Home

Achtergrond

Yara voor droogte omlaag, beurzen in rustiger vaarwater

Beurzen komen in wat rustiger vaarwater nu een reddingsplan voor Griekenland in zicht lijkt. Duitsland en Frankrijk zijn het eens over de voorwaarden voor een nieuw noodpakket voor de Grieken en de rentes op staatsobligaties in Italië en Spanje dalen weer.

Voor Amerikaanse aandelen blijft op de achtergrond spelen dat de Democratische en Republikeinse partijen maar geen akkoord kunnen sluiten over het verruimen van het toegestane overheidstekort. Grondstoffenmarkten zijn relatief rustig te noemen, met op de termijnmarkt in Chicago een lichte stijging op weekbasis voor tarwe en een minieme daling voor maïs. Speculanten denken dat voor maïs de oogstschade in de VS nu wel duidelijk is en dat er ruimte is voor een verdere daling.
Voor bedrijven die graan verwerken, zoals General Mills, of gebruiken als voer, zoals Smithfield Foods, betekent een lagere prijs dus een betere marge.

De interesse in het aandeel General Mills, dat deze week in waarde steeg, zwelt aan om meer redenen. Het bedrijf kan in de toekomst profiteren van de overname van de Franse yoghurtmaker Yoplait. Met de overname kan het brede voedingsconcern profiteren van de forse groei die Yoplait boekt in opkomende economieën, waar General Mills nog niet heel sterk stond. Bovendien kent General Mills in vergelijking met een deel van de concurrentie volgens analisten een betrekkelijk kleine schuld.

Voor Yara staan de seinen op de beurs even op rood. De droogte in delen van Europa hebben de afzet in tonnen gedecimeerd. De financiële omzet groeide door hoge prijzen nog wel, maar de brutowinst van de Noorse kunstmestproducent kwam 10 procent onder het niveau dat analisten verwachtten uit. Kunstmest functioneert optimaal bij voldoende vocht in de grond. Het bedrijf denkt dat boeren de aanwending daarom hebben uitgesteld en later inkopen. Volgens topman Haslestad zullen energiekosten in het komende kwartaal ook niet zo hoog uitkomen als eerder verwacht, maar investeerders pakten de eerder opgebouwde winst en laten het aandeel even links liggen. Vorige week tikte Yara 319 Noorse kronen aan, het hoogste niveau sinds midden-Juni.

Het is de vraag of ze terugkeren nu Yara donderdag bekendmaakte te willen bieden op de nitraatactiviteiten van het Duitse BASF. Investeerders zagen de Noord-Amerikaanse en Russische concurrentie overnames plegen en mijnen openen en vroegen zich na het afketsen van een overname van Terra Industries uit Iowa het afgelopen jaar meermalen af of Yara in de consolidatieslag het onderspit zou delven. Het aandeel Yara zwabbert dit jaar steeds tussen 285 en 335 Noorse kronen.


xmlns:x="urn:schemas-microsoft-com:office:excel"
xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40">


STIJGERS
& DALERS
 

x:str="De belangrijkste koerswijzigingen van agriconcerns in de ">De
belangrijkste koerswijzigingen van agriconcerns in de
style='mso-spacerun:yes'> 

x:str="agd.media-index in procenten ten opzichte van de ">agd.media-index in
procenten ten opzichte van de 
voorafgaande week.  
   
Stijgers %
ADM 2,8
Bunge 2,3
General Mills 2,3
Smithfield 2,2
Kerry Group 2,0
   
Dalers %
Agco -4,5
Yara -4,0
Syngenta -3,7
JBS -3,2
Case New Holland -2,4Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.