Home

Achtergrond

Onzekerheid voedt prijsdalingen zuivel

Lichtpuntjes op de zuivelmarkt zijn vooralsnog moeilijk te vinden. Vrijwel alle noteringen blijven dalen. Niet dat de prijzen hard onderuit gaan, maar iedere week gaan er weer een paar euro’s per 100 kilo vanaf.

Oorzaak van dit proces lijkt vooral een gevoel van onzekerheid. Dit wordt weer veroorzaakt door het afhaken van een paar grote vragers die vorig jaar heel actief waren op de zuivelmarkt. Het gaat om Rusland en vooral China. Ze nemen nog wel af, maar veel minder dan toen. Daarbij is er op dit moment wereldwijd voldoende aanbod van zuivel, terwijl zeker nu de vraag gering is. Een andere factor die zorgt voor veel onzekerheid is de dollarkoers: wat gaat die doen als het Amerikaanse congres volgende week geen akkoord bereikt over het uitgavenplafond van de VS? Als de dollarkoers hard onderuit gaat, is dat voor de niet-Amerikaanse zuivel (en andere sectoren) een groot probleem. Dat is echter allemaal speculatie.

Los van valutaproblemen, zijn er in de zuivelsector toch mogelijke lichtpuntjes. De hoop en verwachting is dat het in de loop van volgende maand misschien toch beter gaat met de kaasafzet. Nu schommelt de spotnotering voor foliekaas rond de € 2,90-€ 2,95 per kilo, maar als Rusland weer extra behoefte krijgt aan kaas, zal de notering opveren. Wat met de poeders gaat gebeuren en met de boter, is veel onzekerder. Boter bijvoorbeeld is met officieel ruim 4.100 euro per ton nog steeds erg duur, zeker ten opzichte van bijvoorbeeld de Fonterra-notering.

De spotmarkt voor rauwe melk toont een gemengd beeld. KKM-waardige Nederlandse melk is veel gevraagd, maar beperkt beschikbaar en stijgend in prijs. Belgische en Duitse spotmelk is goedkoper en volop beschikbaar.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.