Home

Achtergrond

Voedselzekerheid China ondanks weerrampen niet in gevaar

In het graanseizoen 2010/2011 kenden grote delen van Zuid- en Oost-China ernstige droogte in de winter en het voorjaar. Voor het eerst in vijf jaar zal de Chinese tarweproductie ten opzichte van een jaar eerder niet stijgen, maar gelijk blijven op 115 miljoen ton. Extreme regenval leidt nu dan weer tot vernietigende overstromingen.

Volgens de Rabobank komt China zeker geen voedsel tekort. Het land moet wel de waterhuishouding op orde brengen voor de toekomst.

Volgens de onderzoeksafdeling van de Rabobank, FAR, is het tijd dat China de watervoorziening in het land opnieuw inricht zodat de landbouw beter in staat zal zijn extreme weersomstandigheden het hoofd te bieden. De prijs die China betaald voor het nastreven van zelfvoorzienendheid zal zowel letterlijk als figuurlijk verder oplopen.

Belangrijke graanproductieregio’s in China maakten in het graanseizoen van 2010/2011 zes maanden onafgebroken droogte mee. De droogte in de periode van december tot en met maart raakte met name de Noord-Chinese provincies Hebei, Shanxi, Shandong, Henan en Jiangsu. De schade viel mee door recent aangelegde irrigatiesystemen.

Wintertarwe is in China goed voor circa 90 procent van de totale tarweproductie. Volgens Chinese staatsmedia heeft het land nu 90 procent van de oogst binnen en zijn grote verliezen door de droogte uitgebleven. Een klein verlies wordt goedgemaakt doordat het areaal wintertarwe 0,6 procent was uitgebreid.

In het noordoosten van China, bekend als Mantjoerije, is volgens FAR 6,2 procent minder zomertarwe ingezaaid omdat een aantal boeren overschakelen naar beter renderende gewassen zoals mais. De productie per hectare stijgt wel, en de productie van tarwe komt op het gehele seizoen daarom volgens de Rabobank gelijk aan 2009/2010 uit.

De tweede periode van droogte in het voorjaar trof met name regio’s in Midden en Zuid-China, zoals de provincies Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Jiangxi, Hubei en Hunan. De Blauwe Rivier of ”Jiangtsekiang” ontving tussen januari en april volgens staatspersbureau Xinhua 40 procent minder regen dan het gemiddelde over de laatste 50 jaar.

Zo’n 7 miljoen hectare agrarisch land is volgens Rabobank door de droogte aangetast. Het getroffen gebied staat bekend als de ”rijstkom” van China en is ook een belangrijke regio voor de visteelt en koolzaadproductie. De helft van de Chinese visteelt komt uit de getroffen zes provincies, aldus de bank.

Zorgen over een productieval zijn volgens de Rabobank deels gegrond. De meeste rijst, mogelijk meer dan 80 procent, wordt later in het seizoen geteeld. Alleen de rijstoogst die binnengehaald wordt in juni en juli lijkt te hebben geleden onder de langdurige droogte.

De recente extreme regenval lijkt tijdelijk en plaatselijk effect te hebben en dan vooral op groenteteelt. Zo’n 432.000 hectare groente is vernietigd met 50 procent van de schade geleden in de provincie Zhejiang. De getallen zijn groot in Nederlands perspectief, maar relatief klein voor Chinese begrippen. De belangrijkste groenteproducerende regio’s zijn nauwelijks tot niet geraakt.
De voedselzekerheid is volgens Rabobank zeker niet in gevaar. China kent een ruime graanvoorraad kent die 51 procent van de consumptie dekt. Doorgaans stijgt de productie van Chinees graan ook harder dan de vraag. De Chinese tarweoogst steeg tussen 2005 en 2010 jaarlijks met gemiddeld 4,3 procent, terwijl de consumptie 1,3 procent steeg.

China moet echter toch ingrijpen om overstromingen en ernstige droogte in de toekomst aan te blijven kunnen. De kans bestaat volgens de Rabobank dat China in de toekomst door een veranderend klimaar steeds vaker en met steeds meer extreme weersomstandigheden te maken krijgt.

China zal volgens Rabobank fors moeten blijven ingrijpen. China heeft reeds geprobeerd het agrarisch land minder kwetsbaar te maken voor overstromingen door de Drieklovendam in de Jangtsekiang te bouwen, en in de laatste vijf jaar besteedde de overheid 74 miljard euro (105 miljard dollar) aan verbetering van de watervoorziening. Veertig procent van het geld kwam van de centrale overheid.

China heeft volgens de Rabobank 6 procent van het zoetwater dat beschikbaar is op de wereld. China telt echter 1,3 miljard inwoners, oftewel een vijfde van de wereldbevolking. De tien belangrijkste graanproducerende provincies van China zijn goed voor 60 procent van de productie, maar kunnen slechts beschikken over 32 procent van de Chinese zoetwatervoorraad.

Moessonregens zijn in China goed voor 70 procent van de totale neerslag en slechts de helft van de Chinese landbouwgronden beschikt over irrigatiesystemen, waarvan de meeste primitief dan wel verspillend werken. Rabobank merkt op dat in China een kuub irrigatiewater slechts 1 kg graan oplevert, tegen 2,5 tot 3,5 kg in ontwikkelde landen.

De Rabobank ziet dat China enerzijds water effectiever moet inzetten, en anderzijds juist irrigatie moet uitbreiden om de productie op te voeren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.