Home

Achtergrond

Uienhandel kan zijn draai nog niet vinden

Telersprijzen voor uien zijn er nog niet. Er is weinig actie in de handel. Vanwege het wankele prijsniveau houden kopers zich rustig.

De verwerkers houden daarom de voorraden klein. De gang van zaken is nu dat ze uien van de teler meenemen, sorteren en wegdrukken voor een lage prijs. Op die manier kan mogelijk wat terrein worden teruggewonnen dat in het afgelopen seizoen is verloren vanwege de destijds geleverde bar slechte kwaliteit.

De teler krijgt vervolgens de baalprijs minus de marge van circa 8 cent voor drogen, sorteren, transport en dergelijke. Dit vertroebelt het marktbeeld, omdat er geen telersprijzen zijn op basis van transacties, maar volgens insiders geldt een telersprijsniveau rond 11 euro.

De baalprijs haalde deze week 15 tot 20 euro voor de middelfijne sortering. De grove haalt 20 euro en meer, maar alleen dankzij de bemoeilijkte aanvoer als gevolg van flinke regenval in het Zuidwesten. Veel meer dan een ’weermomentje’ levert het nog niet op, gezien de matige vraag. De afzet gaat met relatief kleine hoeveelheden tegelijk. Voor export van grote volumes is het nog te vroeg. Senegal komt pas eind augustus aan de markt. Ivoorkust is nog te onrustig. Naar Engeland gaan wel grove uien weg voor de industrie. Verder zijn in Europa de meeste exportbestemmingen voorzien van uien uit eigen teelt.

Prognose: stabiele prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.