Home

Achtergrond 1 reactie

Verkoold

We hebben hier veel bos. Dat eindigt deels als houtskool voor de barbecue. Ons houtskool gaat de hele wereld over. Dat verkolen doen we zelf, in grote, ronde ovens.

Het westelijke deel van het Paraguay staat bekend als de Chaco. Het is een plat stuk aarde, bedekt met natuurlijke bossen waar ook wat gras tussen de bomen groeit. Het is vruchtbare grond. Onder dit natuurlijke bos is de 'draagkracht' 1 grootvee-eenheid per 5 hectare. Na kap en het zaaien van Guinea-gras (Gatton panic of Panicum maximum), is de draagkracht vijf keer zo groot. Het is dan ook niet meer dan logisch dat delen ontbost worden.

Dunnen onder strenge controle

Ja, ik weet dat de Groenen, de milieubewegingen, zeggen dat we het regenwoud hier moeten sparen. Zij willen dat we er niets uithalen, dat minstens 25 procent van het natuurlijke bos behouden moet blijven. Het heeft er toe geleid dat de kap en het dunnen van het bos nu onder strenge controle gebeurt, zelfs als die kap gebeurt om brandgangen te maken.

Extra smaak aan braaivleis

We halen bruikbare bomen zelf uit de bossen. Het hout wordt gebruikt voor palen voor hekken en om kralen voor het vee te maken. Vooral Cornillo, Quebracho (‘breek de bijl’) en Palo Santo-hout is hiervoor geschikt. Het niet bruikbare hout wordt gebruikt om houtskool van te maken. De hiervoor genoemde bomen zijn erg geschikt om houtskool van te maken om te gebruiken voor de barbecue. Het hout geeft namelijk een extra smaak aan het braaivleis.

Elke week 26 ton houtskool

Houtskool wordt gemaakt in ronde ovens. Elke oven is goed voor een productie van 3,5 tot 4 ton houtskool per week. De acht ovens hier in het dorp produceren samen ongeveer 26 ton per week. Het hout brandt en smeult drie dagen in de ovens. Daarna wordt het gesmoord door de gaten met klei dicht te leggen, waarna 500 liter water er van bovenaf ingegooid wordt. Na nog eens drie dagen wordt de oven dan geopend en de houtskool verwijderd.

Houtskool zonder smaak naar Duitsland

De houtskool van het hout dat geen smaak achterlaat wordt uitgevoerd, voornamelijk naar Duitsland. De rest wordt gebruikt voor de verwarming van de ijzersmelterij bij de stad Villa Hayes. Ik weet nu dat de Duitsers ook vlees op de braai leggen, al is het voornamelijk schwein en misschien een beetje rundvlees. Ze gebruiken er helaas maar heel weinig schapenvlees op, want het gros van de Duitsers heeft nog nooit schaap geproefd.

Hasta la Proxima

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willem van den Akker

    Danie, de lonen zijn zeker laag in Paraguay? Het lijkt me dat er veel uren in gaan zitten voor een product met zo'n lage waarde.
    Enne.. wanneer ga je eens over je eigen koeien schrijven. Ben ik ook wel benieuwd naar. Gregroet.

Of registreer je om te kunnen reageren.