Home

Achtergrond

Bijna te nat voor sleepslangbemester

Zeewolde – Een medewerker van loonbedrijf Breure uit Swifterbant rijdt varkensmest uit op een perceel van akkerbouwer De Bruijne.

Zeewolde – Een medewerker van loonbedrijf Breure uit Swifterbant rijdt varkensmest uit op een perceel van akkerbouwer De Bruijne. Het is een klusje in opdracht van mesthandelaar Jan Bakker.

Het uitrijden gaat nog net, maar met iets droger weer was het gemakkelijker gegaan, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Is de grond te nat, dan gaan de sleepslangen aankoeken en lukt het niet om de mest goed te verdelen. Breure hoopt, net als de akkerbouwers, vurig op droog weer. Nog een derde van het areaal graan moet geoogst en volgende week begint de oogst van bieten, aardappelen en uien.

Foto Inaxion

Dordrecht – Aannemer Arnold Tuytel uit Oud-Alblas zeeft stenen uit de afgegraven grond van het overloopgebied Dordtse Tongplaat. In het voormalige landbouwgebied komt 110 hectare zoetwater getijdegebied. Met hoogwater komt het gebied onder water te staan. Veel kreken zijn inmiddels gegraven. In het najaar wordt het gebied aangesloten op de rivier de Merwede.

De Tongplaat wordt de belangrijkste ecologische verbinding tussen de Sliedrechtse en Dordtse Biesbosch. Het natuurgebied moet uiteindelijk een ruig rietland worden met onder andere vloedbossen. In het gebied komen wandelpaden voor bezoekers. De Tongplaat is eigendom van Staatsbosbeheer, die het gebied ook gaat beheren.

Foto Ries van Wendel de Joode

Barcelona – Inwoners van Barcelona haasten zich om meloenen en nectarines van de straat op te rapen. Boze Spaanse telers hebben ruim drie ton fruit voor het Franse consulaat uitgekieperd. Het is een reactie op acties van Franse boeren, die afgelopen week opnieuw ladingen Spaanse groente en fruit uit vrachtwagens bij de grens vernietigden.

De ruzie tussen Franse en Spaanse telers ontstond na de Ehec-crisis. Franse boeren beschuldigen de Spanjaarden ervan dat ze sindsdien hun producten tegen dumpprijzen in buurlanden afzetten. Over en weer houden ze nu protestacties.

Foto EPA

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.