Home

Achtergrond 10 reacties

Topsalarissen niet uit te leggen

Topsalarissen liggen onder vuur. Ook in de landbouw is er onbegrip over bobo’s die meer verdienen dan de minister-president. Kán niet, vind het lezerspanel.

Natuurlijk, het is een makkelijk onderwerp om over los te gaan: topbestuurders met topsalarissen vér boven de Balkenendenorm, bij overheidsorganisaties en in het bedrijfsleven. Van die lieden die naar beneden toe niet zelden soberheid prediken, maar die ondertussen zelf een salaris opstrijken van 20 tot 50 keer modaal, waarvoor de minister-president, toch geen onbelangrijke functionaris, jaren moet werken. Inderdaad, het is lekker makkelijk om tegenaan te schoppen.

Maar het is dan ook wel opmerkelijk: stel, je staat aan de top van een boerencoöperatie, met leden van wie een flink deel maar net quitte draait en het hoofd boven water kan houden. Mensen wiens gezinsinkomen vaak in tienduizenden euro’s wordt gemeten. Énkele tienduizenden euro’s, niet vele. Waarom zou je voor het leiden van zo’n bedrijf meer dan een miljoen willen ontvangen? Waarom is een paar ton niet genoeg, zoals van andere topfunctionarissen, inclusief de premier? Voelt dat goed? Is het werk ook zeg 30 keer belangrijker en moeilijker dan dat van anderen? Is het écht uit te leggen? Natuurlijk, vrije markt, verantwoordelijkheid, et cetera. Maar toch. Voor velen is het antwoord op voorgaande vragen nee, of er is op zijn minst twijfel. Topsalarissen roepen veel vragen op. Dat is zo bij overheidsdienaren, bij dikbetaalde mensen bij de omroep, maar ook in de agribusiness, zo blijkt bij het Boerderij-lezerspanel.

FrieslandCampina: €1,4 miljoen

De Volkskrant stelt ieder jaar een ranglijst op met de grootverdieners in het Nederlandse bedrijfsleven. Daarin staat FrieslandCampina-topman Cees ’t Hart op plaats 25. Dan hebben we het over een jaarsalaris van €1,4 miljoen. In de lijst staan ook Piet Moerland (Rabobank) en Wout Dekker (Nutreco). Boerderij vroeg aan zijn panel: wat vindt u van het soort topsalarissen dat zulke mensen verdienen? De grote meerderheid heeft er moeite mee, zo blijkt. Lees er meer over in Boerderij nr. 43, die dinsdag 26 juli verschijnt.

Grote meerderheid wil topsalarissen aan banden

Vervolgvraag voor het panel was: moeten er salarisnormen komen in de agribusiness, zodat de dure jongens ruwweg niet meer verdienen dan de minister-president? Hier is een nog grotere groep voor: dik 80 procent. Zeker boerencoöperaties, die gefundeerd zijn op boerencenten, kunnen het wat betreft een flinke panelgroep niet maken om topbestuurders meer dan een miljoen te betalen, zéker niet als ze tegelijkertijd soberheid prediken over de opbrengstprijs voor de boeren-leden. Vooral richting die coöperaties is de boodschap snoeihard: soberheid en een sobere boerenprijs zijn niet te verenigen met luxe topsalarissen. Dit ondergraaft, zegt 82 procent van het panel, de geloofwaardigheid van een coöperatie. Ook hierover meer in Boerderij 43.

Bedrijven met dure bobo’s spelen met vuur

Kortom, voor topsalarissen is in de landbouw nauwelijks draagvlak, als het lezerspanel geldt als leidraad. Verdedigers van zulke topsalarissen zeggen altijd graag dat het nu eenmaal de marktwerking is. Of dat topbestuurders anders naar het buitenland verdwijnen. Lekker makkelijk. Los van het feit dat er voor het laatste, veel afgedraaide verhaal van die naar het buitenland afzwaaiende toppers, weinig overtuigende bewijzen voorhanden zijn (wie kent, zeg vijf, Nederlanders aan de top van grote buitenlandse ondernemingen?) is er ook nog de waarschuwing andersom. Topbestuurders kunnen weglopen als ze een minister-presidentssalaris beneden hun waardigheid of te karig vinden. Maar boeren kunnen ook weglopen bij hun coöperatie of bank als die mannen van €1 miljoen in huis hebben en niet kijken op een tonnetje meer voor de directiekamer, maar wel moeilijk doen over de boerenprijs of een euro extra lening. Ook dat is marktwerking. Topsalarissen uitdelen die buiten proportie zijn en tegelijkertijd zuinig doen tegen degenen die het moeten opbrengen, is spelen met vuur. Burgers pikken het niet meer, en boeren ook niet.

Doe mee aan het lezerspanel!

Ook uw mening geven in Boerderij? Meld u aan voor het lezerspanel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  domme albert

  Een paar keer de Balkenende-norm voor een groot bedrijf lijkt me voor niemand een groot probleem.
  Volgens mij is het meer de controverse tussen goedkope inkoop bij boeren en de daaruit voortkomende extra bonussen voor deze topmannen.

 • no-profile-image

  Boer

  Zeker bij coöperaties de salarissen verbinden aan de boereninkomens. Zowel positief als negatief. Van mij mag het dan best een factor 10 zijn voor een topbestuurder of directeur. De bobo's van Agrifirm, ForFarmers en VION krijgen het dan voelbaar zwaar voor de kiezen.

 • no-profile-image

  veehouder

  De topman van campina moet volgens mij uitbetaald worden op basis van de melkprijs: Als de grootste boer die lid is van de cooperatie 3 miljoen liter melkquotum heeft , mag de topman bv bij een melkprijs van 33,3 cent per ltr één miljoen euro verdienen. Bij 30 cent dus 9 ton. Zo doet hij beter zijn best!

 • no-profile-image

  ondernemende boer

  als je capabele mensen aan de top van een grote cooperatie wilt hebben en houden moet je een concurerend salaris betalen. Doe je dit niet dan wordt het moeilijk om de juiste man op een toppositie bij een cooperatie te krijgen. Het is net zoals op een boerenbedrijf, boeren die de kostprijs van hun produkten kennen draaien vaak rendabeler dan boeren die alleen maar met hun handen werken en een dag achter hun buro om de kostprijs te berekenen verloren tijd vinden.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Topmannen en Topvrouwen genoeg . Het lijkt meer een grote kliek die elkaar de hand boven de kop houden . Als ze weg willen laat ze maar gaan . Elke plaats die ze bezetten in buitenland komt daar ook iemand niet aan de bak . Dus deze persoon is ook over en eventueel beschikbaar . Verder zullen er best meer mensen zijn die dit kunnen . Maar geen kans krijgen omdat ze niet bij deze kliek horen of ergens in een bedrijf werken en voor de lange termijn hier hun beste willen geven . Topmensen willen soms snel resultaat om weer hogerop te komen wat vaak niet altijd goed is op lange termijn voor een bedrijf . Maar als de lijken uit de kast komen zijn ze vaak al weer vertrokken . Bedrijven zijn gebaad bij bestuurders en medewerkers die voor lange termijn gaan . En niet voor het snelle geld . In een bedrijf moet rust heersen . De juiste mensen met de juiste kennis en vaardigheden op de goede plaats . Een goede beloning en arbeidts voorwaarden . Maar wat gebeurt er nu ? .Men blijft maar snijden in personeels bestand als wat slechter gaat om de winst maar op peil te proberen te houden . Dit geeft onrust in bedrijf en op lange termijn is er geen kennis meer in bedrijf aanwezig omdat er van onderaan geen personeels aanwas meer is en bedrijven zelf weinig of niets doen aan opleiden . Maar de topman is dan al vertrokken met een dikke beloning . En een ander kan dan voor een dikke beloning de zaak komen saneren of weer proberen op te poetsen . Op termijn zullen veel bedrijven het moeilijk hebben om aan vak mensen te komen . Dit heeft te maken met het soort werk wat als zwaar of vuil wordt beschouwd en slecht wordt betaald . En als er mensen uit moeten is het vaak op de werkvloer en de rest moet dit dan maar weer opvangen . In de techniek zien we dit al en in de landbouw en aanverwante sector zien we ook al een gebrek aan personeel op bepaalde vakgebieden ontstaan .Topsalarissen zijn nooit uit te leggen geweest . Dit is al lang een doorn in het oog van mensen die voor minimum loon of wat meer hard moeten werken en als slecht gaat het eerst er uit vliegen . En de topman weer meer verdient omdat hij op dat moment in slechte tijden de winst op pijl heeft weten te houden . Nu de boeren minder verdienen of verlies lijden zien zij dit onrecht ook . Maar toen het hen goed ging praten ze er niet over en vonden het waarschijnlijk normaal . En hadden er geen moeite mee als er mensen met laag loon ontslagen werden om de winst van hun coöperatie op pijl te houden of te verhogen . Nu er in niets meer te halen is bij de arbeiders omdat deze al op minimale aantallen aanwezig zijn en hun lonen bevroren zijn . Gaat men de boer zo weinig mogelijk voor zijn product betalen . En voelt deze nu wat de laagst betaalde arbeider al jaren voelt . Weinig geld en geen waardering .

 • no-profile-image

  ift@busmail.net

  Wat met de salarissen van voetballers die eigenlijk alleen voor zich zelf werken ?

 • no-profile-image

  Jos

  Mijn schatting is dat er nog tussen de 5 en 10 jaar in Nederland voer wordt geproduceerd; M.a.w. deze ''topmanagers'' pakken wat ze nog kunnen pakken; helaas het is niet anders!

 • no-profile-image

  willem

  Het is niet vaak dat het lezerspanel zo eensgezind een score neerzet .Het zou zeker een boerenblad als de Boerderij hier eens wat meer werk van te maken door meningen te peilen van beide kanten .Wie weet wordt vervolgd????

 • no-profile-image

  Han

  @Ondernemende boer. Wie garandeert mij dat de directeur die het meeste geld opstrijkt op termijn ook de beste is? Hoe vaak hebben we niet gezien, dat de beurs genoteerde bedrijven een boost maken op de beurs en daarmee de salaris eis van de dierecteur. Helaas toen hij bij het volgende bedrijf hetzelfde truckje had geflikt, storte de aandelen koers van nr. 1 vanwege de lijken in de kast totaal in en was het bedrijf rijp voor de sloopp via opsplitsing. Is dit wat de co-op ook wil op termijn? Het lijkt me voor de boeren beter om een directeur te hebben, die gaat voor de lange termijn en zich helemaal niet druk maakt over >omzet groei< door middel van fusies of buitenlandse filialen in ontwikkelingslanden. Heeft de laatste fusie de leden een totaal omzet gegeven aan melk en geld van de twee bedrijven op geteld of is het minder, omdat de MNa een afsplitsing heeft bedongen en hiermee een buitenladse speler op de Nederlandse markt heeft geintroduceerd? De tijd zal het leren, bij Forfarmers zullen we een afsplitsing zien van de graanboeren, die nu het gevoel hebben te zorgen voor een concurerende brokprijs. Deze directie verdiend ook echt een leuk salaris en zou dan ook beide partijen moeten kunnen dienen. Of denkt u dat dit alleen maar kan met een directeur die miljoenen verdient. Mooi niet het salaris stuurt echt niet de markt. De salaris markt wordt beheerst door angst van de besturen, die prijs koppelen aan kwaliteit van het afgeleverde werk. Als boer moet u weten dat de kwalitatief beste trekker de kuil niet beter maakt dan een matige trekker onder slechte weers omstandigheden en bij goed weer ook niet. Ik wil hiermee aangeven dat de kwalitiet : prijs verhouding bij de heren bestuurders totaal buiten proportie is geworden en dat zelfs wij als boeren wensen te geloven dat een directeur van Euro 500.000 minder goed werk levert dan die van Euro 1.500.000 + bonussen gerelateerd aan de omzetstijging via fusies en prijserhoging (inflatie) en uw quotum uitbreiding via Brussel. Hoe naïef kunnen we met elkaar zijn. Een diecteur die alleen goed werk wenst te leveren voor een top salaris is zijn stoel niet waard, hij heeft geen enkel zelfrespect en al helemaal geen eer gevoel of winnaars mentaliteit. Hij ontleent zijn identiteit zoals veel mensen aan geld en niet aan zijn persoonlijke daden / prestaties.

 • no-profile-image

  Frits

  Topsalarissen zijn volgens mij een vorm van diefstal. Omdat er geen CAO is voor de directeur moet het salaris op een andere manier bepaald worden. Topmensen zouden dat zelf moeten kunnen maar ontsporen daar nogal eens bij.
  De raad van commissarissen zou de directeuren daarin moeten corrigeren.
  Omdat de raad van commissarissen vaak bestaat uit directeuren van andere bedrijven valt daar weinig van te verwachten, zij zitten in het zelfde schuitje.
  De enigen die nog een signaal af kunnen geven zijn de werknemers en de klanten van een bedrijf. Als er niet geluisterd wordt: gewoon voor een ander bedrijf kiezen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.