Home

Achtergrond

Franse tuinders eisen duidelijkheid

Parijs – Het trucje begint zo langzamerhand afgezaagd te worden: zwaaien met de geldbuidel maar eigenlijk weinig toezeggen. De Franse minister van landbouw Bruno le Maire is er erg bedreven in, zoals eerder deze week weer bleek bij een bezoek aan fruittelers aan de Spaanse grens.Maar de Franse tuinders hebben ook door hoe Le Maire het speelt en willen nu eindelijk wel eens duidelijkheid.
Le Maire is niet de enige en ook niet de eerste bewindsman in Frankrijk die miljoenen euro’s toezegt die uiteindelijk weinig waard blijken. Uitstel – maar geen afstel – van sociale lasten, tijdelijk geen rente op leningen betalen maar de leningen zelf blijven rustig doordraaien, mogelijk wat korting op de sociale lasten maar dat moeten we met de Mutualité Social bespreken.

De minister heeft een goede leermeester, president Sarkozy zelf doet het ook graag op die manier als hij belaagd wordt. Ook premier Fillon zwaaide een tijd geleden met de portemonnee toen hij beloofde de lasten voor seizoenskrachten te verlagen, maar dan wel pas in 2012.

Maar nu hebben de tuinders en hun bonden er zo langzamerhand genoeg van. Zij hebben veel te lijden: de naweeën van de Ehec-crisis, slecht weer en goedkope importen. Dat laatste komt vooral uit Spanje, een reden voor Le Maire om juist in die buurt op bezoek te gaan. ’’We willen nu concrete acties. De minister lijkt vastberaden maar we willen daden zien, anders komen er echt hele grote problemen. Onze waakzaamheid blijft op peil,” stelt Jérôme Despey, vice-secretaris-generaal van de boerenkoepel FNSEA.
Despey herinnert er daarbij fijntjes aan ’dat de toezeggingen over de seizoenskrachten al van maart dateren en sindsdien hebben we niets meer gehoord’.

Voorzitter Angélique Delahaye van Légumes de France krijgt er eveneens genoeg van: ’’Al sinds de Ehec-crisis hebben we becijferd wat de telers van komkommers en tomaten nodig hebben maar tot nu toe hebben we nog geen cent gezien.”

Tenslotte wil ook Aurélie Pascal, bij de Jeunes Agriculteurs verantwoordelijk voor het dossier groente en fruit, wel eens geld op tafel zien. eeft.” Le Maire heeft beloofd op 7 september duidelijkheid te verschaffen, maar kan zich nu al opmaken voor een hete herfst als hij niet met echte bedragen over de brug komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.