Home

Achtergrond 12 reacties

Onder mom van akkerbouwbedrijf

Noorwegen is in de ban van het drama met een bomaanslag en schietpartij. En de dader gaf zich uit als akkerbouwer.

Noorwegen is in de ban van een verschrikkelijk drama.
Na de 22ste juli is het rustig op straat, zomerfeesten zijn afgelast en iedereen luistert naar de radio, kijkt tv en deelt zijn gevoel op internet, onder meer door het toevoegen van Noorse vlaggetjes aan hun Facebook-accounts. De bomaanslag in Oslo en de slachting op een eilandje 30 kilometer daarvandaan, waar een jongerenkamp van de Jonge Arbeiders Partij (AUF) aan de gang was, blijken minutieus gepland door een Noorse rechts-extremist.

Dader Noorse aanslag registreerde akkerbouwbedrijf

Anders Behring Breivik is 32 jaar oud en woonde in Skøyen, een wijk in Oslo, tot hij eerder dit jaar een verhuizing meldde naar een boerderij buiten Rena in Hedmark (de ‘fylke’ waar ook wij wonen). Hij liet registreren dat hij een akkerbouwbedrijf oprichtte, die zich bezig zou houden met het kweken van groente, meloenen en knolgewassen.
Via zijn bedrijf bestelde Breivik 6 ton kunstmest, die hij later zou verwerken in de bom die afging bij het regeringsgebouw. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven.

Na bomaanslag richting Utøya

Later is de man naar het eiland Utøya gereden. Dit eiland is eigendom van de Arbeiders Partij, en op dat moment was er op dat eiland een jaarlijkse jongerenmanifestatie gaande, met 700 jongeren. Vermomd als politieagent wist hij de mensen op het vaste land te overtuigen dat hij van de politie was en een veiligheidscheck uitvoerde. Hem werd een boot ter beschikking gesteld en zo voer Breivik naar het eiland. Daar aangekomen wekte zijn vermomming vertrouwen en liet hij de jongeren bij elkaar komen. Daarna opende hij het vuur.

76 jongeren dood

Inmiddels zijn er al 76 dodelijke slachtoffers. Deels neergeschoten, anderen verdronken, doordat ze in blinde paniek het water in renden om te proberen naar het vasteland te zwemmen.
Het is natuurlijk geen agrarisch nieuws, maar deze gebeurtenissen treffen ons hard. De dagelijkse dingen lijken zo zonder betekenis ineens. Alles is anders geworden. Mensen komen veel bij elkaar, praten samen. De kerken zijn open om kaarsjes aan te steken en samen te praten of stil te zijn, ook die bij ons in het dorp die normaal maar eens in de zes weken open is. Bij het buurtvoetbaltoernooi was men even stil voordat de bal afgetrapt werd. Noorse artiesten brengen muziek uit met 'vi trenger håp - we hebben hoop nodig'.
Noorwegen is ook zo'n klein land, iedereen kent wel iemand die op dat eiland was of is geweest. Men spreekt inmiddels van 'de tijd voor en de tijd na'. Gisteren om 12 uur stond Noorwegen stil, letterlijk, met een minuut stilte.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Eleonie. Je geeft denk ik perfect aan wat de gevoelens zijn in Noorwegen op dit moment. Dat deze knuppel zich als boer liet inschrijven was een mogelijkheid om de ingredienten voor de springstof te kopen. Maar volgens berichten had hij ook een bedrijf, dat gerechtigd was om springstof in voorraad te hebben en te gebruiken. Deze laatste optie maakte het mogelijk om springstof zonder problemen te vervoeren, ik zou zeggen dit soort bedrijven zou aan zware controle onderhavig moeten zijn. Het blijkt dat er altijd mensen zijn die de open samenleving misbruiken.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wat daar is gebeurd ,daar zijn geen woorden voor MAAR wat mij tegen de borst stoot is het feit dat binnenkort iedere boer als een bommenmaker zal aanzien worden wanneer hij eens enkele bags stikstof gaat betsellen , we kunnen maar hopen dat dit niet een hetse word straks staat iedere akkerbouwer of groenteboer geregistreerd worden bij de staatsveiligheid , als je ziet dat 16 euro al signalen heeft op de radar van staatveiligheid. Terwijl ik dit hier schrijf is de hetse blijkens als gestart op het VRT journaal van 19 uur.

 • no-profile-image

  Han

  Patrick laat ik je gerust stellen, de eerste verdachte kunstmest kopers in Nederland zijn afgelopen jaren al nagetrokken. Behoort men tot verdachte groeperingen (extreem links, rechts of gelovig) kan men rekenen op een onderzoek van de antiterreur club.

 • no-profile-image

  Maaike

  En wat ook is Patrick: het gros van de mensen wil niet zo graag logisch nadenken, hokjesdenken is makkelijker. Dus: iedereen met een bijstandsuitkering is een paria, iedereen die op Nyenrode heeft gestudeerd is een rechtse bal, iedereen met een kleurtje is een mogelijke terrorist en iedereen met een boerenbedrijf is een mogelijke bommenlegger.........

 • no-profile-image

  Han

  Maaike realieer je je wel dat boeren volgens fanatieke milieu en dieren activisten inderdaad georganiseerde bommenleggers zijn onder hun ideaal, "De fabel van La Fontaine?

 • no-profile-image

  Patrick

  Even uitzweten vantussen de maiskolven deze reatie :
  En in al dat meststoffennieuws op TV heb ik enkel en alleen foute uitspraken gezien die nergens op slaan . De getoonde bigbags hadden 0% stikstof in de formule en AN zou maar tot 28% verkrijgbaar zijn. Dan zijn de 46% bestellingen bij de buur vermoedelijk om richting Al kaida te gaan denken

 • no-profile-image

  Maaike

  Han; wat een geweldige zin! Ik realiseer me dat helaas wel.....
  Patrick & Han; ik wordt er net zo boos/moedeloos/geirriteerd van als jullie hoor, maar waar ik me dan nog meer aan irriteer: wààr is de goedgebekte, intelligente, charismatische knuffelboer die zichzelf elk journaal inlult om te vertellen waarom je de boeren nu niet in het hokje potentiele bommenleggers kan schuiven? M.a.w.: het direct en doeltreffend optreden van de sector.

 • no-profile-image

  Han

  @Eleonie. Wat een goed stuk in Stentor 28 juli j.l. Ik denk, dat je hier duidelijk hebt aangegeven wat zowel de Noorse als jullie gevoelens zijn jegens het gebeurde. Helaas geeft het gebeurde ook aan dat Terrorisme niet afhankelijk is van al dan niet een open samenleving, het is kennelijk iets dat in bepaalde mensen zit. Dit maakt het zo ongrijpbaar en onbegrijpelijk voor de samenleving.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han welk stuk?

 • no-profile-image

  Han

  Volgens de Stentor heb jij het artikel geschreven over hoe de omgeving bij jullie reageert en je buurjongen die zich had opgesloten in de WC. Een keurige foto van de fam. Pijl in het gras ter illustratie van het geheel. Ik mag toch aannemen dat jij het hebt geschreven en dat ook de foto bij jullie bekend is, anders is je naam ten onrechte gebruikt.

 • no-profile-image

  Han


  Jeroen staat niet op de site van Stentor.
  Ik heb een copy opmijn laptop kan je t.z.t. wel mailen als je geinteresseerd bent.

 • no-profile-image

  Eleonie

  Hoi Han,
  Ja hoor, dat heb ik wel degelijk geschreven. Sinds onze emigratie schrijf ik wel eens voor de Stentor, en nu werd ik gemaild of we een lokale impressie wilden geven van de situatie nu. Ik heb je een mail gestuurd overigens.
  Mijn overbuurjongen is echt voor zijn leven geschaad. En zo zijn er bijna 700 jongeren met dit soort trauma's, jongeren die de geur van het bloed maar niet uit hun neus krijgen. Ontzettend he!
  Daarom schreef ik dit artikel ook. Het is niet over, wanneer de dader opgepakt is, alles is anders geworden.
  Groeten, Eleonie

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.