Home

Achtergrond

Vertrouwen in de euro weer terug

Markten zijn gekalmeerd nu een akkoord over de Griekse schuld is gesloten. Volgens dat akkoord zullen private partijen fors bijdragen aan het reddingspakket van 109 miljard euro. De euro steeg in waarde en de olieprijs, beurskoers en renteniveaus veerden met het optimisme op.

De drie grote kredietbeoordelaars blijven vraagtekens plaatsen bij de effecten op lange termijn van het reddingsplan, en denken overwegend dat een Grieks faillissement bijna onafwendbaar is.
Volgens de afspraken die Europees zijn gemaakt zullen banken tot 2014 54 miljard euro bijdragen aan het reddingspakket. Deels dragen ze bij door de gemiddelde looptijd van leningen te verlengen en deels door verse leningen te verstrekken.

Deelname van private partijen aan het reddingsplan was een Duits-Nederlandse eis. De Duitse en Franse leiders hebben aangekondigd samen nog vóór augustus een plan te schrijven voor versterking van het Europese monetaire bestuur. De Franse president Nicolas Sarkozy spreekt van een ’Europees Monetair Fonds’ naar het IMF-model.

De euro won licht aan waarde en is nu $ 1,422 waard en £0,88. De verwachting is dat de euro pas serieus terrein zal verliezen wanneer in de VS geen akkoord komt over het verruimen van de wettelijke toegestane staatsschuld. De gevolgen van het uitblijven van een dergelijk akkoord zijn zo groot dat analisten dit uitsluiten.

De deadline voor het verruimen van de omvang van de wettelijk toegestane schuld verloopt op 2 augustus. Zonder akkoord zal de VS wanbetaler worden en dreigt een ernstig diplomatiek geschil. De VS heeft vooral schuld opgebouwd bij China en Japan en in mindere mate Duitsland hebben Amerikaanse tegoeden.

De Euribor-rente met looptijd van 3 maanden, een referentie bij leningen, heeft na een korte dip ook weer de weg omhoog gevonden en staat nu op 1,60 procent. ING verwacht dat de rente in het derde kwartaal op zal lopen tot 1,80 procent en het jaar zal afsluiten op 2,1 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.