Home

Achtergrond

'Prijs rundvlees nadert rosékalf'

Door een sterk afnemend aanbod van slachtstieren stapte vleeshandelaar Chris Hogeslag in Holten over op het uitbenen van oude rosévleeskalveren. Hij laat deze dieren in Duitsland slachten en beent het vlees zelf uit. Het prijsverschil tussen vlees van runderen en oude rosévleeskalveren is volgens hem niet erg groot, omdat bijproducten van de laatstgenoemde dieren meer opleveren. De vraag naar rosékalfsvlees stijgt, omdat het makkelijk te bereiden is.

Vleeshandelaar Chris Hogeslag in Holten slachtte van 1970 tot 2001 wekelijks enkele honderden slachtstieren. Toen hij daarmee stopte, ging hij verder met het uitbenen en de handel in rundvlees. Twee jaar geleden kwam daar kalfsvlees bij.

Waarom bent u gestopt met slachten van rundvee?
"Door de strenge maatregelen als gevolg van de uitbraken van BSE en mond- en klauwzeer moest ik in 2001 flink investeren in mijn slachterij. Een uitbreiding van mijn slachtcapaciteit was niet aan de orde met een krimpend aanbod van slachtrunderen en een overcapaciteit aan slachthaken. Zodoende slacht ik sindsdien bij derden.”

Waarom bent u twee jaar geleden gestart met de handel in vlees van oude rosévleeskalveren?
"Het aanbod van slachtstieren is de afgelopen jaren flink gedaald. Steeds meer stierenmesters stapten over op het houden van rosékalveren. Zodoende besloot ik twee jaar geleden om mij te focussen op rosékalfsvlees. De rosékalveren gingen naar Hilckmann in Nijmegen. Deze slachterij is ingericht op het slachten van grootvee. Ondanks een goede wil van Hilckmann, kreeg ik niet het juiste product. Zodoende laat ik mijn oude rosévleeskalveren sinds begin 2011 slachten bij de Duitse kalverslachterij Brüninghoff in Bocholt. Dit gebeurt volgens de Nederlandse weeg- en classificatiemethode. De karkassen gaan daarna naar Holten voor verwerking.”

Wie levert de vleeskalveren?
"De inkoop verzorgt Marcel Pet van de Lochemse Veehandel. Zo’n 35 tot 40 houders van rosékalveren leveren wekelijks 400 tot 500 dieren af. Vanwege toenemende vraag van onze klanten en nieuwe afnemers, zoekt de Lochemse Veehandel uitbreiding van het aantal leveranciers van rosékalveren.”

Hoe ziet u de toekomst van rosékalfsvlees?
"Rosékalfsvlees past goed in een modern consumptiepatroon. Het product is constanter van kwaliteit en makkelijker te bereiden dan rundvlees. De vraag naar het rosékalfsvlees stijgt. Het prijsverschil tussen vlees van runderen en oude rosévleeskalveren is niet erg groot, omdat de bijproducten van de laatstgenoemde dieren een hogere opbrengst hebben dan van slachtrunderen. Voor het komende jaar is een nieuwe locatie gepland die optimaal ingericht zal worden voor het uitbenen en verder verwerken van karkassen van rosékalveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.