Home

Achtergrond

Dalende graanprijzen door economische situatie

De tendens van de graannoteringen is over het algemeen dalend, met een kleine opleving op dinsdag. Reden voor de wereldwijde lagere graanprijzen is deels ’technisch’; de wisselkoersen die ten nadele van de dollar veranderen.

De financiële crisis geeft excuses voor een lager prijsniveau. Hiervoor worden eerdere redenen om de prijzen te doen stijgen – meer consumptie door economische groei – worden nu in omgekeerde volgorde gebruikt.

Dalende olieprijzen leiden ertoe dat de maisprijs daalt. Naar verwachting komt er minder vraag naar biobrandstoffen. Mais laat dezelfde prijscurve zien als tarwe.

In Europa geven de weersomstandigheden de graanprijzen een steuntje in de rug. In Duitsland leidt de vele regen tot oogstvertraging en vraagtekens bij de kwaliteit van de oogst. In de betreffende gebieden zijn de prijzen stabiel tot stijgend.

Op de graanbeurzen zorgen emoties voor spanningen en grote uitslagen naar boven en beneden. Hoewel het er nu naar uitzien dat de prijs onder druk blijft, kan het heel snel weer helemaal anders zijn.
Wat ook weer invloed kan hebben is de verwachte declassificatie van 60 procent maaltarwe naar voertarwe in Oekraïne. Volgens analisten is dit het gevolg van de vele neerslag. De prijs is er momenteel nog stabiel.

Prognose: prijs daalt licht

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.