Home

Achtergrond 667 x bekeken

Bewerkelijke delicatesse uit Opperdoes

Zo'n 25 telers in een straal van één kilometer rond de kerk van het Noord-Hollandse Opperdoes beplanten jaarlijkse ongeveer 75 hectare met Opperdoezer Ronde.

De productie is 4 miljoen kilo per seizoen. Het rooien is allemaal handwerk, want dit vastkokende aardappelras staat bekend om zijn dunne, gele schil. Afzet gebeurt grotendeels via The Greenery. De aardappelen worden in supermarkten verkocht en zijn geliefd in de horeca.

Beschermde oorsprongsbenaming
Agd.media belicht deze zomer acht producten die een beschermde status hebben volgens een Europese verordening. De verordening beschermt deze streekproducten tegen namaak. Voor elk beschermd product gelden strenge regels. De bescherming geldt alleen binnen de EU, daarbuiten is het product niet beschermd. De Opperdoezer Ronde heeft sinds 1996 een Europese Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Het ras is ontstaan uit de zogenoemde negenwekers – een snelle aardappel die negen weken na het poten kon worden gerooid – die vanaf 1960 op de zavelgronden in en rond Opperdoes werden verbouwd. Enkele kruisingen leidden na veredeling tot de Opperdoezer Ronde. De soort wordt door liefhebbers beschouwd als delicatesse. Om het ras te beschermen, wordt pootgoed van de coöperatie gebruikt. Dit uitgangsmateriaal komt van twee telers die percelen apart van consumptiepercelen hebben. Vanwege de beschermde status is uitbreiding van het ras niet mogelijk. Het wordt in een één-op-tweerotatie geteeld, mits het voor 10 juli uit de grond is. Aardappelen die langer in de grond zitten, moeten in een één-op-drierotatie worden geteeld.

Afzet
Opperdoezer Ronde is sinds juni weer uit de koude grond te koop. Door het zeer zomerse voorjaar was de eerste oogst aan de fijne kant. De regen die volgde, zorgde voor een groeispurt. De aardappelen worden machinaal geplant en vanwege de kwetsbare schil handmatig gerooid. Voor de oogst worden grotendeels vakantiewerkers ingezet. In het veld worden de aardappelen al gesorteerd en in twee rijen kistjes getransporteerd.

Normaal gesproken is de oogst zo’n 4 miljoen kilo per jaar. De afzet heeft plaats in verschillende supermarkten, maar ook direct aan horeca-ondernemingen of aan huis bij tuinders in Opperdoes.Verkoopbordjes met Opperdoezer Ronde sieren dezer dagen het dorpje.

De oogst wordt meestal in augustus afgerond en tot november verkocht.

Promotie
Eigenlijk zijn het kleine gedrochtjes, deze onregelmatig gevormde, diepogige, ovale, geel-witvlezige consumptieaardappelen. Het West-Friese ras is echter veelzijdig. Bakken, koken, pureren; het kan allemaal. Maar de authentieke gekookte bereidingsmethode is ultiem, volgens Opperdoezer-ambassadeur Hero Stam. ”De combinatie met gesmolten boter is hemels”, zegt hij prijzend. Veelbelovend voor de toekomst is volgens hem de handreiking naar het gemaksvoedsel: Opperdoezers kunnen in de schil worden gegeten. Dat scheelt weer een vervelend klusje.

Stam, uiteraard woonachtig in Opperdoes, promoot het ras met hart en ziel. ”Het is mijn passie, mijn wereld.” Hij beleeft er plezier aan om topkoks met de Opperdoezer Ronde te laten kennismaken. Dat is natuurlijk goed voor de afzet van het aardappeltje.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.