Home

Achtergrond

Compleet melkveebedrijf in Denemarken

De Deense quotumprijzen stijgen weer. Tijdens de laatste quotumbeurs in mei kwam de prijs uit op 34,7 cent per kilo melk. Vorig jaar mei werd slechts 20 cent betaald en in februari dit jaar circa 30 cent.

De hogere prijs is een logisch gevolg van betere prijzen en grotere vraag naar quotum. De melkprijzen hebben zich hersteld van het dieptepunt in 2009. Voor sommige boeren komt de prijsstijging echter te laat. Veel Deense melkveehouders hebben fors geïnvesteerd in hun bedrijf en hebben hoge financieringslasten. Een deel ziet zich gedwongen een punt te zetten achter het bedrijf.

Vaak gaat het om moderne bedrijven, zoals het melkveebedrijf bij Jerlev op Jutland, 8 kilometer ten zuidwesten van de stad Vejle. Daar staat een compleet melkveebedrijf te koop met een melkquotum van ruim 1,4 miljoen kilo, meer dan 300 stuks vee een vrijwel nieuwe woning.

Het bedrijf heeft 100 hectare grond in eigendom. ”Het is mooie kleigrond”, zegt Berend Rosing van RosDah.Int/Interfarms die het bedrijf aanbiedt in samenwerking met het Deense makelaarskantoor Landbrugsmaeglerne in Vejle. ”Het terrein is licht glooiend. Ongeveer 80 hectare ligt bij het bedrijf, de rest ligt aan de andere kant van het dorp”, aldus Rosing. Daarnaast wordt er nog 75 hectare in de omgeving bijgepacht. De grond bestaat grotendeels uit grasland, maar is ook geschikt voor teelt van mais.

In 2007 is er nog een nieuwe woning bij de boerderij gebouwd die wordt verwarmd met aardwarmte. De bungalow is 239 vierkante meter en heeft een carport, een ruime open keuken met houtkachel, woonkamer, kantoor, bijkeuken, twee badkamers en vijf slaapkamers. De oude woning bij de boerderij is gebouwd in 1900 en 139 vierkante meter. Deze woning is nu in gebruik bij de medewerker. In de aangrenzende voormalige koeienstal, staan de kalveren. Hierin is ruimte voor circa 40 kalveren op stro.

De huidige ligboxenstal is in twee fasen gebouwd. Het eerste deel is gebouwd in 1999. In 2002 is de stal uitgebreid. ”In totaal zijn er 271 boxen, waarvan 184 voor melkkoeien. Bovendien is er een ruime afkalfbox en een ruime ziekenbox”, aldus Rosing.

De koeien worden gemolken in een 2 x 9 visgraat melkstal van de Deense fabrikant SAC. De melkstal heeft een separatiesysteem. In het tanklokaal staan twee koeltanks: een van 2.000 liter en een van 8.000 liter. Daardoor kan de fabriek (Arla) de melk ook onder het melken ophalen en krijgt de melkveehouder een hogere melkprijs. De huidige melkprijs is 39,4 eurocent, aldus Rosing.

Het bedrijf heeft een melkquotum van 1.428.217 kilo met 4,10 procent vet. De veestapel van 158 koeien en 158 stuks jongvee is ook bij de koop inbegrepen. De gemiddelde productie is 9.800 kilo meetmelk.

Behalve een ligboxenstal is er nog een machineloods. De loods is in 2007 gebouwd en is 1.100 vierkante meter. Daartegenaan staat een opslagloods met drie silo’s die elk goed zijn voor 30 ton losgestort product.

Verder zijn er twee kalverwagens, ofwel eenlingboxen voor 12 kalveren op een verplaatsbaar onderstel, 1 grote iglo voor 7 kalveren en 21 kleine iglo`s. Het machinepark is eveneens te koop. Dat bestaat uit drie trekkers (1 Case 115 met voorlader, 1 Case MXM 140, 1 Ford 4600 met voorlader) 1 graaf/laadcombinatie Ford 675, 1 voermengwagen, 1 Stalcat, 1 maaimachine Fella SM 300 Trans, 1 zaaicombinatie KG en een mesttank met injecteur 12 ton SAK.

De huidige melkveehouder krijgt circa 50.000 euro EU-premie (374.000 Deense kronen). De vraagprijs voor het complete bedrijf is circa 4 miljoen euro. Dat is inclusief 100 hectare grond, gebouwen, ruim 1,4 miljoen kilo melkquotum, circa 300 stuks vee en de machines.

Het dorp Jerlev telt nog geen duizend inwoners. De stad Vejle circa 30.000. Daar zijn alle benodigde voorzieningen aanwezig. Vanaf de Nederlandse grens in Groningen is het circa 500 kilometer rijden naar het melkveebedrijf op Zuid-Jutland.

Meer informatie: RosDah.Int tel 0045 -75345514 of Berend Rosing 0045 – 28408213, Grietje Rosing 28408214 , Stefan Rosing 53282844 of Interfarms tel 0528 – 491 111, www.interfarms.nl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.