Home

Achtergrond

Veel aandacht voor Franse boer

Redon - Franse boeren krijgen tijdens de Tour de France veel aandacht. Dat geldt zowel voor protesten als voor promotionele activiteiten die op of net naast de weg worden georganiseerd.

Redon - Franse boeren krijgen tijdens de Tour de France veel aandacht. Dat geldt zowel voor protesten als voor promotionele activiteiten die op of net naast de weg worden georganiseerd.


Op de foto staat een Franse boer in traditionele kleding en een zeis in de hand aan de kant van de weg waar net het peloton wielrenners van de Tour de France passeert. Naast wielrenners worden tijdens de derde rit van de Tour ook vele andere typische beelden van het Franse platteland in beeld gebracht. Elk jaar worden zo ook de zonnebloemen en het wuivende graan in veelvuldig beeld gebracht.


Daarnaast wordt de tour ook vaak aangegrepen om protesten kracht bij te zetten.
Dit keer zijn protesten vooralsnog uitgebleven. Veel aandacht hebben de boeren al wel gekregen door draaiende wielen van een herenfiets uit te beelden met behulp van 24 trekkers die rondjes rijden. Het frame van de fiets wordt daarbij gevormd door ronde balen.

Foto ANP

Wageningen – Onderzoeker Laura Webb van Wageningen Universiteit wil weten wat een kalf eet als hij de vrije keuze heeft. Dagelijks staat water, kunstmelk, hooi, stro, krachtvoer en snijmais voor de dieren op het menu. Ze hebben de vrije keus. De kalveren kennen net als mensen een breed palet aan voorkeuren en smaken. Ze drinken per dag 12 tot 14 liter melk per dag. Eerst eten ze over het algemeen meer stro en later meer hooi. Voor het onderzoek worden twee groepen van 21 kalveren ingezet.


Foto Vidiphoto

Sluiskil – De opbrengst van vezelvlas zal dit jaar door de aanhoudende droogte in mei lager uitvallen dan vorig jaar. De opbrengstverschillen tussen percelen is groot. Financieel lijken de vooruitzichten voor de afzet van vezelvlas dit jaar goed. Dat zegt directeur Eugénie van de Bilt van Van de Bilt Zaden en Vlas in het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil. Het bedrijf is leidend in de vlassector.


”Vorig jaar is een gat in de voorraden geslagen en we hebben duidelijk geen last van overproductie. De schaarste die al langer de markt kenmerkt, houdt dus stand. Daar komt een sterke vraag bij. Normaal is dit commercieel voor ons nog een rustige periode, maar er wordt nu doorgevraagd.”


Het areaal vlas dat in opdracht van Van de Bilt Vlas en Zaden wordt geteeld beslaat 1.000 hectare.


De meeste producten worden opgekocht door afnemers in China die het vlas omzetten in linnen. De laatste decennia heeft China de productie van kleding vrijwel geheel overgenomen van onder meer Europese en Amerikaanse producenten. Van de productie neemt China circa 90 procent af.


Europa exporteert normaliter per jaar zo’n 90.000 ton vlas. Linnen is mede door de relatief hoge prijzen voor wol, katoen en zijde weer terug in de zomercollecties voor 2011 en 2012.


Foto DuoFoto

Varsseveld - De nieuwe melkveestal van de Varsseveldse melkveehouder Henk Rougoor is voorzien van zonnepanelen. Rougoor realiseerde zich dat hij met de aanschaf van melkrobots af was van de pieken in de stroombehoefte in de ochtend en de avond. Nu heeft de melkmachine continu stroom nodig en dat laat zich goed combineren met de productie van panelen. De panelen zijn geleverd en geplaatst door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.


De zonnecollector op het dak van de stal is een van de grootste uit de Gelderse regio. Over de grens, in Nedersaksen staat grotere zonnecollectoren. Rougoor heeft overwogen andere energie-installaties te plaatsen, zoals een biogasinstallatie. “Met een biogasinstallatie praat je ten eerste over een veel hogere investering en daarbij vergt het behoorlijk wat ruimte en brengt het veel werk met zich mee. Een zonnepaneleninstallatie leg je één keer op het dak en je hebt er geen omkijken meer naar.”


Onder de huidige omstandigheden kan de investering in zonnepanelen ook zonder subsidie in acht jaar worden terugverdiend, zegt Dominique Monasso van Tenten Solar.


Foto Tenten Solar

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.