Home

Achtergrond

Week 28: moeizame ontwikkelingen kuikenvleesmarkt

De ontwikkelingen op de markt van kuikenvlees zouden deze week volgens een aantal slachterijen en handelaren wat moeizamer verlopen. De vraag en bestellingen van buitenlandse afnemers zou niet echt slecht zijn, maar ligt ook niet op een bijzonder hoog peil. Dit zou vooral veroorzaakt worden door de lopende vakanties in de ons omringende landen.

Positief is wel, dat de vraag van de diverse Nederlandse retailers zeker niet slecht is en daarnaast zou ook de binnenlandse consumptie, ondanks het nu wat mindere barbecue weer, op een aanvaardbaar niveau liggen.

De vraag naar borstkappen voor de filetproductie loopt redelijk goed door en ook kuikenvleugels lopen goed weg, echter hier voor iets lagere prijzen. De problemen zitten meer bij de afzet van kuikenpoten, die op contract uiteraard wel goed doorlopen, maar op de vrije markt wat moeilijker in prijs zijn vast te houden. Dat zou weer veroorzaakt worden doordat men nogal wat concurrentie zou ondervinden vanuit Polen.

De situatie wordt echter weer positief beïnvloed, doordat het aanbod redelijk in evenwicht met de lopende vraag is. Naast de berichten die hierover te beluisteren zijn, valt dit eveneens af te leiden uit de hoeveelheden vlees die extra ingevroren worden, want die zouden zeker niet omvangrijk zijn.

Een minder positief aspect is dat naast het Russische importverbod van Nederlands kuikenvlees vanuit een aantal Nederlandse regio’s, ook de afzet van broedeieren getroffen is. Er zouden als gevolg daarvan op dit moment nogal wat moederdieren geruimd worden en dat kost de betrokkenen uiteraard handenvol geld. Dit zal over ruim twee maanden ook wel weer in het aanbod te merken zijn, maar dat is meer iets voor na de vakantie periode.

Het huidige, toch wel wat slappe marktbeeld, is terug te vinden in de prijzen van de “vrije” kuikens, want de lichte kuikens stabiliseerden op het peil van de afgelopen week, terwijl de zware kuikens met € 0,02/kg naar beneden werden bijgesteld. De basiscontractprijs voor levering vanaf de komende week stabiliseerde op € 0,805/kg.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.