Home

Achtergrond 1 reactie

Somberheid overheerst op aardappelmarkt

De Belgapom-notering van vrijdag laat zien hoe somber de aardappelmarkt is gestemd.

Belgapom verlaagde de notering voor vroege aardappelen in België met nog eens € 2,50 naar 5 euro per 100 kilo. Dat is een erg lage prijs voor vroege aardappelen. Het seizoen begon eind juni met 13 euro.

De verwerkers in België hebben in mei veel vroege aardappelen in Duitsland gecontracteerd toen ze een kleine oogst verwachten. Maar het is groeizaam weer geworden voor de aardappelen. Er is nog weinig schade ontstaan door wateroverlast.

Ook moeten Belgische telers, die na de vroege aardappelen nog een groentegewas telen, af van hun aardappelen. Bovendien zijn de aardappelen vrij groot zodat de verwerkers er een hoog rendement uit kunnen halen Nu heeft de markt te veel aardappelen. En er wordt een vroege hoofdoogst verwacht.

Dat alles zet ook de noteringen op de termijnmarkt in Frankfurt onder druk. Donderdag sloot het termijncontract voor levering in april 2012 op € 9,30. Begin juli werd nog 13 euro betaald voor dat contract. Vrijdag steeg de aprilnotering iets naar € 9,40.

Het novembercontract doet niet meer dan € 7,70, terwijl de aardappelen nog lang moeten groeien en nog gerooid moeten worden.

Het tekent de onzekerheid van de aardappelmarkt, die wat dat betreft steeds meer op de graanmarkt gaat lijken. Bij graan kunnen de prijzen enorm schommelen alleen op basis van weersberichten en oogstprognoses met een hoog gehalte aan onzekerheid.

Prognose: prijsdruk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Daar gaan de winsten van afgelopen jaar weer in rook op. Zou graan op termijn dan toch interessanter zijn? Eén ding is zeker graan vraagt minder werk en is eenvoudiger op te slaan en is milieu vriendelijker te telen.

Of registreer je om te kunnen reageren.