Home

Achtergrond

Belgische fruitsector verliest fors

Sint-Truiden – De Belgische hardfruitsector houdt rekening met een flink verlies van zijn productie als gevolg van de zware storm die afgelopen week over het belangrijkste fruitgebied trok.

Sint-Truiden – De Belgische hardfruitsector houdt rekening met een fors productieverlies als gevolg van de zware storm die afgelopen week over het belangrijkste fruitgebied trok.

Fruitteler Etienne Ballet uit het Belgische Herk-de-Stad zag een groot deel van zijn appelboomgaard tegen de vlakte gaan, wat betekent dat hij een groot deel waarschijnlijk opnieuw moet aanplanten.

Foto Raf VanmechelenTripscompagnie - Bij akkerbouwer Kor Hoving in het Groningse Tripscompagnie, ‘de voorstad van Veendam’, worden de eerste suikerbieten gerooid. Het is een proef voor de suikerfabriek. Suiker Unie begint op 2 september met de campagne.

“Het ziet er goed uit, maar tonnages durf ik nog niet te noemen”, zegt Hoving. “Als de herfst mooi is, kan het goed uitpakken met de oogst.” Meewerken aan de proef vindt hij vanzelfsprekend. “Je wordt benaderd en dan reageer je positief. Dan doen zij dat misschien ook voor ons. En ik ben natuurlijk zelf ook wel nieuwsgierig.” De akkerbouwer krijgt wel een financieel plusje voor deze bieten, maar dat weegt niet op tegen het werk dat hij ermee heeft in deze drukke oogsttijd. “Dit doe je voor het collectief.”

Foto Koos van der SpekDen Haag – Achttien melkgeitenbedrijven (4,3 procent) hebben nog steeds niet gevaccineerd tegen de Q-koorts.

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De 423 melkgeiten- en melkschapenbedrijven in Nederland waren verplicht voor 1 augustus alle dieren te vaccineren. Het aantal bedrijven dat aan deze vaccinatieplicht voldoet, neemt gestaag toe. Op 1 augustus moest nog 20 procent van de bedrijven vaccineren; op 10 augustus was dat gedaald naar 6 procent.

Geiten op een biologische boerderij in Groningen worden geënt tegen Q-koorts.

Foto ANP

Luttenberg – Varkens en mensen dartelen door de modder tijdens het open Nederlands kampioenschap zwientje tikken. Tegen het festijn was vooraf bezwaar aangetekend door de Partij voor de Dieren. Ook andere dierenbeschermingsorganisaties sloten zich daar bij aan. Onder druk van de heftige reacties op internet besloot de PvdD af te zien van een demonstratie tijdens het evenement. Het festijn ging uiteindelijk gewoon door.

Varkens en mensen hadden een vrolijke dag. Kampioenen zwientje tikken werden Marlou Alferink uit Luttenberg en Ken Keijzer uit Raalte.

Foto Eric Brinkhorst

Hoek van Holland – In Hoek van Holland is gisteren een nieuwe vaarweg voor het vervoer van containers met geïmporteerde groenten en fruit naar het Westland officieel geopend. Dat gebeurde door het lossen van de eerste containers met een kraanschip van de Mercurius Shipping Group. De containers waren van een terminal op de Maasvlakte per binnenschip naar de kade van rederij Stena Line gebracht.

Door te kiezen voor vervoer over water verminderen de deelnemende bedrijven het aantal kilometers dat anders per vrachtwagen zou worden afgelegd met 100 kilometer tot 20 kilometer. Dat moet op termijn leiden tot een lagere CO2-uitstoot, een lagere kostprijs en een hogere servicegraad.

Foto Frugiventa

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.