere zwevers: 1/ leer te skreiven zonder fouten!
  verwacht maar het onverwachte. moest ik jou zijn, ik stoefte met 75 t/ha . misschien ben wel handelaar en wil je spel nog méér verzieken...laat ons allen hopen op een najaar 2010 in't kwadraat: 200 mm regen vanaf 10/9 en dikke grondvorst van 1/10. je zal wel anders piepen straks. een ding is positief, met een produkt die spotgoedkoop lijkt wordt er gemorst. laat de koeien mee genieten van die oogst aub

 • no-profile-image

  Oeps

  Wanneer gaat het eens doordringen?
  Teel vrij!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.