Home

Achtergrond

Energiemarkt deelt in malaise financiële markten

Onrust op de financiële markten heeft de prijs voor olie en gas onder druk gezet.

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) lag vrijdag 6,5 procent lager dan een week eerder, op 109,37 dollar (76,2 euro). De gasprijs leverde een cent in. Op de termijnmarkt is vandaag begonnen met een prijs van 26,3 cent per kuub voor levering in 2012.

Opvallend is dat de spotmarkt nu op een bijna gelijk niveau beweegt. De stroomprijs is door het wat ongure weer juist iets opgelopen waardoor de gemiddelde marge voor WKK-bezitters, de zogeheten sparkspread, licht is toegenomen. De verbetering kan gezien de weersvooruitzichten nog wel doorzetten, maar de sparkspread blijft laag.

Of markten opkrabbelen is de vraag. Sommige analisten stellen dat de lagere kredietwaardigheidsbeoordeling van de VS al door markten is verwerkt. Anderen zien pas een duurzame opleving wanneer de VS een nieuw stimuleringsprogramma voor de economie inzet.

Of een dergelijk stimuleringsprogramma haalbaar is, blijft twijfelachtig. De Democraten en Republikeinen in de VS konden het nauwelijks eens worden over een hoger schuldplafond. De schuld van de VS is de laatste jaren extreem snel toegenomen juist door een dergelijk stimuleringsprogramma.

Of registreer je om te kunnen reageren.