Home

Achtergrond 53 reacties

Varkensslachterijen verlagen prijzen alweer

De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften fur Vieh und Fleisch laat de varkensprijzen voor komende week ongemoeid: €1,60 per kg geslacht-gewicht.

Dat geldt zeker niet voor de Duitse slachterijen. Die verlagen de varkenprijzen met €0,04 per kg. Daarmee wordt de opvallende prijsverhoging van deze week direct gecorrigeerd. Toen was een matig aanbod de oorzaak van een hogere prijs. Maar met de vleesverkoop was dit volgens de slachterijen al niet terug te verdienen. Dat blijkt nu wel. De slachterijen zijn weer terug op het oude prijsniveau van €1,56 (zie grafiek: prijs Vion Duitsland red.)

Overigens ligt de varkensprijs daarmee nog altijd boven de de prijs van vorig jaar. Toen werd er namelijk €1,45 per kg betaald.

De meeste Europese varkensprijzen zaten deze week in de plus. Dit blijkt uit berekeningen van de Duitse vereniging van varkenshouders ISN. De Nederlandse varkensprijs steeg, net als een week eerder, met €0,01 tot €1,48 per kg geslacht-gewicht. De Duitse prijs kwam zelfs €0,04 hoger uit: op €1,55. Ook in België, Frankrijk, Italië en Oostenrijk ging de varkensprijs één of meerdere centen omhoog. Denemarken was de uitzondering. Daar bleef de prijs gelijk: €1,52.

De afzet van biggen blijft intussen een erg moeilijk verhaal. Varkenshouders hebben op de korte termijn weinig vertrouwen in betere tijden. Als hun dieren naar de slacht gaan, zijn de boeren geneigd in hun stallen leegstand in te bouwen. Nieuwe, dure biggen zien ze niet zitten. Veel varkenshouders passen daarvoor.

Het gevolg is dat veel biggen van lagere kwaliteiten in het slachthuis belanden. De biggen die wel gekocht worden, gaan voor relatief lage prijzen van de hand. Daarmee komen ook de fokkers in de problemen. In de prijzen is dit alles goed te merken. Er gaat gemiddeld weer een halve euro van de prijs af.

Een oplossing voor de moeizame afzet is niet direct te vinden. Het rendement in de mesterij ontbreekt bijna structureel. En zolang te weinig geld wordt verdiend, gaat de vraag naar biggen niet toenemen. Of de voerkosten moeten fors omlaag of meer extreem: het aantal zeugenhouders.

prognose:

vleesvarkens krap stabiel, biggen goedkoper

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bijna

  Als de handel nog toekomst wil hebben verhogen ze de beurs vanavond nog met 1 cent.

 • no-profile-image

  gerard

  zie je dat de inkooporganisaties van de supermarkten de dienst uit maken
  E 1,50 langjarig EN ER NIET TE VEEL BOVEN anders halen we het elders

 • no-profile-image

  naar

  de handelaren doen het goed de beurs vanavond min 2 cent, waarom moeten hun hoger noteren als de varkens voor minder verkocht worden.

 • no-profile-image

  parrasieten

  vion doet het weer goed, hier slachthuizen sluiten, en de varkens die daar geslacht moeten worden op de duitse markt kiepen, de duiters bepalen de prijs en door het extra aanbod van vion zien die geen enkele noodzaak om de prijs te verhogen. vion treft daar niet alleen de sukkels die aan vion leveren mee, maar de hele europese varkenshouderij, vion bedANKT

 • no-profile-image

  boereke

  naar beneden: beurs liep achter op duitsland en lees frankrijk belgie italie en oostenrijk en denk polen ook prijs hoger. Wij hoeven vakantie geld vion toch niet bij te leggen.

 • no-profile-image

  Kan gelukkig stoppen

  Ben blij dat ik kan stoppen 4 jaar onder de kostprijs is niet normaal meer .
  de kostprijs van een big is volgens het Lei 56 euro en 1.82 per kg vlees door gestegen kosten .
  Wij mogen nooit gestegen kosten doorberekenen zoals onze leveranciers en afnemers doen ,dus ben blij dat het klaar is

 • no-profile-image

  opgegeven

  vion schop de stoel nu maar onder me uit dan is het afgelopen ,en heb je doel bereikt vieze oplichters

 • no-profile-image

  de laatste

  mijn kinderen staan nu voor een keuze wat ze later willen worden, met pijn in mijn hard heb ik ze moeten vertellen dat varkensboer worden er niet meer in zit, terwijl ze al vanaf ze kunnen lopen bij mij in de stal te vinden zijn, dank je wel vion, jij bent opgericht om een machtsblok tegen de maffia te worden, volgens mij ben je er lid van

 • no-profile-image

  naamloos

  Eerst zal de biggenprijs stijgen voordat de varkens duurder zullen worden.

 • no-profile-image

  Boer

  Het zijn kennelijk haat-liefde verhoudingen. We vrijen immers maar wat graag met VION en anders wel met het gerelateerde ZLTO en Topigs. Maar weinig boeren gaan vreemd. Wel lullen, zelf niks doen.

 • no-profile-image

  rabootje

  ik ga hier niet zitten klagen ,vind dat ik hier zelf aan meegewerkt heb , altijd fokgelten gekocht (nu geen meer )van de grote jongens voor genoeg geld die nu grote mega ondernemingen hebben in NL en Duitsland en voor een lagere kostprijs kunnen produceren of in elk geval het langer kunnen uithouden dan iemand anders . Sinds ze de laatste jaren in duitsland een zelfvoorzieningsgraad bereikt hebben van ver boven de honderd procent is er hier niets meer te verdienen ook dit mede namens dezelfde grote jongens die hun actieviteiten naar duitsland uitgebreid hebben .
  Wie heeft er nog intresse voor mijn varkens tot eind van dit jaar wil ze graag verkopen voor NVV zowel geslacht als levend zal niet over toeslag zeuren maar wil dan ook geen kosten.Heb mijn vorige fokgelten leveranciers gevraagt maar konden niets voor mij beteken (kocht namelijk niets meer van hun aan.

 • no-profile-image

  HANDELAAR

  Rabootje, die NVV-prijzen zijn uit de lucht gegrepen. Een spelletje van "belangenbehartigers" om populair te blijven... Vraag maar eens aan hen om een copie-afrekening waarop deze prijs wordt betaald. Hele grote koppels vleesvarkens, te laden met een snelheid van 250/uur of Pi-biggen met alles erop en eraan in koppels van 1.000 zullen het misschien net halen maar de doorsnee varkenshouder komt er niet aan.
  Ik heb, tegen mijn zin maar op aandringen van de vermeerderaar biggen die "over" zijn afgelopen week laten slachten: € 1,-/Kg.......
  Er staat weer een slachterij op instorten, daar blijft de winst dus ook niet.
  NVV; voor jullie prijs, zonder toeslag, zonder kosten (wel netjes de vracht betalen) heb ik volgende week wel 1.000 varkens voor jullie.....(op te halen bij 10 varkenshouders, verspreid door NL)

 • no-profile-image

  handelaar brabant

  prijsbepalers bij nvv snappen er werkelijk niks van om een prijs te noteren van 1.59 na aftrek van kosten, dit komt overeeen met beurt + 9 want bij de beurs moeten de kosten er nog vanaf. Laat het nvv maar zelf gaan slachten want die weten en kunnen het zo goed. Ze hebben niet in de gaten dat er in de slachterij-wereld enorm verloren wordt, en misschien valt er binnenkort weleen slachterij om. Ik vind de nvv prijsbepalers de plank helemaal mis slaan en het is onmogelijk dat een prijs van 1.59 in week 29 genoteerd wordt. Laat de opgeves van de boeren maar eens zien ipv al die geheimzinnigheid over wat iedereen instuurt. Bah wat een mij volk !

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  NVV is een boerenbelangenbehartiger en dat doet ze voor hen goed. Dat slachterijen weinig verdienen, ligt aan hun luiheid op de afzet. Laten ze daar hun tanden maar eens laten zien. Handelaren "oude stijl" kunnen we kort over zijn, voegen niets anders toe dan een hoop kosten. Daar zijn we wel klaar mee.

 • no-profile-image

  Waarheid

  Varkenshouder oosten: natuurlijk doet de NVV het goed in de ogen van de varkenshouders als je boeren doet geloven dat 1,59 DE PRIJS is. Is niet erg, maar geeft wel aan dat ze niet weten hoe een vrije markt werkt. "tanden zetten in een afzet voor vlees boven de marktprijs", zelfs een kleuterklas kan na uitleg bevestigen dat het niet haalbaar is. Maar ja, hoe leg je dat uit aan de meeste varkenshouders en NVV mannen als W.W. te Haarle??????? Ook de biggenprijs deugt niet, staat ook ver boven de marktwaarde. Gelukkig nemen alle NVV mesters genoegen met NVV biggenprijs + toeslag. Is dat probleem tenminste opgelost. (of toch niet? zeker schuld van de handel) Blijft over de afzet van varkensvlees. Waarom regelt de NVV dat niet?? Een prijs noteren kan iedereen, maar daar ook voor verkopen is een heel ander verhaal, zeker in een verzadigde markt. Het enige, maar dan ook werkelijk het enige wat de NVV doet is achter de Duitsers aanlopen en daarmee de Nederlandse varkenshouders een rad voor ogen draaien. Waar blijft W.W. en z'n aanhang trouwens? Weg met die luiheid en regel de afzet zelf. NVV als handelaar nieuwe stijl. Je zou het bijna gaan geloven.

 • no-profile-image

  herman

  Ik denk dat W.W Haarle net als Derk uit Doetinchem van hun vakantie genieten!!??

 • no-profile-image

  WW

  Ja ww was met de noorderzon vertrokken maar net op tijd terug om mijn varkens te verkopen op € 1.62 dus handelaar "oosten" of "waarheid zwolle"de NVV prijs is zo gek nog niet.
  Ps wil je de afrekening zien, mail me maar ff, mail adres weet je vast wel.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  WW, de varkenshouders staan massaal achter je, zeker in het oosten. Ben benieuwd of "handelaar oosten" en "waarheid zwolle" (waarschijnlijk klonen van elkaar) je ook gaan benaderen. Als ze ballen hebben wel.

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  DE meeste varkenshouders zijn net zo hypocriet als de slachterijen Biggenprijs is te duur maar over het werkelijke probleem MEST/VOER prijzen hoor je niemand. De slachterijen zijn slimmer dan varkenshouders die snappen dat je met minder meer kunt verdienen. De prijs word pas beter als er minder varkens zijn Als we dit niet zelf met alle varkenshouders in europa doen dan zal het door zoals nu met keiharde sanering zijn. En klagen over de prijs en vervolgens netjes iedere week op vast tijdstip de varkens meegeven voor een nog tebepalen prijs is voor de inkopers echt geen prikkel om meer te geven

 • no-profile-image

  Frits

  Waarom wordt hier alleen op de NVV afgezeken. De beurs wordt gedomineerd door Vion handelaren en kennen die dan wel de markt ??? Sinds de nieuwe beurs ontstaan is staat hij structureel te laag tov de markt. Nu blijkt dat Vion handelaren de meeste invloed uitoefenen in deze prijs kunnen we ook stellen dat die prijs niet geloofwaardig is. Daar zullen die paar slachterij gerelateerde handelaren die hier reageren het wel niet mee eens zijn want die zijn blij dat ze de varkens mogen lossen komende week, maar de handelaren die zichzelf nog steeds handelaar noemen en niet durven te bieden op varkens omdat ze eerst moeten gaan vragen aan de slachterij wat ze mogen betalen, zijn toch transporteurs en geen handelaar. Ik denk dat de NVV prijs strak staat en misschien wel iets te strak momenteel, maar dat wil niet zeggen dat ze er ver langs zitten. De beurs heeft er tot dusver ver langs gezeten dit jaar en daar hoor ik hier geen handelaren over. Of iets het toch fijn voor die handelaren om een centje extra in de broekzak te steken. Ik ben blij dat er vanuit de sector nu initiatieven ontstaan die groot genoeg zijn om een blok te vormen. Dit gaat waarschijnlijk veel handelaren de kop kosten, of ze worden omgedoopt tot transporteur, maar de sector kan niet anders dan dit doen om te overleven. De handel heeft jaren de kans gehad een blok te vormen richting kopers maar dat hebben ze nagelaten waar we nu de gevolgen van kennen. Ik denk dat wij op termijn aan 5 tot 10 handelaren in NL genoeg hebben en dat de rest transporteur of tussenpersoon is. Al onze volgende schakels hebben een blok gevormd om ons uit te spelen. Het wordt tijd dat we dit gaan keren.

 • no-profile-image

  Toine

  Ik hoop het Frits, maar zie de initiatieven nog niet voldoende groot. LTO=VION en laat geen tanden zien. NVV=DGB, doen goede dingen, maar een blok? We zullen als blijvers in de sector snel moeten investeren in eigen regievoering. Per saldo kost dit niets, want er zitten nog genoeg onnodige kosten in de keten. Ben het ermee eens dat we eerst in de spiegel moeten kijken en met de aanvoer (voer en mest) moeten starten. Dan volgt de afzetregie vanzelf.

 • no-profile-image

  guillaume

  Die nvv prijs heb ik nog nooit serieus genomen,het is toch een advies prijs zoals deze hoort te zijn?.Als ik die prijs afgelopen jaren gebeurd had zat we nu niet op het forum.Laat de nvv en de zusterorganisatie in /europa de varkenshouders maar gaan temmen door de productie op lange termijn te krimpen.Maar ik zie geen beweging en ze laten het aan de markt over,dus koude sanering(de handel werkt gelukkig de overschotten weg).Ieder voor zich en.... (zo was en is het nog)Mentaliteit,daar ontbreekt het aan in de gehele sector van boer tot slachterij.Winnen, winnen ,winnen,groot, groter,groots=Daar boeren jaren het gevoel geven als je meer varkens houdt meer toeslag beurt/conceptje etc =dwaalspoor.Daar gaan we als sector mee naar de kloten(mekaar te wijs af zijn) en haalt de transparantie onderuit maar dit is geen eerlijke sector(Financieel zeer zwak) meer.Weg met de zooi!Ga maar in de zon zitten met een goedkoop karbonaatje(dadelijk uit buitenland) ipv hard te werken en te grote risico s nemen(tegen multinationals kun je toch niet op) ook niet met samenwerken(kartelbedrijven) maar hoop doet weer leven.

 • no-profile-image

  Waarheid

  W.w. Haarle, afrekening hoef ik niet te zien. 1,62 beuren, zonder kosten en mag aannemen minimaal 79% aanhoudingspercentage? ik "geloof" het meteen. Trouwens dan zou ik ook met de noorderzon vertrekken als voorman NVV zijnde!!!! Dat de leden daar instinken. Het probleem is dus opgelost, alle varkens afzetten op 1,62 via W.W. komende week. Voordeel: 2 exportverzamelplaatsen, Haarle en Lemelerveld liggen bij hem in de buurt. Ook voor de wat kleinere koppels zijn er dus mogelijkheden zat. Natuurlijk worden ze in Dld afgezet, want slachterijen in Nederland deugen niet. W.w. wat geef je collega varkenshouders die biggen leveren komende week? NVV + 7,= excl. btw??????? Wel alles plaatsen graag. Ik zou nog maar eens goed nadenken als NVV lid. Het behoort een voordeel te zijn voor alle leden, en niet alleen voor de hoofdpersonen die er blijkbaar met de hoofdprijzen vandoor gaan. Één trouwe volgeling hebben jullie al of niet varkenshouder oosten???? Ook verkocht voor 1,62 komende week?

 • no-profile-image

  Handelaar

  @Waarheid is een duidelijk gefrustreerde adventist. Waar haal je NVV + € 7 + BTW vandaan? Een notering is een notering en als partijen samen vinden dat daar een toeslag op mag komen, prima toch? Je bent kennelijk al teveel besmet geraakt met Beurs en DPP, noteringen voor wrakke biggen. Wanneer je daar courante biggen op gaat verhandelen, moet je er wel vette toeslagen opzetten.

 • no-profile-image

  WW

  Sorry "waarheid zwolle" dat ik je zo geraakt heb. Wat ik doe kan iedereen en daar hoef je geen voorzitter voor te zijn en de prijs publiceren heeft allen ten doel om te laten zien dat er mogelijkheden zijn, ook deze week. Ik kom een uur eerder uit de stal om mijn in en verkoop optimaal te laten verlopen wat niet wil zeggen dat dit me altijd lukt.
  Ja de varkens gaan naar een Duitse slachterij, via een duitse handelaar en daar kan ik net dat centje extra krijgen maar dat doen er al veel meer, wat niet wil zeggen dat er hier geen goede handelaren zijn die het meeste voor ons eruit willen halen maar helaas er zijn er ook velen die voor commissie geld rijden en het verhaal van de nederlandse slachterij vertellen.
  Wat biggen betreft, veel biggen worden al verkocht voor een prijs die rond de NVV prijs ligt zonder toeslag want daar is de NVV prijs op gebaseerd. "waarheid zwolle" slecht van je dat je dit niet weet en zegt dat ze bij mij vast wel € 7 extra kunnen krijgen. Nee de NVV biggenprijs staat strak. Tuurlijk het is anders als de biggen via de export plaats door de afhaal Pool voor € 30 worden gehaald. Ik zou als me dat overkwam en maar eens bij me zelf te rade gaan hoe het komt dat ik met deze prijs genoegen moeten nemen. Heb ik de kwaliteit goed, produceer ik wat er gevraagd word, zijn de entingen uitgevoerd, is mijn koppel grote voldoende, allemaal zaken die van grote invloed zijn maar het voornaamste is wel: komt mijn afnemer zijn afspraken na. Hoor de laatse weken nogal eens dat er zomaar €5/€10 terug word geboden en anders kom ik ze niet halen en dat vind ik niet kunnen. Afsraak is afspraak in goede en in slechte tijden.
  De hoofdprijs is er voor iedereen als we maar willen samenwerken, met elkaar de varkens verkopen, Farm Focus is misschien een goed opstap om ons doel te bereiken. Ga me komende weken eens verdiepen in meer mogelijkheden om meer samen te doen. Er komt een grote krimp aan in het aantal biggen dus ook vleesvarkens en om te zorgen dat het voordeel van deze krimp bij ons terecht komt zullen we het samen moeten doen. Een handelaar zei niet zolang terug: ik geef €2 als ik 60 % van de varkens heb. Macht heet dit en dezelfde macht maakt het verschil tussen het moeten stoppen of een inkomen maar blijkbaar willen vele varkenshouders liever gedwongen moeten stoppen dan samenwerken voor een goed inkomen. De NVV is voor deze samenwerken.

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  Varkenshandelaar st oedenrode Ik betreur het als er een slachterij failiet zou gaan eveneens betreur ik als er weer een collega stopt ,[ bij u stoppen dus nog niet genoeg klanten?] als wij als boer niet bij de sterkste kostprijs zitten houd het bij ons op, dit geld ook voor slachterijen. In de varkenssector denkt iedereen alleen maar aan de afnemers, biggen worden er toch wel genoeg gefokt De nvv prijs staat wel strak maar wel ONDER de kostprijs de marge moet u aan de andere kant proberen te halen evenals de slachterijen. Vleeswaren kosten bij de aldi/lidl nog niet de helft dan bij de ah dus hier is nog genoeg te halen.

 • no-profile-image

  André Voortman

  Jammer dat veel mensen hier schoppen/spuwen zonder dat ze hun naam durven noemen.
  WW, jij schrijft heel stoer dat je de varkens hebt verkocht voor € 1,62.
  Ik geloof dat wel, dat is "maar" € 0,02 boven de ISW, het is alleen wél helderder dat je erbij verteld dat de varkens in Duitsland worden geslacht, op de Duitse condities. Hoe hoog zijn de kosten, bij welke koppelgrootte? De discussie ging over de roepprijs van de binnenlandse slachterijen, daar horen ook de binnenlandse inhoudingen bij, ik denk dat van jou € 1,62 nog vracht, NVWA, Vorkosten enz. af moeten. Als ik fout zit lees ik dat hier graag.......
  Groeten, André Voortman Neede

 • no-profile-image

  WW

  @ Andre, nee je hebt het goed maar er komt nog wel btw bij en dan komt het netto bedrag op de bank gebeurd voor de gelten deze week op € 1.65 met 79.5% inslachten en voor de beren op 1.61 met 78.5% inslachten van uit gaande dat ze 98 punten halen. Andre ik wil ze ook wel via de Nederlandse handel verkopen naar Nederland, doe maar een voorstel, je weet wat ik beur en alles wat meer is welkom.

 • no-profile-image

  Janssen

  Transparant WW. Ik zie op de website van Schuttert ook dergelijke NETTO prijzen. Zo veel boeren beginnen te piepen, beginnen ook de handelaren te piepen, vooral zij die dachten dat ze "op de oude weg" door konden gaan zonder echt hun nek uit steken. Zij die werkelijk willen vernieuwen blijven wel over, zal echter niet meer dan 10-20% zijn. Boeren die nog vertrouwen op het 31e big en handelaren die op hun slachterijhuwelijk vertrouwen zijn ten dode opgeschreven. Helaas het is niet anders.

 • no-profile-image

  veehandelaar

  WW schrijft dat hij de varkens heeft verkocht voor 1,62 en dat dus de NVV-prijs zo gek nog niet staat. Bij zo'n opmerking verwacht je dat de 1,62 geldt bij normale, binnenlandse kosten (waarop ook de NVV-notering is gebaseerd). Andre Voortman vroeg om verheldering. Uit de reactie van WW valt op te merken dat hij ongeveer
  95 Kg x 1,62 = 153,90 x 6% ("BTW=kosten")= € 9,23 aan kosten heeft.
  Dit geeft aan dat die 1,62 zeer vertekend is.....:
  95x1,62-9,23=144,67
  144,67 voor Pi-varkens = +- 142,50 voor het basisvarken waarop de roepprijs in Nl is gebaseerd.
  142,50 +(2,- Nederlandse inhoudingen)=
  144,50/96 Kg (in Dld wegen ze minder)= 1,51. WW heeft ze dus, gecorrigeerd naar Nederlandse begrippen verkocht voor Beurs -/- 0,01 of NVV (er van uitgaand dat de NVV óók 2 cent zakt) -/-0,03......

  WW, jouw achterban verwacht dat je voor hen opkomt, niet dat je ze met halve waarheden de kop gek maakt.
  Je denkt handig te zijn maar voor beurs -/-1 kun je ze overal kwijt... Ik denk zelfs dat die varkens die je voor € 1,62 hebt verkocht van je Duitse locatie afkomstig zijn.......

 • no-profile-image

  jannick

  W.W. heb nog een vraag omtrent de 1,65 netto. Kun je dat gedetailleerd weergeven? Bij 98 punten moet je dan hele lage kosten hebben. Wat zijn de vorkosten, vracht en VWA incl. Btw? M.a.w. hoe kom je bij 1,65 netto? Tot slot kun je dat komende week ook beuren nu de duitse slachterijen de zmp niet hanteren, maar min 4 doen?

 • no-profile-image

  heb ook is

  beurde afgelopen week alles eraf voor talenten 1.51 de kilo dus netto over is da nou genoeg of niet 4500 knorren per jaar ??

 • no-profile-image

  WW

  @"veehandelaar"oosten wat is er nu zo moeilijk, de NVV prijs is opbrengst min alle kosten en komt dan uit op €1.59 en ik zit hier €0.04 boven. Al je berekeningen ten spijt, levend komen de gelten op € 1.31 en de beren op € 1.25 per kg netto op de bank. Mijn kosten zijn € 4.35.
  Voor volgende week was het ja maar ook weer nee, ze zijn zaterdag al geladen ipv komende dinsdag, had ze verkocht € 1.62.
  Mijn inkomen is negatief voor het geval je dat ook wil weten "handelaar"

 • no-profile-image

  veehandelaar

  Willie, de varkens lagen dus al in Duitsland.
  Dit denk ik te weten door
  A: tijdstip laden is verschoven van dinsdag naar zaterdag ervoor. Dit kan met Nederlandse varkens alleen maar mits je vrijdagmorgen vroeg al een exportkeuring voor zaterdag aanvraagd. Volgens je eigen uitleg had je ze vrijdagmorgen nog niet eens verkocht.
  B: € 4,35 aan kosten bestaat niet bij exportvarkens, PVE+NVWA+vracht+Vorkosten+Marge Duitse Handelaar is meer dan € 4,35.

  Je vergelijkt dus Nederlands appels met Duitse peren........

 • no-profile-image

  had ook eens

  zoals ik al dacht de echte prijzen zijn zeer ondoorzichtig en dus schiet je hier met dit forum niks op , gewoon zeggen wat je per kg netto beurt kunnen ze hier nog eens niet vertellen ,, Waardeloos

 • no-profile-image

  gerrit jan

  Ligt het momenteel puur aan de opbrengstprijs van de varkens dat men steen en been klaagt. Ik heb in het verleden vaak voor gulden 3.30 moeten leveren, waren duurdere biggen (gulden >100) dan nu. Is in Nederland de kostprijs niet te veel gestegen t.o.v. andere Europese landen, dure varkensrechten en dure mestafzet. De overheid stimuleert toch al jaren inkrimping van de varkensstapel, maar ik zie nog wekelijks op deze site open dagen van nieuwe (geen kleine) stallen. Hoe kan dat?????

 • no-profile-image

  menne pis maken ze nie lauw

  @ gerrit jan, omdat er ook wekelijks vele kleine stoppen. (Wat bij boerderij.nl niet gepubliceerd wordt!) Kijk zelf maar eens wat de varkensrechten doen!!!! + komt bij kijken de voerkosten. was de tarwe toen ook fl 550,00 de ton?

 • no-profile-image

  WW

  @"handelaar"oosten, varkens zijn varkens of ze nu hier liggen of over de grens alleen de kosten zijn hier voor mij € 1.35 per varken hoger, Wat betaal jij voor de varkens de komende week en wat heb je betaald de afgelopen week. Uit je berkening kon het verschil wel eens oplopen tot €5 tot € 10 per varken. Toch triest dat jij een vette winst pakt over de rug van de varkenshouder.

 • no-profile-image

  veehandelaar

  Dit is wat mij betreft de LAATSTE REACTIE in deze discussie.
  Het is duidelijk geworden dan WW loopt te schreeuwen op basis van valse argumenten: "varkens zijn varkens of ze nu hier liggen of over de grens", je kunt en mag geen Nederlandse met Duitse varkens vergelijken.
  Over mijn € 5/€ 10 aan marge: mijn berekening was gebaseerd op jouw uitgangscijfers: "btw=kosten", ik heb bij die berekening direct gesteld dat je voor die prijs overal de varkens wel kwijt kunt. Als je een EERLIJK VERHAAL wil moet je de opbrengst pakken van een basisvarken en een standaardkoppelgrootte. Jullie gooien Nederlandse tempo's in een koppel van 30 bij Duitse Pitraïns in een koppel van 220 op één hoop en vergelijken dan.
  Vervolgens jut je die Tempo-vleesvarkenhouder op dat hij te weinig krijgt. Ik probéér € 15 aan een varken te verdienen, moet het helaas vaak doen met € 0,15....... Ik ken ook wel weken van -/-€ 5,- ..... Dáár klaag ik niet over, dat is handel. Het is betreurenswaardig dat "voormannen" een sector valse informatie verstrekken, daar klaag ik wél over.

 • no-profile-image

  Jannick

  W.w. je wordt nu ook in mijn ogen erg ongeloofwaardig. Van dinsdag terughalen naar zaterdag slachten maakt qua prijs niet uit in Dld. Loopt van donderdag tot de woensdag erop. Had of heb je ze nu verkocht voor 1,62?? Wees nou eens duidelijk.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  WW alle lof en een hart onder de riem van je collega varkenshouders! Een voorzitter waardig, dat kun je van vele anderen hier niet zeggen.

 • no-profile-image

  Henri van Loo

  Mooie discussie, Ik geniet ervan als blijkt dat een boer de handelaar te slim af is. Misschien is dozenschuiver een betere benaming, en werd het BTW-verhaal iets te complex??:-)
  WW geeft aan wat hij deze week beurt voor zijn varkens, geeft ook aan welke kruising het betreft en wil evt. afrekening faxen. Zo open als maar kan. Zelfs de levende kilo`s waren bekent! Hoeveel boeren die leveren op NL weten geeneens levende kilo's... Uit ervaring weet ik dat die prijs mogelijk was de laatste dgn. Maar je moet er wel bovenop zitten! Verder maakt het niet zoveel uit waar die dieren liggen, NL of D. Misschien is het verschil ten nadele van NL met 1,35 aan de krappe kant.
  Verder wil ik wel aangeven dat duidelijk moet zijn voor welke type varken die NVV-notering geldt. Ook de Biggennotering behoeft enige uitleg hoe die tot stand komt. Hier zitten M.I. nogal wat exportbiggen in. Wil je als NL-mester geld verdienen kun je dat geld niet geven. da's pech!

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Uit deze discussie blijkt wel weer dat handelaren niet af willen geven en het liefst onduidelijk handelen. Wat is er mis met het totaalbedrag gedeeld door de levende kilo`s. Niks is duidelijker. Sjapoo WW dat je de handel niet laat domineren maar zelf de markt zoekt. Dat verdient respect en geen kritiek zoals een paar commisionairs hier op dit forum willen laten horen.

 • no-profile-image

  WW

  @"veehandelaar"oosten, Dacht dat ik duidelijk was wat ik had ontvangen, onder aan de streep op de bank gebeurd, duidelijker kan niet. De berekening is van jezelf, btw=kosten bij jou misschien maar bij mij nog niet de helft. Heb je aan geboden de afrekening op te vragen maar geen interesse en dan komt er een lul verhaal over Duitsland en tempo's. Je weet heel goed dat ik mijn pietrains in Duitsland afmest, heel slap omdat dan als argument te gebruiken. Dan heb je het over jullie, je bent toch met mij in discussie.
  @ Jannink, ik had mijn varkens verkocht om er wat op vrijdag te laden en ook op dinsdag, dat mijn handelaar dan op zaterdag morgen de varkens laat omdat hij blijkbaar morgen €0.04 minder ontvangt daar kan ik toch niet zoveel problemen mee hebben. Trouwens dat overlegt hij met mijn medewerker wie de stal beheert en ik hoor dat pas achteraf.

 • no-profile-image

  burger

  varkens

 • no-profile-image

  burger

  ik snap het niet, de hele sector klaagt steen en been. en als ik door brabant rij, iedereen bouwt groter en groter. dus dan wordt er toch nog verdient anders bouw je nieth47oe

 • no-profile-image

  pj

  Burger,ik begrijp jouw reactie.Begrijp dit ook al jaren niet want rentabililteit is al jaren te laag.De varkenshouders worden al jaren door bank en voorlichting gehersenspoeld dat groeien de enige weg is maar hebben blijkbaar niet in de gaten dat kostprijs in NL veel te hoog is om vlees of varkens te produceren voor export

 • no-profile-image

  Frits

  Er wordt bij geen enkele boer uit de Cash flow geinvesteerd. Grote stallen worden gebouwd met geld van de bank die op dit moment in de nijperd zitten omdat deze investeringen niet meer afbetaald worden met deze rendementen. Op verschillende plaatsen is de kraan al dichtgedraaid en er gaan er binnenkort nog veel volgen als het rendement niet stijgt van een varkensbedrijf.

 • no-profile-image

  ynit

  Wat te denken van de verplichtingen 2013 groepshuisvesting en 70% geuren ammoniak Daar om word er tegen wil en dank gebouwd

 • no-profile-image

  burger

  nou probeer ik ook de gedachte gang van een varkenshouder te begrijpen. jullie moeten varkensrechten kopen om te produceren, dan mogen jullie nog eens 60 uur per week werken om aan het eind van de rit een kapitaal bij te leggen. dan ben je toch niet goed bezig, moet je tegen een gemiddelde burger vertellen je moet eerst een paar jaar salarissen betalen om te mogen komen werken en dan aan het eind van het jaar krijg je te horen dat je niks krijgt

 • no-profile-image

  Stopper

  Niks nieuws onder de zon. We hebben 30.000 varkenshouders gehad, daarna 20.000, 10.000 en nu 5.000. Deze trend stopt echt niet vandaag. Als er 1.000 overblijven, valt het mij alleszins mee. Blijft natuurlijk kloten voor de 29.000 stoppers.

 • no-profile-image

  guillaume

  Ik denk dat het meer kloten is voor de overblijvers.Wordt fabriekswerk,kunnen hun bedrijf ook meer aan niemand verkopen,tenzij je er geld bij geeft.Gedicteerd door de multinational.Einde varkensboeren.

 • no-profile-image

  Robert DE MELKER

  goeiedag, ik heb hier zonet eens het forum bekeken, en ik kom maar tot één conclusie, STOP massale mega grote stallenbouw voor VARKENS!!!!??? Eerst kolossen van stallen zetten,en dan jandorie huilen met de pet op... Aan al die klaagers en jankers, ga toch gaan werken... Banken treffen ook SCHULD!!!

Laad alle reacties (49)

Of registreer je om te kunnen reageren.