Home

Achtergrond

'Biologisch bedrijf is uitdagend'

Biddinghuizen - De biologische bedrijfsvoering is akkerbouwer Stefan van Woerden met de paplepel ingegoten. Zijn ouders hebben hun akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen in Flevoland in 1993 omgeschakeld van gangbaar naar biologisch.

"Ik zou niet meer anders kunnen denken en handelen", zegt de akkerbouwer. "Vooral de afzet van biologische producten is een uitdaging. Het is een kleinere afzetmarkt dan de gangbare, maar het is wel een groeimarkt. Dat maakt het uitdagend."

Van Woerden teelt wortels, aardappelen, uien, graan en spinazie. "De hoofdteelt is wortelen. We ruilen land met een koolteler, zodat we zoveel mogelijk wortelen in het bouwplan kunnen opnemen. Daardoor kunnen we specialiseren en beter voldoen aan de steeds strengere eisen van de afnemers."

Het bedrijf heeft een oppervlakte van 300 hectare. Van Woerden: "Momenteel werken er 45 losse arbeidskrachten. Mijn werk bestaat vooral uit het aansturen van de mensen en opletten dat alles goed gaat."

De jonge akkerbouwer zit nog wel eens op de trekker. "Als je twintig bent is dat erg leuk. Ik vind het nog steeds leuk. Maar ik zie meer uitdaging in het uitbouwen en verbeteren van het bedrijf. De kwaliteitseisen worden steeds strenger. Je moet bij de biologische productie erg secuur werken. Je kunt moeilijker bijsturen dan bij een gangbaar product."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.