Home

Achtergrond

Gebroeders Van der Lely beeldbepalend

Als geen ander gaven Arij en Cornelis van der Lely de mechanisatie in Nederland kleur. In 1948 richtten zij samen het machinebouwbedrijf Lely op. Ze vonden verschillende machines uit voor de weide- en akkerbouw die beeldbepalend werden voor de agrarische sector.

De kunstmeststrooier kwam in 1958. De harkkeerder of haaktand (1965) met de markante zonnewielen heette in de volksmond gewoon ‘de Lely’. Dat het een merknaam was, werd vergeten. Nog meer naam maakte het bedrijf met de rotorkopeg die in 1968 op de markt kwam.

De afgelopen decennia gooide het bedrijf zich helemaal op de automatische systemen voor de melkveehouderij. In 1992 kwam de eerste melkrobot op de markt, de Lely Astronaut. De allereerste melkrobot werd overigens al acht jaar eerder getoond in Oenkerk. Dat prototype staat nu in het Fries Landbouwmuseum in Eernewoude.

Lely is nog steeds erg gericht op innovatie, speciaal voor de melkveehouderij, met machines voor weidebouw en in de stal. Na de melkrobot kwam onder meer de volautomatische voerschuiver. Het bedrijf is nu in zestig landen actief.

Lely springt in het oog, maar is zeker niet de enige innovatieve machinebouwer die Nederland rijk is. Van oudsher zijn mechanisatiebedrijven samen met boeren en telers constant op zoek naar nieuwe verbeteringen. Vaak doen ze dat in nauwe samenwerking met de wetenschap, zoals nu ook gebeurt op het gebied van robots. Volgens Van Henten is die samenwerking cruciaal om ook in de toekomst voorop te kunnen blijven lopen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.