Home

Achtergrond 142 reacties

Varkensprijs weer flink onderuit

De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften fur Vieh und Fleish neemt volgende week een flinke hap van de varkensprijs af. De notering wordt met liefst €0,07 omlaaggeschroefd: €1,53 per kg.

De Duitse slachterijen verlaagden de varkensprijs deze week ook al, maar doen dat volgende week nog een keer. Er gaat dan €0,04 van de prijs af en dat levert noteringen van €1,52 (Vion, zie grafiek red.) en €1,53 (Tonnies red.) op.

Overigens ligt de Vion-varkensprijs hiermee nog wel een fractie hoger dan in 2010. Toen werd er voor een kg namelijk €1,50 betaald.

De oorzaak ligt voor een deel in de traditoneel moeizame vakantieperiode. De consumptie ligt momenteel gewoon lager dan normaal. De vraag is niet al te best. Slachterijen kunnen het varkensvlees moeilijk vermarkten en benutten hun slachtcapaciteit niet volledig. Het aanbod is ook niet groots, maar is wel groter dan de vraag en dat zorgt voor prijsdruk.

Dat de matige vraag hard doorwerkt in de varkensprijs heeft vooral te maken met de slechte vraag naar de hammen. Dat belangrijke product staat sterk onder druk en zorgt daardoor voor een nog iets forsere prijsdaling.

De Europese varkensprijzen lieten vorige week een wisselend beeld zien. Dit blijkt uit berekeningen van de Duitse vereniging van varkenshouders ISN. De Duitse prijs bleef steken op een niveau van €1,55 per kg. Ook in de Spaanse (€1,68) en Deense varkensprijs (€1,52 zat geen beweging. Dat gold echter niet voor de Nederlandse prijs, die met €0,02 omlaag ging: €1,46. Ook de Belgische varkensprijs moest een veer laten en zakte naar €1,51. De Franse varkensprijs steeg daarentegen licht en kwam uit op €1.49.

De biggenmarkt zit intussen nog altijd in zwaar weer. En nu de de varkensprijs verder zakt, wordt de animo niet groter om biggen te kopen. Varkenshouders bouwen op deze manier meer leegstand in. Het gevolg laat zich raden: biggen zijn nauwelijks te plaatsen en als dit al gebeurt, gaat dat tegen fors lagere prijzen.

Dat brengt de fokkers ook in een steeds lastiger parket. Voor hen wordt rendement een groeiend probleem. Ter indicatie: er gaan zelf biggen van lagere kwaliteiten naar het slachthuis.

Zicht op verbetering is er niet op de korte termijn. Rendement ontbreekt namelijk ook in de mesterij. Dat betekent dat biggen nog iets verder in prijs kunnen gaan dalen.

prognose:

vleesvarkens moeizaam gelijk, biggen goedkoper

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jonas

  Het was nog nooit zo donker of het werd weer licht. Maar of ik nog varkenshouder zal zijn als het licht wordt....????

 • no-profile-image

  komt goed

  hou moet en probeer gewoon je best tedoen zeker nu het allemaal wat minder gaat dan is dat zeker zo belangryk zorg dat je er plezier inhoud ,soms lekker eens een dagje er tussen uit weet ook dat je leeft .de rest komt ook allemaal weer goed al heeft dat mischien nu wat meer tyd nodig .zelf ben ik ook een varkenshouder dus ik weet hoe het nu is en gaat .maar een raad laat je hoofd niet hangen al lykt het allemaal zo slecht nu alles komt weer goed

 • no-profile-image

  Stopper

  Het komt zeker goed, is het niet in huize Avondlicht, dan wel bij Petrus aan de dis.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Toch de luchtwasser maandag maar eens afbestellen

 • no-profile-image

  Jeroen

  En de zeugen nog wat langer aan de band laten staan.

 • no-profile-image

  Jeroen Drente

  En wat meer mest zonder bon dumpen

 • no-profile-image

  komt goed

  leer eens met tegenslagen omgaan dat hoort ook by het ondernemen voor de toekomst ,anders kun je beter nu stoppen dan altyd maar zitten teklagen ,toen het goed was hoorde je byna niemand toch groetjes komt goed

 • no-profile-image

  johnny

  Als we als varkenshouders, eerder met elkaar eens waren geweest, dan waren al die domme investeringen zoals luchtwassers ed niet nodig geweest, onze buitenlandse collegaas varen hier wel bij en lachen ons uit.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Gelukkig kosten de varkensrechten maar 50 euro meer, kan ik ze nu eindelijk kopen.

 • no-profile-image

  john

  het is al vaker geroepen: in de maanden januari,februari, maart en misschien mei de 20% slechtste zeugen opruimen dan zijn er minder biggen in juli/augustus/september/oktober. Dan blijft de biggenprijs in de benen en uiteindelijk ook de vleesvarkensprijs. Vanaf juli de zeugenstapel weer aanvullen om weer voldoende biggen te hebben vanaf januari. Beetje organiseren maar dan maken we niet meer dan wat de markt vraagt. Het is alleen heel moeilijk om minder te dekken als de rendementen goed zijn.

 • no-profile-image

  fan van niemand

  vooropgesteld laat ik zeggen dat de hele slachtwereld het in mijn ogen niet goed doet. ik verdenk ze ervan dat ze het vlees verkocht hebben voor een langere tijd gerekend met een varkensprijs van ongeveer 1.50 euro/kg maar als je ziet wat voor streken vion nu weer uithaald, maandag verlagen ze onnodig 1 cent, en nu verlagen ze in duitsland weer 1 cent meer als de rest, dit kunsje flikken ze meerdere keren pr jaar, en al verschillende jaren achter elkaar. het gaat me niet zozeer om die ene cent, maar wel over de tendens die de vleesinkopers volgen, ik snap niet dat er nog mensen zijn die lid zijn van de zlto. of varkens leveren aan vion, natuurlijk volgen ander slachterije dan wel, maar het is vion die de meeste keren begint met verlagen of minder te verhogen, als het anders is hoor ik het graag!

 • no-profile-image

  Boereke

  De ZLTO-boeren zijn toch eigenaar van VION . Zitten die eigenaars allemaal te slapen of wat ,
  Bij de prijsverlagingen is VION altijd bij de eersten . Op die manier ondermijnen ze de ganse Europese varkensprijs . Geef die vleesverkopers ( ook die van de andere slachterijen ; want ze kunnen niet anders wanneer er een lagere leverancier is ! ) nu eens eindelijk een schop onder de kont . Altijd het vlees voor lange tijd verkopen voor een veel te lage prijs . Als het tij keert dan verkopen deze verkopers het ook nog voor een te lage prijs zodat de boeren altijd ( ook in betere varkenstijden ) te weinig zal krijgen . Op z'on manier zullen de boeren nooit krijgen waar ze recht op hebben !

 • no-profile-image

  mester

  Beste meneer Brummelaar,wat was de voerprijs ook alweer een jaar geleden?

 • no-profile-image

  mester

  als de prijs hoger word dan 1.5 komt er veel te veel uitbreiding in de eu en dus nog meer aanbod.

 • no-profile-image

  BOERTJE

  hoezo komt goed! welke gek werkt er sinds 1997 voor niets juist de varkens boer

 • no-profile-image

  Jan

  Het moet kennelijk nog een stuk slechter worden, willen veel varkenshouders stoppen. Degene die per saldo dit jaar nog niets heeft afgelost, waar is het wachten nog op? Lever maandagmorgen massaal de sleutel in bij de bank, dan is het overleg van banken, voer, Wyno en Annechien wel tijdens in plaats van na het zomerreces. Wordt een koude misschien nog een lauwe sanering. Dit gezeur hier op het forum brengt ons echt helemaal niets, actie geboden.

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Bij de Vion kosten de biggen 28,50 Euro,dus opleggen?

 • no-profile-image

  denk toch eens simpel

  en iedereen maar bij bouwen als het kan hoe dom kun je zijn meer aanbod mindere prijs, zorg nou maar dat je een contract heb met een slachterij en je centen beurt want de handel bestaat over een par jaar echt niet meer vol=vol , als je het werk leuk vind ga je door voor een normaal salaris, maar de vrije handel is weg kijk maar eens bij de kuikens dussssss......

 • no-profile-image

  denk toch eens simpel

  en de voerboer maar zeggen : de varkensprijzen gaan echt omhoog hoor. Wat denk je nou zelf die jongens moeten positief blijven bij de klanten opdracht van de baas toch wordt nu eens wakker met zijn allen laat ze allemaal maar eens een poosje barsten en ga maar eens met je gezin op vakantie die zitten namelijk elke dag dat gezeik van die slechte prijzen aan te horen denk even na waar het om draait mzzl

 • no-profile-image

  positief

  hier zegt de voerboer
  70 euro voerkosten
  40 euro big
  6 euro mest
  rest 4
  is 120 euro
  opbrengst 140
  20 maal 240 per week 4800 euro winst
  dus hoppa

 • no-profile-image

  boereke

  positief blijven hoef jij niet af te lossen en je arbeid betaald te krijgen, en je stal bij de tijd te houden

 • no-profile-image

  Patrick

  Ene keer zorgt Vion voor de positieve noot de andere keer de voerboer . Telken een van die komt boven water als blijkens bij een van deze het water aan de lippen komt , volhouden maar goe bezig . Aan goedkoop voer komt men alvast niet voor volgende oogstjaar (2012)

 • no-profile-image

  fair play

  Klopt positief, je hebt net als ik de nieuwe stal de laatste 5 jaar afgelost, we hebben dezelfde voerboer, rekent het voer pas over 5 maand af. Nogal logisch dat we geen rente rekenen, minder dan een half% uitval, dat is ook al achter de komma werken, gas, water stroom zitten bij de 4 euro in, we leven van de rente van het geld dat we al eerder verdiend hebben. Het is zo jammer dat de weekend medewerker betaald moet worden want na vrijdag middag 3 uur en voor maandag morgen 9 uur kom ik niet in de stal.
  Daarom hebben alle voerboys al die voergeld stallen nog, ze komen al 3 keer in de week of ik ook een contractje wil.
  @ positief ik geloof jou, maar wel positief van je dat je ons een hart onder de riem steekt.

 • no-profile-image

  bd

  ff een vraagje als ik de prijzen zo bekijk staat de beurs op 1.52 en duitseland op 1.52 a 1.53 kan mij iemand uitleggen waarom men nog naar duitseland exporteerd ivm de kosten vleesperc minder is en de varkens daar meer afslachten

 • no-profile-image

  Jan

  Sleutels maandag bij de bank inleveren of ophouden met janken.

 • no-profile-image

  25 jaar ervaring

  De beursprijs staat voor volgende week op 1.48
  Velen jaren mijn varkens naar duitsland gedaan maar de laatste jaren is duitsland jammer genoeg steeds meer zelfvoorzienend geworden tot zelfs over productie .voor die tijd bracht elk varken ongeacht kwaliteit of gewicht meer op in duitsland nu is het allen nog voor het juiste varken op kwaliteit of gewicht .Als je ze dan ook nog over de brug levend terug rekent is het verschil minimaal en licht het eraan of je ze op het juiste moment leverd wat achteraf ook nog tegen kan vallen met de fratsen die de slachterijen de laatste tijd voeren.
  Als alles nagenoeg hetzelfde is onder de streep weet ik in ieder geval zeker dat de transporteur en de Nvwa meer kosten hebben gehad , de onze Duitse collega`s niet hebben.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Een piétrain uit de juiste zeug levert in Duitsland altijd nog het meeste geld op. Blijf met Talent en Tempo in Nederland, evenals met Topigs 20 zeugen als moeder. Daar wordt je bij ons voor afgestraft.

 • no-profile-image

  jefkepeeters

  ik zou zeggen,blijven uitbreiden,blijven stallen bouwen,blijven werken voor de toekomst van de veevoederleverancier. zijn brood word jullie dood.

 • no-profile-image

  rie

  zo gaan we allemaal kapot

 • no-profile-image

  rechten

  Zo snel mogelijk rechten die nu te koop aangeboden worden uit de markt halen.
  Daarna is er minder vlees, minder mest en meer grondstoffen voor voer.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Alle luxe heb ik eruit gegooid. Geen dure papjes meer bij de biggen, dure bedrijfshulp eruit, zaterdag- en vakantiehulpjes erbij. Kaal voer zonder toeters en bellen ingekocht, scheelt me alleen al 150 euro per week (60 cent/100 kilo). Dit alles bij 600 zeugen.

 • no-profile-image

  john

  1% van de wereldproductie reguleren met rechten heeft geen zin... 10% eraf en we hebben 0,1 % minder vlees op de aardkloot... joepie.. rechten zijn er om ons mestprobleem niet groter te maken dan het al is (mestproductie plafond) helaas loopt het plafond niet meer in de pas met de plaatsingsruimte in nederland en kan het hele systeem beter opgedoekt worden. Dan wordt het vastgoed weer wat meer waard (meer overname kansen) en krijgen we weer ruimte om daar op te financieren en zo de crisis te overleven. Bij mesttarieven van 30,- euro of meer lost het mestprobleem in nederland zichzelf wel op daar hebben we geen rechten voor nodig.

 • no-profile-image

  boereke

  John bij geen rechten stijgen de mestkosten dus per saldo schieten we er niks voor op en rechten voor nog geen 100 euro die een mensenleven meegaan zijn geen echte kostprijsverhogers hoge verwerkingskosten komen ieder jaar terug Dus eerst betaalbare mestverking hebben[iets wat al 20 jaar niet lukt] en dan pas rechten eraf of nog beter bij uitbreiden verplicht verwerken

 • no-profile-image

  idealist

  Elke boer heeft voorstellen (die voor zijn eigen het best uitpakken), wishful thinking. Zorgen dat de aanvoerzijde geknepen wordt (kostprijs thinking), dat helpt de blijver er wel doorheen. Van 5000 naar 1000 varkenshouders hou je echt niet tegen. Trek je eigen plan of nog beter; pak het samen op.

 • no-profile-image

  john

  geen rechten en mestafzet kosten van 7 tot 10 euro per m3 daar moeten we een plan voor maken.. De eerste mest die verwerkt wordt is de duurste als we voldoende mest verwerken komt er een vraagmarkt naar mest en kunnen we met de opbrengst daarvan de mestverwerken. Een uitreider kan nu voor 80 euro rechten aanschaffen of voor 80 euro per vleesvarken investeren in mestverwerking. Willen we het mestprobleem kleiner maken dan is dat laatste toch de beste optie. Maar stoppers is het rechten systeem natuurlijk beter dan voor de blijvers.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  We slachten veel te zwaar in de EU met daar bovenop de sterk gestegen technische resultaten in de fokkerij wat zorgt voor een onverminderd aanbod. Slachtgewichten 5 tot 10 kg omlaag voor de korte termijn is de enigste optie om de varkenshouder wat lucht te geven. Slachterijen kijken puur naar eigen rendement, of dat nu een koude sanering tot gevolg heeft of niet. Er zou binnen de EU een soort koppeling moeten zitten tussen slachtgewichten en kostprijs berekeningen en uitbetaalprijzen. Bij te weinig aanbod de slachtgewichten omhoog, bij teveel aanbod de slachtgewichten omlaag. Je houd dan de marktwerking in stand met een fatsoenlijke vergoeding voor de varkenshouder.

 • no-profile-image

  john

  misschien het slachtgewicht koppelen aan de biggenprijs? zolang biggen van 30 of 35 euro slachtvarkens worden van 95 kg krijgen we de markt nooit recht. B.v. De bigkosten houden op: 44 cent per kg geslacht gewicht. Dan worden biggen van 40 euro slachtvarkens van 90 kg biggen van 30 slachtvarkens van 68 kg en biggen van 50 euro slachtvarkens van 113 kg. met de huidige biggenprijs van 35 euro zouden de varkens over 16 weken met 80 kg geslacht moeten worden. De extra 10 kg slachtgewicht kosten relatief veel voer en haalt de markt naar beneden.

 • no-profile-image

  komt goed

  beste collega's hou eens op met klagen over de prys die is zo slecht nog niet .we moeten eens met zyn allen eens aan het voer en de mest gaan werken dat doet ons de das om op dit moment .ze verhogen maar want ze weten verdomd goed dat je niet zonder voer kunt .mischien moeten we eens met zyn allen ja met zyn allen de rekeningen eens een tyd niet betalen laat hun maar eens met een oplossing komen ,en als we dat inderdaad met zyn allen doen voelen ze eens dat het niet allemaal van zelf gaat .ik weet het zal niet mee vallen maar we zullen wel wat moeten doen voordat alles goed komt

 • no-profile-image

  yn

  Komt Goed,
  De rekeningen worden al niet meer betaalt na 7dagen maar veeel later
  en de bigen na een maand niet normaal meer

 • no-profile-image

  domme albert

  Blijf het verbluffend vinden dat er nog zoveel positieve geluiden uit de sector komen.
  - zowat geheel de samenleving keert zich tegen de sector.
  - door de welzijn-eisen moet er veel extra geinvesteerd worden zonder extra opbrengsten.
  - prijzen zijn al tijden onvoldoende en voerprijzen gaan voorlopig niet zakken.
  - het pensioen wat bij vele in de bedrijven zit verdampt geheel.
  - en over enkele jaren begint het echte gevecht op de mestmarkt en moet je gaan concurreren met de veel sterkere melkveehouderij.

 • no-profile-image

  Gerard

  Bij de voerjongens stroomt het geld inderdaad met bakken vol binnen. Niet bij allemaal natuurlijk, ook daar zit een ondereind net als bij boeren een ondereind zit. Ze leggen enorme reserves aan die straks nodig zijn om de ganse buitendienst te saneren. Boeren gaan immers massaal kaal voer bestellen. We schelden hoofdzakelijk op degenen die ze niet kennen (slachterij inkopers en vleesverkopers), velen willen blijven vrijen met hun koffiedrinkers, hoe lang nog?

 • no-profile-image

  boereke

  john afzetprijzen voor mest zullen gelijk met verwerkingskosten liggen en deze zijn nog steeds te hoog minder of hetzelfde aantal vee en hogere bemestingsnormen zijn de oplossing

 • no-profile-image

  arm, echt arm boerke

  we moeten eens beginnen om minder slachtvarkens naar duitsland te exporteren. die bepalen namelijk de europese prijs, en als die naar varkens zoeken zal die markt wat opleven, de volgende stap is om vion ook maar eens wat minder varkens te geven, dat zijn namelijk de snelste dalers, en de langzaamste stijgers, dit is makkelijker uitvoerbaar als alle andere goede ideen hier op dit forum, dus morgen aan de slag, en volgende week resultaat

 • no-profile-image

  denk toch eens simpel

  Weten jullie wat iedereen praat al jaren hetzelfde en uiteindelijk is iedereen het met elkaar eens, er is er alleen nooit een die echt eens met de vuist op tafel slaat. En zolang dit niet gebeurd zal er niets maar dan ook echt niets veranderen en ploetert iedereen maar voort in zijn eigen wereldtje, en de rest lacht ons recht in onze bek uit , het word tijd dat we weer eens BALLEN laten zien, we zijn een stel schijters bij elkaar.

 • no-profile-image

  john

  het zijn de contracten gebaseerd op 1,50 per kg die ons de das omdoen nu de prijzen zouden moeten pieken, aan de andere kant houden die contracten de prijzen ook weer hoger in een dal.. Ik wil er wel voor tekenen om de komrmde 5 jaar een x aantal varkens af te leveren voor dat bedrag. Voor de partijen zonder contract zal het dan nu flink oogsten zijn maar dan ook flink klappen vangen als de markt tegen zit.

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  Waarom hoor ik niemand over harde aktie gaan voeren?/

 • no-profile-image

  Van der Werf

  De opbrengstprijs van de varkens is nog niet eens zo slecht, echter de kosten zijn te hoog. Om op korte termijn iets aan de kosten te doen valt tegen. De kostprijsstijging hebben de varkenshouders zelf aan meegewerkt, o.a door 200 euro voor Lucht (varkensrechten) te betalen en daarna te investeren in een Luchtwasser. Maar ik begrijp nog steeds niet dat er uitgebreid word, diegene die het niet kan bolwerken worden lachend door anderen overgenomen. Hoe kan dat?

 • no-profile-image

  guillaume

  Volgens mij heeft het gros v.d mester een contract(net als in vlaanderen) met de Vion/grote handelaren/voerfabriek/.....,vaak een beetje grond en de Rabobank(verdeelsleutel=visie=groeien) met een Euriborretje en zijn lid van(Z) LTO.Zit je in de boot moet je doorvaren en voorblijven .In de toekomst zal wijzen of "het meerjaren bankplan"werkt en je eigenaar wil blijven of zetbaas wordt.Het is maar waar je voor kiest of geen keuze meer hebt.Je moet wel hard kunnen werken of vakman zijn en evt. leidinggevende teamplayer in een gesloten circuit.Ook moet goed moet luisteren naar de aandeelhouders en incasseren."Mondje dicht, oortjes en oogjes los" zei wijlen Gert van der Valk.Zo wordt je o.a.groot en de andere binnen de wet welbekende methodieken.

 • no-profile-image

  Met de sleutel

  Nog even geduld, de tuinbouw achterna. Varkensbedrijven in de verkoop voor 100 euro per varken en 500 euro per zeug. Dan kan ook varkens houden weer leuk uit. Even verlies nemen en slikken.

 • no-profile-image

  jefke peeters

  in belgie hebben de grote veevoederleveranciers hun eigen fokbedrijven= eigen goedkope biggen van dezelfde kwaliteit,en als er biggen tekort zijn bouwen ze wel een zeugenstal bij,binnekort werkloze varkensboeren genoeg om het werktedoen. Ze sluiten contracten af voor vleesvarkensstallen aan 19 euro/vv,werk gedaan,geen last van mest,elec,water,enz.dan gaan de varkens naar hun eigen slachthuizen,dus hebben ze jullie niet meer nodig? Die richting zal het uitgaan en geen ander.en voorlopig spelen ze nog even bank op jullie bedrijven,waarborgen nemen in 2de rang en de boer mag blijven wonen en werken tot zijn dood.De baas van veevoeders vandenavenne zit dezer dagen meer bij de notaris dan op zijne bureau!!! zegt dit niet genoeg.Bij de melkveehouders zou dit niet waar geweest zijn of bij de gewone werkende mens.tland zou kort en klein geslagen worden moesten we aan hun loon gaan.en gelijk hebben ze. actie of de slachtbank... aan jullie de keuze... nog veel sterkte verder

 • no-profile-image

  Patrick

  Jefke ! Ge hebt geheel gelijk , bekijk dat even historisch Hoeveel zijn er Vandenavenne al niet voor gewezen vroeger toen ze 500 bef betaalden aan dat boerken die geen geld had om te moderniseren of liever zijn aandacht gaf aan zijn koeien of zen land . of iets wilde bijverdienen bij zen pensioen Nam Lauwers over en gaf schoonbroer Pieter ook wat te doen stuurde mijn achterneef Ludoke op de baan om Leroy , LVV en wat andere kruimls over te nemen en vandaag blijft er inderdaad over :( dubbel punt) Vandenavenne. Maar kan die der dan wel aan uit ??? of is het de way off live bij Vandenavenne om ook te overleven kopen en verkopen fabriek Leroy worden appartemenen 2 weken terug draaide ik op de ex Lauwers site en blijkens is dat ook al iets geheel anders kwa bestemming. Ik denk dat Aveve en Vandeavenne beiden zo bezig zijn. en zoals u zegt betalen ze nu al 800 bef mee duur voer dure mestafzet en knallage prijzen topz den tijd van 500 bef en voorts de biggen 1600 bef stonden het voer 7-8 bef mestafzet haast niet bestond en de prijzen vele beter waren.

 • no-profile-image

  Sjefke

  Wat een gebef hier met die Belgische patatten.

 • no-profile-image

  Jefke Patat

  Belgische muizen zijn alvast beter gewild dan Nederlandse bintjes . Leve Belgie

 • no-profile-image

  drientje

  Wat nog niet genoemd is op dit forum is het feit dat alle huurstallen jongens een overgefinancierde BV hebben.
  De voerboeren en de banken laten deze mensen altijd doorgaan met varkenshouden,
  anders schieten ze er zelf bij in. Immers ze kunnen er zo de stekker eruit trekken. Ondertussen maken ze het voer ook nog extra duurder, mocht er toch nog een omvallen.

 • no-profile-image

  Jan Boerenfluitjes

  In de gewone zakenwereld zijn deze BV's de normaalste zaak van de wereld. Je hoeft privé en zaak niet met elkaar te verweven en privé dus ook niet armzalig te leven. Een beetje voeradviseur heeft een loon van 5000 euro, dan ga je het als ondernemende boer toch niet voor minder doen?

 • no-profile-image

  buurman

  Een slechte zaak dat er BV. zijn. Bij
  faillissementen zijn er veel toeleveranciers de klos. Zou verboden moeten worden

 • no-profile-image

  Varkenszorg BV

  Goede zaak, die BV's en heel gebruikelijk ook in de grote mensenwereld. Het is niet meer van deze tijd dat alleen de boer de klappen in de voedselketen opvangt. Samen uit, samen thuis.

 • no-profile-image

  buurman

  's morgens bewust materialen bestellen op een BV en dan 's avonds failliet verklaren. Maar dan op een andere BV winst draaien. Dan ben je een echte crimineel. Dat zou verboden moeten worden

 • no-profile-image

  guillaume

  Boeien,Buurman,groot=Bv/Nv hier willen we toch naar toe eigen schuld dikke bult maar nu voor de periferie.Ze pakken de kleintjes nu het eerst(gezinsbedrijven) en dan de rest en ook daar hebben ze ook geen spijt mee,dat is pas witte boorden criminaliteit.Laat ze nu het zelf maar eens doen,in loondienst.

 • no-profile-image

  t'vleesboerke

  ik zal mij even voorstellen: ik doe handel in ambachtelijke vleeswaren,en produceer ze ook zelf. ik moet echter vaststellen dat ik daar de laatste jaren niets meer aan verdien,door het feit dat het vlees te goedkoop is geworden, en de wetgeving schandalig is verstrengt. nu zul je zeggen,kan niet want de grondstof word goedkoper. dat klopt,maar... de ervaring heeft mij al geleerd dat, als de gronstof goedkoop is de afzet slecht is. daarboven komt nog eens dat de collega- vleeswaren fabrikant zijn vlees nog goedkoper koopt ,doordat hij meer kilo's afneemt. als dit zo doorgaat blijven er binnenkort enkel nog multinationals over,zowel in de vlees-verwerking, als in de slachterijen. het is zelfs nu zoal dat sommige slachterijen hun vlees te goedkoop verkopen, om er vanaf te geraken,de retail weet dat ook, en die kijkt ook de kat uit de boom.dus dat is dan het logisch gevolg van afslag. in de tijd van vader zaliger (+-25 jaar geleden) ging de prijs op op en neer,op en neer, op op en neer,tegenwoordig is dat: op en neer, gelijk,gelijk,gelijk,gelijk,neer,gelijk,gelijk,op enz..
  ik wil alleen maar zeggen zolang er overproduktie er is zal niemand er beter van worden,ook ik niet. en de machtigen onder ons alleen maar sterker. en ik hoop voor jullie varkenshouders,dat de toestand snel verbetert, maar dit kan enkel door produktieafname.

 • no-profile-image

  pfff

  vleesboerke, groot gelijk,jaartje terug hier al eens een reactie geplaatst wat betreft inkrimping,maar dat is toen in dovemansoren gevallen ! Iedereen verwacht nu dat het zal beteren na 2013 maar.......dat zal een illusie zijn ! De vaste kosten(energie,milieu,dierenwelzijn) zijn hier veel te groot om te concurreren tegen wereldprijzen !

 • no-profile-image

  vleesboerke

  ik zal nog een voorbeeldje geven; vroeger waren er 1001 vleesverwerkers en 1001 slachthuizen de helft meer buurtslagers, die samen de prijs bepaalden. de dag van vandaag zijn er een hand vol verwerkers en een hand vol slachthuizen. ge kunt wel al raden hoe de prijs bepaald word zeker...... pikant detail: toen waren er de helft meer boeren en de helft minder varkens...

 • no-profile-image

  Optimist

  Vroeger was alles beter, gelukkig leef ik vandaag.

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  ik begrijp dat er nog steeds biggen verhandeld worden op NVV+ EN VION+ Momenteeel kun je als mester ook gewoon biggen kopen op basis van Vion -0 ,basis of NVV-5 euro. Als je dus 400 biggen nodig hebt per week praten we dus over een 2.000 euro per week ofwel 100.000 per jaar. Heb je interesse dan meld je maar . (Natuurlijk eerst komen kijken naar de biggen.) en het zijn tempo-vleeslijn -biggen. Volgens Topigs zeer goede biggen dus

 • no-profile-image

  boer

  Ik heb in het verleden al vaker gereageerd op dit soort uitnodigingen, maar er komt eigenlijk nooit iets uit voort.
  Ik zoek inderdaad nog 10.000 goede t20 x Tempo biggen (of Talent of Duroc) per jaar. Als je wekelijks goede biggen wilt verkopen tegen een goede prijs (dus niet tijdelijk kale Vion) dan heb ik interesse. varkensenbiggen@hotmail.com

 • no-profile-image

  gert

  gister nog iemand geproken. had slachtlijsten gezien van heel goedkope biggen
  54 vlees
  18 spek
  56 spier
  waren wel 1000 varkens

 • no-profile-image

  miep

  hallo vermeerderaar nederland
  in welke regio zit je , ik zoek nog een nieuwe fokker.

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  Miep ik zit in de provincie brabant.

 • no-profile-image

  Boereke

  Niet alleen de Franse , maar ook de vlaamse varkenssector is het spuug,spuugzat ! Ik hoop van de Hollanders ook of denken jullie allemaal dat ge den beste uit Europa zijt ( tov de topboeren in Vlaanderen )
  Het geld bij de boeren is gewoonweg op . De melkkoe is leeg , ze vermagerd nog , krijgt een zeer onevenwichtig rantsoen en daarna valt ze om , Niet lang daarna valt de gehele stapel omver ; hier en daar spartelt er nog een doodzieke in de stal ( = varkensboer )! Dat is hetgene wat er gebeurd met de varkensboeren ; de eersten zijn al omver gevallen ! Willen wij allemaal doodziek in de rolstoel verder ??? Afhankelijk van iedereen die ons voordien al heeft laten creperen en die ons dan zogezegd gaat komen helpen ( met ons eigen geld dat men van ons gepikt heeft !! ). Je kan niet blijven snijden in de kosten of alternatieve moderne financieringsvormen gebruiken ! De kostprijs kan misschien door dit alles nog een beetje verlagen , terwijl de opbrengst in hoogste vitesse bergaf rijdt ! Door te denken bij mij lukt het nog om de kostprijs te verlagen ; holt de opbrengstprijs alsmaar verder uit !!Zover dat ze onder de kostprijs duikt en er lange tijd zal blijven ( ik schat nog minstens 2 jaar als dit zo doorgaat ! )Uiteindelijk valt iedereen , de ene wat later dan de andere en dat terwijl iedereen rondom ons heel dik z'en boterham verdient en verdiende ! het lijkt hier wel een modern slavenbeleid !Slaven die dan ook tussentijds nog legaal brutaal verkracht mogen worden Eten geven : Nee uithongeren !

 • no-profile-image

  varken

  nou boerke uit vlaanderen, uit uw reaktie lees ik al dat je van marktwerking nog nooit gehoord hebt. nu zijn er veel te veel varkens, en als er minder komen zal op den duur de prijs zeker omhoog gaan.

 • no-profile-image

  ww

  Wil bijna zeggen dat we natuurlijk de beste zijn, maar dan was mijn/onze portemonee niet leeg. Morgenavond een ingelaste NVV voorzitters vergadering en dat gebeurd niet zomaar. De maat is vol en er moet nu wat gebeuren. Vanmiddag een poos aan het studeren geweest op cijfers, biggen en vleesproduktie, slachtgegevens maar ook im en export van vlees. Kan weinig anders concluderen dan dat we bij de poot worden genomen. De produktie is t.o.v 2008 niet veel meer maar de export loopt wel beter, dus de prijs zou hoger moeten zijn als dat jaar maar wat zien we, deze week in Duitsland € 0.27 minder dan 2008.In dat jaar hadden we ook in het begin een hoge voerprijs. De bewering dat de opbrengstprijs de kostprijs volgt kun je ook al naar het land der fabelen verwijzen.
  Wat nu, wachten tot er 10 % minder aanbod is en dan weer constateren dat dit ook niet heeft geholpen lost ook niks op. De oplossing zijn we zelf want wie wacht of denkt dat een ander jou probleem oplost wacht nog heel lang. We zullen zelf het initiatief moeten nemen om tot een hogere prijs te komen. Hoe? Nu word het lastig. Onze eerste voorman die wist het al: Boeren hebben macht, het is een kwestie van organiseren. Hoe organiseren we dit dan. Het samenwerken zit ons niet in het bloed maar daar ligt wel de sleutel. Met elkaar een vuist maken, samen de rug recht en als varkenshouders een verbond sluiten zodat we een fatsoenlijke prijs krijgen.
  En wat betekent dit dan, stoppen om als individu te handelen. Misschien moeten we alle varkens wel via de Nederlandse Varkens Verkoop laten lopen om elke week 400.000 Nederlandse varkens door een paar mensen te laten verkopen in binnen en buitenland. Dit betekent geen zekerheid voor de slachterij over hun aanvoer, dus kunnen ze het vlees ook niet een halfjaar van te voren verkopen voor veel te weinig. Ze moeten elke week vol aan de bak om voldoende varkens te krijgen. Als we dit niet zien zitten kunnen we ook met de slachterijen in overleg om een minimum prijs af te spreken. Ze zullen dit vast niet zomaar willen, dus we zullen als varkenshouder ze ook een keer ff moeten bewaren als men dit vraagt. Iedereen kan dit want als er een ziekte komt moet men ze 6 weken minimaal bewaren en dit word dan ook opgelost. We kunnen ook de supermarkten onder druk zetten. Wij investeren toch volop in dierwelzijn, milieu en voedselveiligheid en dit mag wat waard zijn. Collega's als we willen kunnen we veel, zelfs een goede prijs maar dat betekent wel dat we met zijn allen de schouders er onder moeten zetten en niet afwachten, maar actie moeten ondernemen vanaf nu. Steun je bestuur, doe mee als er iets van je word gevraagd. Met elkaar moet er toch iets lukken.

 • no-profile-image

  varken

  heer ww, er zitten 2 risico s aan ,1 dat de retail haar prijs in de winkel verhoogt, om haar marge te halen en hierdoor er minder vraag komt naar varkensvlees. 2 men zoekt een andere vlees leverancier uit het buitenland en dan moet je echt met de prijs zakken om nog aan de bak te komen.

 • no-profile-image

  Boereke

  @ varken Knorstad > Ik schrijf dat ik denk dat het nog 2 jaar zal duren vooraleer het tij keert . Maar daar ben ik ook niet zeker van net zoals WW uit Haarle schrijft . Ik ben er wel zeker van dat het aanbod hier niks mee te maken heeft . We worden gekloot tot en met !!!
  Als er minder varkens komen gaat men ons nog steeds niets willen betalen ! Dat zie je nu wel want er zijn er echt niet teveel . Men probeert dit ons alleen maar wijs te maken Een beetje pshychologie : zo van : ' als iedereen het zegt dan zal't wel waar zijn ' . Als dit zo door gaat zal het aanbod natuurlijk verminderen en de prijs opeens omhoog gaan . Over 3 a 4 jaar schat ik vooraleer er een duidelijke kentering kan komen wegens VEEL teweinig varkens > en dan zal men nog steeds teweinig geven tov waar we recht op hebben . Maar denken jullie nu echt dat je dan financieel nog sterk genoeg zult zijn om op dat moment nog slagvaardig te kunnen optreden ? Enkelingen natuurlijk wel , maar dan meestal niet met geld verdiend in de landbouw . Ik denk niet dat het de bedoeling is om al de spaarcenten of uw erfenissen van uw voorouders weg te ' schenken ' aan de 'graaiers' rondom ons !! En dat dan nog in de hoop om ze ooit nog een keer terug te verdienen ( hopelijk heb je nog jaren genoeg vooraleer je op pensioen gaat ) ; Daartegen zijn uw stallen waardeloos en is uw pensioen ( onroerend goed ) opgevreten . De bedrijven zijn nu al onverkoopbaar , of brengen zeker niet op wat ze zouden moeten opbrengen . Ik ben normaal altijd koper ( dat is dan natuurlijk interessant ) en zeker nog geen stopper ( ik ben een dertiger en altijd ' van den vooruit ' ) maar op een gegeven moment zijn we allemaal stopper , al dan niet gedwongen !! En dan de opmerkingen zo van er worden nog genoeg stallen gebouwd : wel dit heeft alles te maken met reglementering ( groepshuisvesting enz ) en de lange vergunningsprocedures . In mijn kameradengroep wordt er ook nog gebouwd maar allemaal met het gevoel van : staan we over 20 jaar verder dan waar we nu staan , anders kunnen we het bouwen beter stop zetten . Dit gevoel wordt dan volledig ingegeven door het niet meer geloven in de marktwerking want dat heeft er niks meer mee te maken ! zoals ik al zei : men hongert ons uit tot een slappe vod die de graaiers daarna plooien naar de kant die zij willen : zoals ik al schreef Moderne slavenarbeid dus !!

 • no-profile-image

  Hans en Grietje

  W.w. sprookjes bestaan niet. Denk je nu echt de supermarkten in met name het buitenland onder druk te kunnen zetten?? Dat meen je toch zeker zelf niet. Zou eerder zeggen dat jullie tot de slechtsten behoren, op het gebied van de afzet wel te verstaan. Met zo'n overschot aan vlees in NL moet je erop rekenen dat de prijzen grillig zullen zijn. Het buitenland zit echt niet te wachten op te dure varkens uit NL. Wat maakt hen nu uit of in NL-varkenshouders teveel uitgeven aan milieu inc. mest. Geen reet. Kijk naar Canada, was ook super en super slecht met bijv. 6 dollar voor een speenbig!! Nu er daar zo'n 330.000 zeugen opgeruimd zijn, is er weer wat te verdienen. Produktiebeperking is de oplossing. Heb nog wel een vraag aan de NVV, wat is de biggennotering voor deze week?? kan 'm niet vinden.

 • no-profile-image

  boer

  € 35,--

 • no-profile-image

  pffff

  Die goeie ouwe tijd.......Komt nooit meer terug ! De markt sturen door in grote groep aan te bieden is verloren moeite op voorhand ! Vroeger kon er nog gehandeld worden toen er nog honderden handelaars waren maar de boeren wilden die voorbij steken en rechtstreeks leveren aan de slachterijen waardoor ze de concurrentie uitschakelden ! Zo hebben ze ook de covavee opgericht(onderdeel van de boerenbond) om er als boer beter uit te komen maar wat blijkt..........de covavee&boerenbond worden beter,veel beter, en de boer armer ! Oplossing? Niemand heeft daarvoor een direkte oplossing,de materie is veel te complex ! Nog een vaststelling, sedert dat europa "1" geworden is, is het alleen maar bergaf gegaan met de primaire sector !

 • no-profile-image

  john

  het is gewoon marktwerking, de varkenssector heeft vanaf de jaren 60 tot begin 90 in een groeimarkt gezeten, daarna heeft de markt(berlijn, parij en londen) een 100% dekking bereikt en moeten we gaan beslissen wie kan blijven leveren en kan blijven groeien en wie moet stoppen = concurrentie. Wij zijn in deze fase allemaal concurrenten van elkaar. Met zijn allen samen optrekken zal nooit lukken. Sterke samenwerkingsverbanden wel.

 • no-profile-image

  boer

  Wat een zielig gelul allemaal. Bijna alle varkensboeren hadden toch altijd een grote bek? De één deed nog gekker dan de ander. En maar wijs doen. En nu er veel te veel vlees is maar klagen. Ik lach werkelijk de ballen uit de broek, om het maar eens populair te zeggen. Mijn vader zei wel eens: vroeger moest je bij de bank en gulden hebben om er een stuiver bij te krijgen, tot 2008 was het: wanneer je een stuiver had dan kreeg je er een gulden bij. Het kon niet op. Vroeger was het een schande wanneer je schulden had, tegenwoordig doet men er stoer over, wat een verrotte wereld. Alle economiën zijn praktisch failliet, van japan tot de U.S.A. Zelfs nederland komt per dag 100 miljoen euro tekort, ja mensen u leest het goed, maar Rutte geeft het uit alsof het pepernoten zijn. Er gaan al geruchten dat de E.C.B in het geheim geld bij gaat drukken om overeind te blijven. Dit zal natuurlijk nooit officieel voor ons klootjesvolk bekend worden. Wat de inflatie gaat doen laat zich raden, maar dat is dan weer voor de heren politici een latere zorg. Moraal van het verhaal is wel duidelijk. Wij varkensboeren zijn dus in goed gezelschap. Overigens heb ik 10 jaar terug op een N.V.V bijeenkomst al gezegd dat we de varkens moeten quoteren , gelijk de koeien. Ik werd letterlijk weggehoond. We weten inmiddels allemaal hoe we er voor staan. Om nog een punt te noemen., ik heb zwart op wit gekregen wat een doorsnee veearts krijgt, ( dus niet verdient). 4400 euro netto in de maand met daar bovenop een winstuitkering van ongeveer 1500 euro in de maand. Met zijn vakantie geld komt hij ieder maand met minimaal 6000, - euro thuis voor een werkweek van 40 uur. Wat moet hij hier voor doen? Een beetje bloed tappen en hier en daar wat medicijnen door de deur gooien. Hij lacht zich de ballen uit zijn broek met ons gestuntel.Hetzelfde geld voor mijn handelaar en meelboer. Ook zij lachen zich de ballen uit de broek. Dus prettige wedstrijd allemaal.

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  De nvv moet gewoon distrubutiecentrum van de grootwinkelbedrijven dicht gooien, hun inkoopbeleid/samenwerking, waar de nma toch niets aan doet ,deze is er voor de consument , zorgt er voor dat we teweinig beuren. EEN CONTRACT KAN ALTIJD VERBROKEN OF VERANDERT WORDEN ALS BEIDE PARTIJEN ER MEE EENS ZIJN. Van lto moeten we niks verwachten deze zijn eigenaar van vion en de koeienboeren willen rendement zien

 • no-profile-image

  guillaume

  Misschien wel een beetje simpel,Ik geloof dat de (markt) zijn werk al doet.Krimpen op korte termijn door 1,eutaniseren van overtollige biggen de eerlijke optie is.De export van goedkope biggen is goedkope aanvoer van over 6 mnd goedkope aanvoer voor de slachterijen.2,Of je ruimt +-20% van de zeugenstapel(meer ruimte is minder ziektedruk op je bedrijf) 3 en gaat met een nog goedkopere samenstelling(en of minder voeren) van voer werken zodat de varkens niet meer dan 11 biggen spenen en een /wi van 2,3.De laatste 3a5 biggen nekken ons samen met de hoge voerkosten.Bedrijven die hun biggen niet meer in het binnenland of duitsland kunnen plaatsen stoppen vanzelf=prijs.Als je dit collectief kunt bereiken dan kun je pas gaan samenwerken ook al twijfel ik wel aan een overaanbod zoals ww schetst.Eerst een tekort dan kun je verder.Het buitenland heeft ook een economische crisis en ik geloof niet dat de uitbreidingen zo hard zullen gaan.Voorwaarde wel collectief en dat is het grootste breekpunt anders krijgen we nooit meer wat we willen,een goede prijs en niet stiekem wel doorproduceren(controle door de sector).Daarna als het lukt dan kun je pas collectief gaan samenwerken.De voorlopers voorop,ook met krimpen.

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  Ik denk juist ook dat de NVV heel erg veel kapot heeft gemaakt. Ik lees dat de NVV notering dus is 35 euro per big. Er wordt momenteel gehandeld op NVV - 5 euro. Komt dit nu omdat er in het NVV bestuur heel erg veel fokkers/vermeerderaars zitten die de prijs niet realistisch hoog willen houden ( eigen belang ) en ook juist daardoor dus ook niet meer geloofwaardig zijn als sectorbelang.

 • no-profile-image

  Jonas

  Euthanaseren van biggen is geen optie, dat is ethisch onverantwoord en druist ook tegen mijn eigen principes in. We zijn nu eenmaal geen industrie, ook al wordt het door velen denigrerend "bio-industrie" genoemd. Het probleem is inmiddels zo groot geworden dat er nog maar één oplossing mogelijk is: ingrijpen van bovenaf. D.w.z.: de politiek moet een varkensquotum in gaan voeren op Europees niveau. Er worden op dit forum verschillende oplossingen aangedragen voor de huidige crisis, maar voor elke oplossing moeten de neuzen van de varkenshouders dezelfde kant op, en dat zal nooit of te nimmer lukken. De politiek beïnvloeden is een tour de force, maar varkenshouders op één lijn krijgen is een utopie.

 • no-profile-image

  Frans

  Biggen worden al massaal geëuthanaseerd, VION slacht immers massaal zeugen tot 100 dagen dracht. Politiek en maatschappij kijken even de andere kant op. Varkenshouders zullen het echt samen moeten doen. Mogelijkheden genoeg, maar als je er geen zin aan hebt, dan houdt het vanzelf op met jouw toko.

 • no-profile-image

  john

  nvv is een gemiddelde NL notering. Een afspiegeling van wat de gemiddelde vermeerderaar in nederland voor zijn biggen krijgt. Biggen voor nvv -5 kopen is leuk, maar de kans dat van dat bedrijf over jaar nog bigen komen is nihi. Dit is uiteraard ook een manier om de biggenproductie te saneren.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  De enigste manier om uit deze malaise te komen is dat de Europese productschappen weer boven de slachterijen in de EU gaan staan en een systeem ontwikkelen op zeer korte termijn dat een regulering in slachtgewichten toestaat. Dat kunnen lagere slachtgewichten zijn, maar indien nodig ook hogere. Hierdoor is de opbrengst/kostprijs van de varkenshouder gegarandeert en anders worden we tot onze merg uitgemolken !!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Schaf de mogelijkheid tot leasen varkensrechten per direct af en koop collectief 20% uit de markt. Kosten 150 miljoen euro, betaald door (Z)LTO, PVV, Nevedi, ELI. De mestkosten halveren (80 miljoen/jaar) en ammoniak salderen wordt eenvoudiger.

 • no-profile-image

  guillaume

  20% krimp+directe invoering Vleesquotum,biggenquotum,per varkenshouder.Via de overheid reguleren?Per direct.Geen discussie meer over aantallen.De sector is niet in staat geweest om de productie te beheersen.Dan maar zo?

 • no-profile-image

  varken

  wat een gezever, je kunt in nederland wel inkrimpen of een quotum invoeren, maar dit zegt niets over een betere varkensprijs. en europees wordt dit zeeeeer moeilijk.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Een nationale krimp is het meest onzinnige wat je kunt bedenken. Je zal dit europees op moeten pakken. Maar ja, er zijn nog steeds van die domme boeren die denken, "mijn buurman stopt en dus zal het wel beter worden voor mij". Zo kom je dus nooit verder !!!

 • no-profile-image

  ww

  Produktie reguleren in Nederland via de overheid haalt niks uit, laat staan dat het lukt. Schat zelf in als het iets uit wil halen in europa dat je meer dan de helft in Nederland in moet leveren. Europees zou veel beter zijn maar..... politiek....zuid Europa.....conclusie lukt je nooit. Waarom moet een ander het regelen, waarom niet zelf?
  Samenwerken heren, samenwerken dames, zelf verantwoordelijkheid nemen, zelf de prijs bepalen en alleen op die prijs handelen. Maar dat moeten we zelf doen en dat willen velen niet. We geven liever de varkens 3 weken van te voren op om € 0.30 per varken meer te beuren dan een vrachtvarkens aan een ander te verkopen en zo een paar honderd meer te pakken. Collega's we moeten een omslag in ons denken realiseren, niemand werkt voor ons, niemand zal ons probleem oplossen, dat kunnen we alleen zelf.
  Trouwens de markt is zo slecht niet, elke week word er wel weer een andere reden genoemd.
  Export loopt goed, met name Rusland en China nemen veel af en geloof mij maar, die worden voorlopig niet zelfvoorziend. De consumptie stijgt veel harder dan de produktie.
  In parijs waren de hammen + € 0.08 en niet zoals in het artikel word gesugereerd dat het niet loopt.
  Het enige wat ons nog dwars kan zitten is de P O maar die is over een maand leeg en dan mag ons feestje beginnen. Geen voorraad, minder aanbod, goede export, dus het moet toch goed komen zou je zeggen. Maar de supers hebben blijkbaar al veel ingekocht voor weinig en daaron mag de prijs niet boven de €1.50 komen in de slachterijen. Er is maar 1 iemand die daar wat aan kan doen en dat zijn we zelf. Meld je eens aan bij Farm Focus om samen een cluster te vormen om met elkaar de varkens te verkopen. Als we een groep kunnen vormen en met elkaar meer dan 25.000 varkens per week hebben moet er toch beweging in de markt te krijgen zijn. In iedergeval het moet de slachterij duidelijk worden dat we onze huid duur gaan verkopen. Voor diegene die denken dat al het vlees dan uit het buitenland gaat komen, van mij mag het, voor minder dan niks kan ik niet werken en daar zijn ze ook niet gek.

 • no-profile-image

  geert

  De varkens zelf in regie laten slachten (zo goedkoop mogelijk) en alle karkassen terug nemen en verwerken tot honden en kattevoer deze blikken verkopen voor 2 euro per kilo.Als de vraag naar onderdelen boven de prijs van 1.75 uitkomt gaan we zelf deze onderdelen verkopen. De macht moet terug naar de producent. Wat zullen ze zweten de slachters en vleesgroothandels. Dan zullen ze wel bereid zijn de opbrengsten in de kolom eerlijk te verdelen.

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  Iedereen denkt dat hij het langer volhoud dan de buurman het probleem is dat dat de buurman ook denkt en ondertussen worden we met zijn allen armer. Na 2013 kan er wel even een opleving komen maar als de varkens duur zijn bouwen ze in het buitenland ook zo om zie de legkippensector met het batterijverbod de eieren werden duur ze bouwde alsnog om en nu is het nog slechter dan varkens.
  Bij eerdere aktie van nvv vonden veel vermeerderaars het wel best maar deze zijn ook gebaadt bij hogere vleesprijs zie de gevolgen nu.

 • no-profile-image

  guillaume

  Dan maar niet krimpen,zo krijgen we het oude verhaal van hoop weer terug.Had ik het in het voorjaar toch goed ingeschat,ben bijna leeg.Zie over een paar jaar wel weer.Samenwerken na krimp anders geloof ik er niet in,het verleden blijft de toekomst.Succes met elkaar kapot concureren in de massa kassa gedachte.Van het buitenland win het nooit op deze manier.

 • no-profile-image

  br

  ik snap het niet meer wie gaat het mij uitleggen. Te veel varkens hoor ik steeds al de varkens die ik opgeef aan de slachterij gaan weg liever meer dan minder Hoe zit dat bij jullie dan. Vion 1 slachterij dicht blijven er bij de leveranciers van vion varkens liggen. China en Rusland vraagen veel varkens dus neem aan dat ze dat niet doen als ze er teveel hebben. We worden gewoon genaait door de slachterijen omdat die hansworsten lange termijn afspraken hebben gemaakt met de retail 1.50 euro en niet hoger. Ja das leuk maar dan moet de slachterij er maar voor op draaien die verkopen met onze potemone lekker makkelijk. Het word tijd dat we ze weer eens dicht gaan gooien maar dan niet voor 1 dag maar een week dit kan iedere varkenshiuder plannen in zijn bedrijfsvoering dus ik zie het probleem niet. dus nvv kom op voor je leden tijd van praten is voorbij.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Grappig, bijna 100 reacties, waaronder 60 verschillende eigen "beste oplossingen". Zo komt het dus niet verder. Aanmelden bij FarmFocus.nl, die heeft de infrastructuur al uit liggen en is vervolgens goed in staat om varkenshouders te verbinden. We zetten dan vervolgens zelf wel de krachtenbundeling op.

 • no-profile-image

  buurman

  farm focus is veel te duur

 • no-profile-image

  Buurvrouw

  Vind ik ook, 6 cent per 100 kilo voer, lijkt nergens naar. Clustering en bijeenkomsten wel voor niks.

 • no-profile-image

  Stille drinker

  Buurman en buurvrouw, wedstrijdje doen wie van ons het eerst naar de kloten gaat. Kost niet meer dan een kratje bier.

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  Allemaal nvv mailen/bellen dat er aktie moet komen ,kost niet veel en kan wel wat opleveren. consument of supermarkt kan best 30 cent kg missen alleen wij niet lang meer

 • no-profile-image

  en dat is

  zit nu titanic te kijken , best veel overeenkomsten

 • no-profile-image

  Steenkoud

  Ha, ha, klopt. De elite (periferie) had, heeft en houdt het goed voor elkaar. Het klootjesvolk (varkenshouders) verzuipt. Wanneer ze eens een procentje van de gelden waarmee ze de periferie gespekt hebben aan samenwerking besteed hadden, was er nog wat te redden geweest. Nu rest alleen nog een koude douche.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  ALs wij in de EU niet op heel korte termijn zelf het aanbod reguleren zullen we inderdaad verzuipen als de Titanic. Er moet een deugdeijk eu stuurelement komen in slachtgewichten zodat boeren weer een eerlijke prijs beuren door de gewichten te verlagen van de varkens. Ik hoop dat de NVV daar hard op in zet en dat zal meer effect hebben als actie`s. Wel europees !!
  De europese productschappen zijn aan zet.

 • no-profile-image

  Advocaat

  Het enige wat wel Europees is af te dwingen is strikte handhaving. Slechts 50% van de zeugen zit in groepen, de deadline is binnen anderhalf jaar. Handhaving, probleem opgelost.

 • no-profile-image

  Jonas

  En jij denkt bijv. de Italianen wat af te kunnen dwingen advocaat? Toch al zeker geen groepshuisvesting!

 • no-profile-image

  guillaume

  Inderdaad de groepshuisvesting zal in Zuid Europese landen wel problemen op gaan leveren vooral ook de instabiele financiering een nog groter probleem geven in Spanje/italie/deel frankrijk/deel belgie ik zie voorzie daar nog wel een grote krimp.al is de controle/handhaving moeilijk te doen.Voerprijzen daar ook hoog.Maar daar hebben we op korte termijn niets aan.1="Slachtgewichten verlagen" zoals varkenshaas omschrijft de beste korte termijn oplossing(tevens minder voer) zo niet= 2 vermeerderaars stoppen vanzelf.(ik ook)

 • no-profile-image

  Advocaat

  Wat ik wil zeggen is dat we handhaving van wetten al niet af kunnen dwingen. En dan zijn er hier mensen die menen dat er wel draagvlak is voor Europese afspraken over quota, slachtgewichten, enz. Forget it! Als individu heb je twee keuzes: 1. Blijven strijden en de buurman kapot concurreren, 2. Vandaag nog met de buurman (in brede zin) producentenregie opbouwen. Het eerste kun je helemaal alleen, het tweede vergt samenwerking. Aan u de keus, maar maak wel een keus.

 • no-profile-image

  guilllaume

  Wat is samenwerking,inkoop voeders nog meer dan een bulkwagen vol!Meer varkens gezamelijk aanbieden vrachtwagen vol=vol.Jaarafspraken met gezamelijke afzet,als er een overaanbod is met 5 afnemers(nu al een vaste prijs1,50=kartel?)?Een advocaat(respect) moet zich gaan bezig houden dat de ondergrondse samenwerking van de periferie eens genekt wordt.De marges zijn beland bij de periferie daar is het ons allemaal om te doen en is er een Europees voertekort(is het moment) dan moet je krimpen in de veestapel en dat doen(kunnen) boeren niet uit zich zelf.Als het op de koude saneringsmanier gaat is in de periferie de zwakke die afgelopen jaren te veel gespaart heeft ook aan de beurt zodat we alleen multinationals overhouden.Een b.v vorm Failliet laten gaan is minder ernstig b.v.dan 50 gezinsbedrijven in mijn optiek.Het lijkt me ook niet zo slim om allemaal verschillende concepten varkens(doolhof formule) te gaan houden,de" super" bepaald het concept en de (be)trouwbare inkoop +de aanvoer voor de slachterij.KRIMPEN is de beste optie in volume(lichter leveren en minder biggen) is altijd de beste formule op korte en lange termijn,dan kun je pas onderhandelen.Als dit zo doorgaat houden we alleen de showroom van Johnnie vol over(1000) en gaat de infrastructuur rondom de varkenshouderij flink inleveren.Dus Europees overheids ingreep en de last verdelen over iedereen kun je in tussentijd bewust ombouwen 2013 in een gedeeltelijk lege stal mits je er financieel goed voor bent.Want deze vallen dan(helaas) bewust om.Collectief is dus met de periferie samen en elkaar wat gunnen beginnen bij de basis,de boer dat is duurzaam,die kijkt niet op een overuurtje=gezin=kennis=toekomst en jong ELAN.De b.v. Rabobank als grote geldschieter weet precies hoe je dit faciliteerd alleen de kunnen niet goed verdelen ,vaak alleen grote varkenshouders belang die groeit is per saldo zeker niet sterker zal nu wel blijken en betaald zeker geen hoge rente)zie vergrote tuinbouw sector voorland van de varkenshouderij is met de EHEC(voedselschandaal) speelt nu ook met vuur.Dat moet je als varkenshouderij niet aan willen beginnen(kwetsbaar),maar je ziet af en toe een B.V.laten knappen geeft bij de tuinders(nog maar enkele) niet zoveel en zo langdurig!! geklaag(terecht) als op dit forum is spiegel=varkenshouderij). De Rabo heeft in het verleden goed door tuindersland gehakt in een moment dat het daar ook slecht was en de krediet adviseurs van toen zijn nu vaak o.a. de creditregiseurs van de varkenshouderij en ze hebben niets geleerd.Samenwerking wordt zo wel erg onmogelijk gemaakt en is dit levendige forum zo verleden tijd(zie bv.melkveehouderij( op enkele prijsdalingen) na 2015 wel anders zie varkenshouderij.

 • no-profile-image

  realist

  ik heb geen enkele reaktie gelezen ,maar varkens houders zijn jullie er nog niet achter dat de overheid geen varkens meer hebben wil in nederland ,als de burger fietst kan die toch niet langs kale stinkende varkensschuren fietsen,varkens horen alleen nog op de vlaktes in groningen en oost europa

 • no-profile-image

  bertha

  Zeg realist , ik denk dat je gelijk hebt. Ik meen overigens ook dat onze voorzitter uit groningen komt die laatst met de politiek aan het barbequeen is geweest. Ik meen dat ze het over een paar lupinevarkens heeft gehad. Zullen die nu echt geen andere onderwerpen hebben om te bespreken of gaaat alles volgens draaiboek , ook van onze voorzitter dus.

 • no-profile-image

  vleeseter

  Ook gisteren op tv dat door de bezuinigingen in de zuidelijke landen er minder op krediet gekocht kan worden.
  Dit weer een probleem kan worden, het broodje Gyros dat in Griekenland door veel toeristen wordt gegeten komt vaak uit Nederland maar dan als een groot stuk varkensvlees, eigenlijk reist het varken met de toerist mee naar Griekenland, maar als daar geen geld meer is om zaken te kopen, zullen ze er mee moeten stoppen, en zo draait het in een cirkel

 • no-profile-image

  bertha

  zeg vleeseter. Dat broodje Gyros kost ongeveer 2,75 euro. ( tot 5,50 euro ) Kostprijs broodje is 0.25 euro netto dus 2,50 euro voor 100 gram vlees ofwel 25 euro per kg ofwel ong. 2000 euro per varken. De varkenshouder ontvangt nu gem. 140 euro dus een marge van 1860 euro. (tot 4000 euro per varken ) Wat is dan volgens u het probleem. Moet die marge van 1860/varken euro terug of gaan we die 140 euro verlagen ?? Zeer veel vlees van het varken kan in Gyros vleeswaren verwerkt worden dus ook nog efficient ook . Dan nog een vraag waar blijft die marge eigenlijk ??

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Prangende vraag van de meeste grote en kleine varkenshouders, inclusief hun voorzitters: "Hoe kom ik zo snel en ongeschonden mogelijk uit de sector?" Verlies zo snel mogelijk nemen, eerst de varkenshouders en de banken, daarna ook de periferie.

 • no-profile-image

  varkensproducent

  ik stop er mee, succes.

 • no-profile-image

  vlleeseter

  Het probleem is dat er in het zuiden van Europa niet meer op krediet gekocht kan worden, dus boter bij de vis, dit is begrijpelijk als leverancier wil je immers graag zeker weten dat je de centen krijgt
  Vergeet niet dat het daar nu hoogtij is i.v.m. vakantievierende noord europeanen, men nu in 6 weken tijd de extra,s moet verdienen om er daarna weer een klein jaartje tegen aan te kunnen. De marge heb je denk ik wel een beetje hoog maar dan nog is het een leuk inkomen, De prijs van een varken is inderdaad te laag, dus zeker niet verlagen zou juist deze tijd wat hoger moeten zijn, alleen vervelend is dat veel landen nu nog steeds financiele crisis hebben dit niet bevordelijk is voor de handel in een heleboel zaken dus ook de varkenssector zal hiermee te doen hebben

 • no-profile-image

  guillaume

  Wat je ook bedenkt het roven is al jaren aan de gang en hebben nu spek op de ribben de periferie met de oa. VION(zacht van buiten hard van binnen )voorop samen met de meeste voerfabrieken.Zoals het nu gaat is de koude sanering in gang gezet.Het draaiboek is opgezet door oa.de ROTARIECLUB Rabobank /Lto/Vion in Nederland en andere voerkartelbobo's.Nu farmfocus voor de overblijvers en de NVV sluit zich(bijna onderdeel van lto) ook al aan met enkele commerciele partijen met bedrijf de zich ook verrijkt hebben over de rug van de indiv.boeren(anders doet de Vion Tonnies Westfleis dat wel dus),om bestaansrecht te claimen.Bulshit als NVV dat ze zich zo laten inpalmen."Afleidingmanouevre pur sang"Ieder voor zich god voor ons allen.Samenwerken met een lege knip een lachertje.De vleesprijs in de winkel zie hieronder zie uitleg Bertha illusterend.Met de schaalvergrotingswaanzin(oa.zlto boeren moeten nu het tij keren telaat incl. de kleintjes die niet anders kunnen(respect)Met dit soort lieden ga ik helemaal niet aan tafel zitten(periferie uitsluiten)van overleg ander meelopers die groter zijn als een gezinsbedrijf++.De burger heeft er letterlijk schijt aan want de prijs in de supermarkt is redelijk goed.Samba varkens(genmais) dus voor de toekomst.Smakelijk eten wie het lust.

 • no-profile-image

  boereke

  advocaat denk je nu echt dat zuid en oost europesche landen streng gaan controleren op groepshuisvestings eisen bij eigen boeren bij een paar importboeren misschien wel rest zien ze door de vingers en als de varkens 1 jaar duur worden bouwen er genoeg om , om de prijspiek kort te laten zijn

 • no-profile-image

  bertha

  het verbaasd me eigenlijk dat beide voorzitters ( LTO en NVV ) zich in berusten dat er een koude sanering aankomt. De kosten mogen eigenlijk niet verekend worden op de overblijvers, en de ,,verliezers,, de gezinsbedrijven, mogen ook niet met schulden overblijven. Het is toch niet waar zeker dat die voorzitters pleiten voor die grote agro-industrie die eigenlijjk de gewone burger ook niet wil. als er dan toch een sanering moet komen ,maak dan het houden van die grote aantallen varkens onmogelijk, die nu dus nog de grootste kwantumtoeslagen/ kortingen krijgen. ik doe een beroep op onze voorzitters en de politiek, nu er dus toch een sanering moet komen om het houden van die gote aantallen varkens te ontmoedigen. b.v. verplichte belastingen voor de vervuilingen . Hierdoor kun je dus de gezinsbedrijven redden. Als onze voorzitters dus gestreden zijn voor die grote bv agrobedrijven van zeg maar groter als 1,5 vak spreek je dan ook openlijk uit hierin en bedonder niet de gewone burger die het eigenlijk ook niet wil en uw leden. Ik ben dus van mening dat we vraagtekens moeten zetten bij onze voorzitters??????????????????????

 • no-profile-image

  guillaume

  Dat is een goeie Bertha,de meeste vrouwen draaien er niet omheen behalve een van onze groot grondgebonden voorzitter probeerd ons ook nog op een verkeerd been te zetten(laatse rek eruit halen) door nog verder te gaan voor welzijn en voer van eigen land(lupienvarken)gratis naamsbekendheid.Het wordt een tijd dat de wolven in schaapskleren een gaan bekennen dat normale gezinsbedrijven gewoon tegengewerkt worden met opzet.Om dadelijk met de voedselkolom en enkele lto grote boeren over te blijven.Wyno en NVV wat is jullie echte mening. De LTO visie was me al jaren duidelijk grote boeren die overproductie realiseren heb je meer werk(ingewikkelde problemen)van en voor de LTO lobbyen adviseurs uurtje dik factuurtje en nog niets wijzer.zakkenvullers/weg ermee?Of staat de NVV voor de grote boeren(imago en draagvlak voor burger ontnemers)zonder grond. Graag antwoord anders moet er een gezinsbedrijf bond worden opgericht van zoals het nu er uitziet versnelt moet worden opgericht.Ik zeg zo mijn lidmaatschap bij de NVV op wat niet voor het gezinsbedrijf opkomt.LTO waren we al 10 jaar geen lid meer. van,gelukkig,grondgebonden visie en de rest tegenwerken. megabedrijven=export=contraktwerk is niet duurzaam. Samenwerking voor de gezinsbedrijven en een faire prijs+diversiteit is duurzaam!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  bertha

  Ik zal wel eens vragen aan mijn dochter of ze via google of iets dergelijks kan vinden wie die voorzitters nu eigenlijk zijn en wat ze doen. Ook weet ik dus nog niet waar die NVV voor staat en die LTO . Misschien kan ik daar ook wel achterkomen. Ik vind het eigenlijk al heel wat om hier te reageren en ook wel spannend.

 • no-profile-image

  bertha

  Sorry hoor, maar ik ben een beetje aan het onderzoeken en ik kan het maar niet achterhalen, wat we nu eigenlijjk willen. Een heel hoop gedoe over die megastalgebeuren of iets dergelijks , gezinsbedrijven wat men nu niet niet..... meeneemt in de visie ( of ik zie het niet ) en er wordt helemaal niets verdient, of je moet het verkopen , ons topprodukt= ( ons varkenssvlees ) als honden en kattenvoer gem. dus 4 euro per kg. Dan kan je het beter als broodje ???? verkopen met een marge van ongeveer 3.000 eurto per varken. Nogmaals sorry, maar maak ik nu een denkfout. ????? Wat is de mening van die voorzitters ????? Graag reaktie van die voorzitters, zodat ik weet waar voor ze gaan, of niet gaan ????

 • no-profile-image

  miep

  hallo allemaal
  even een andere vraag
  ik heb een paar biggen met smeerwrang
  wat is de beste oplossing hiervoor
  graag reaktie
  groeten

 • no-profile-image

  doktor

  Big-O-San werkt goed tegen smeerwrang

 • no-profile-image

  REALIST

  VARKENSBOEREN ZORG DAT JE DE CONTRIBUTIE BLIJFT BETALEN AAN LTO,ZIJ ZIJN DRUKKER MET TOERISME DAN MET JULLIE

 • no-profile-image

  Redder

  T61 of een nekschot werkt zowel tegen smeerwrang alsook tegen het biggenoverschot.

 • no-profile-image

  een boerinneke

  tranen schieten in je ogen als je telkens de reclame hoort van de plus fair trade banen!!!
  groene stroom op wekken met granen terwijl er geld gevraagd word voor de vele doden door hongersnood
  En de boerderij elke week nog wat zout op de wonden gooit, hoe goed het met de chinese boeren gaat!

 • no-profile-image

  miep

  ach redder in nood
  kan moeilijk biggen welke ik gekocht heb
  dood maken, probeer ze toch nog op te lappen.
  groeten

 • no-profile-image

  bertha

  hallo Miep , ik doe zo,n big appart zetten en antiischurfmiddel geven. Ook moet je maar eens proberen met slaolie over de huid. Gewoon dus met een verfkwast de huid insmeren. Groetjes van Bertha

 • no-profile-image

  afgelopen

  Miep, Afgelopen motor olie over gieten

 • no-profile-image

  guillaume

  Bv. Taktic en daarna zonnebloem/sla olie sprayen.Of niets doen,als de big gezond is komt er wel weer door.Wel apart ivm andere toombesmetting.

 • no-profile-image

  Jaco Geurts

  Aan Bertha en Guillaume en al die andere die vragen hebben over de inzet van de NVV.

  Neem contact op met de NVV als je vragen hebt. Mijn 06 nummer is te vinden op de NVV website (zie linkerkolom organisatie).

  Jaco Geurts, secretaris NVV

 • no-profile-image

  bertha

  oh jaco wat leuk dat je met wilt praten, een beetje intiem he . maar doe maar gewoon tegen iedereen praten daar is mijn gezinnetje meer bij gebaat denk ik. Wien van de Brink kon dat ook zo goed weet je, en die dee ook gewoon tegen iedereen praten.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Volgens mij wil Jaco ook met iedereen praten, alleen is hij slim genoeg om dat niet via een forum te doen. Ik zou toch zeggen van , " bel hem op of ga naar een vergadering ipv op een forum op bestuursleden te gaan kankeren" !!!!
  Het ligt ook niet aan de NVV dat de varkensprijs laag is, laten we dat wel voor ogen houden.

 • no-profile-image

  guilllaume

  Dat kan dan wel zo zijn maar de norm waar Wyno alleen zorgen om maakt bedrijven met 500 zeugen die het nu moeilijk hebben stuit mij tegen de borst en geeft aan dat ze alleen voor de grotere varkenshouders zijn,hij bekent kleur en dat zijn uit de handgelopen gezinsbedrijven=>1,50vak.En nog geen brood.Met een goede prijs heb je aan 250 zeugen1 vak genoeg.Kom je tekort dan Tot 350 zeugen is een gezinsbedrijf waar man en vrouw elkaar kunnen aanvullen en evt.Neveninkomsten en vrije tijd erbij verdienen.Met 500 zeugen en meer geen spijt sorry!250 gesloten is ook een norm en daarmee basta.De verdeelsleutel deugt niet en de mentaliteit in varkensland ook al niet meer niet alleen de periferie maar ook onder de pollonaise lopersvarkens boeren massa kassa gedachte.Ik ga ze er dan ook niet meer bovenop helpen en de NVV en LTO ook niet.Laat het eerst maar eens goed krimpen koud, niet collectief dan maar ieder voor zich.Einde lidmaatschap.Start wel weer op als er een tekort is.Wordt al jaren beflikkert en lang volgehouden als kostprijs topper kleine vermeerderaar derde van 500stuks .Ik wens niet iedereen dezelfde strijd maar er is nog veel te halen maar eerst de graaiers weg(heb ik duidelijk in beeld) en kontrakten en kartelafspraken zijn voor losers.Heb een hekel aan fuiken start wel weer op als het tij gekeert is en anders maar niet. Dit heeft iedere ondernemer aan zien komen en ik ga de hanen onder de varkenshouders ook geen goede tip meer geven commerciele loop adviseurs afhankelijke sector!De meeste kunnen niet rekenen,zijn ze ook te druk voor.In Denemarken zin ze al verder met herstructuren en is geen succes.Het rammelt aan de basisprincipes.Het draaiboek was al klaar,o wat een paniek.Opmaken kan ik zelf ook wel en je kunt ook te hard werken,maar daar maak je geen vrienden mee.Succes met vergaderen.O ja mestvarkens kun je wel in grote aantallen houden ,weinig werk 6000 per v.a.k=aan arbeid gelijk aan 270 zeugen,30afg.Jaareigen aanfok.

 • no-profile-image

  bertha

  2,30 euro per kg lev. gewicht. Ik was bijna in trance , 2 keer zoveel zeg als vorige week, alleen toen las ik dat het in China was en ook nog niet eens in die moderne dure stallen. Ik durf eigenlijk dat ook niet meer te vragen aan onze belangenbehartiging hoe dat kan , want dan worden die boos. Ik vind dat je gerust mag vragen wat ze eigenlijk doen, en dat hoeft helemaal niet stiekum te gebeuren.

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  De handelaren toch weer 1 cent geslacht eraf gedaan ze nemen ook geen verantwoordelijkheid andere landen zijn gelijk of plus

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Het onderhoud wat de slachterijen momenteel uitvoeren betaald de boer door deze prijsverlagingen. Dit doen ze zo al enkele jaren.

 • no-profile-image

  miep

  collega's
  lees <>

 • no-profile-image

  bertha

  hallo Miep, hoe gaat het met de big? Ik hoop dat hij er doorkomt. jouw idee voor meer info op <> heb ik ook gelezen, best wel interessant, alleen staat er een artikel , dat Nederland eigenlijk de laagste varkensprijs van de EU heeft en daar ben ik minder trots op. Ook kan ik maar niet goed achterkomen of die NVV en LTO nu voor die gezinsbedrijven zijn of voor die grotere. Als je die discussie leest over megastallen dan denk ik dat ze daar ook wel voor zijn en eigenlijk maakt dat heel veel kapot denk ik. De burger wilt gewoon dat vlees niet meer , anders snap ik niet dat ergens anders het vlees allemaal duurder is als hier in ons land.

 • no-profile-image

  buurman

  megastallen, berekende kostprijs. Wat maakt het uit. Laat dat maar aan andere over. Hoe het in je eigen bedrijf draait is het belangrijkste, daar heb je invloed op.

 • no-profile-image

  Robert DE MELKER

  middag, één "gouwen" raad, m'n opa zaliger zei me altijd in der tijd, mijn jongen, als boer moet m'n altijd "durven" bouwen als het slecht gaat... onder het motto: "wie niet waagt...blijft maagd!!!

 • no-profile-image

  miep

  hallo bertha
  biggen met smeerwrang zijn aan de betere hand, gespoten met duoprim en
  gewassen met slaolie
  groeten miep
  heet je werkelijk bertha of bert

 • no-profile-image

  varkenshouder Brazilie

  volg sinds onze emigratie met veel interresse de ontwikkelingen in agr Ned.voor zuivel en vlees is de afhankelijkheid van export veel te groot
  producten uit hoge-kostenlanden afzet-ten op de wereldmarkt zal steeds moei-lijker worden.de Ned.varkenshouderij heeft weinig gesloten bedrijven, vermeerderaar en mester beconcurreren elkaar. afhankelijkheid van import van grondstoffen is veel te groot, evenals het aandeel vreemd vermogen op de meeste grote bedrijven. wat als de rente naar 8 of 10 % gaat? Integratie (ook in Brasil) betekent moderne slavernij voor de boer
  hoe pijnlijk het ook zal zijn, alleen koude sanering zal uiteindelijk het evenwicht kunnen herstellen.alle andere opties zijn lapmiddelen en uitstel van executie. er is overgeinvesteerd in productie zonder de garantie van rendabele afzet in een tijd dat het niet op leek te kunnen, en de hele sector heeft in die euforie laten meeslepen. decennia lang kon door om-zetvergroting het bedrijfsinkomen op peil worden gehouden,maar dat einde is in zicht. megastallen zullen blijken meer diervriendelijk dan boervriendelijk te zijn
  maar daar maakt blijkbaar niemand zich zorgen om.

Laad alle reacties (138)

Of registreer je om te kunnen reageren.