Home

Achtergrond

Gasprijs stabiel, olieprijs stijgt

De signalen voor hogere energieprijzen staan weer op groen nu in de VS een akkoord is gesloten over verhoging van het wettelijk toegestane schuldplafond.De VS geldt als de grootste verbruiker van energie ter wereld en zonder een akkoord zou de stabiliteit van de economie ernstig in het geding komen.

Analisten overwegen dat ineenstorting van de energiemarkt uitblijft. Koud weer staat voor de deur waardoor de consumptie toeneemt. De wereldeconomie is onvoorspelbaar maar lijkt langzaam uit een diep dal te klimmen met aantrekkende vraag naar energie tot gevolg.

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) kwam eind vorige week uit op bijna 117 dollar (81 euro). De gasprijs beweegt op de termijn markt tussen de 27 en 27,5 cent per kuub bij levering in 2012. De prijs ligt al wekenlang op dit niveau.

Voor een jaar later wordt gemiddeld 1,5 cent meer betaald. De stroomprijs is eveneens stabiel, wat resulteert in een stabiele, slechte marge voor WKK-bezitters. De zogeheten sparkspread ligt gemiddeld op 30 euro per MwH. Een stijging van alle prijsniveaus ligt voor de hand, maar gezien de onzekerheid op de markt zal de stijging vermoedelijk beperkt zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.