Home

Achtergrond

Olieprijs vindt weg naar boven

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) heeft in een week tijd een sprong gemaakt van 8 dollar.

De prijs ligt met 118 dollar (84 euro) op het hoogste niveau sinds ruim twee weken, en 25 dollar boven de prijs die begin dit jaar werd betaald. De prijs stijgt door goede winsten voor bedrijven in de VS, de belangrijkste energieconsument en afnemende voorraden. Bovendien is het even rustig in de Eurozone. Het fundament is volgens analisten echter zwak: de werkloosheid is in de VS de afgelopen maand opgelopen tot 9,2 procent, en de Amerikaanse centrale bank sluit een tweede recessie voor de economie zeker niet uit. In elk geval is de prijs niet drastisch gedaald door het op de markt brengen van strategische voorraden, zoals het Internationaal Energie Agentschap enkele weken geleden hoopte.

Voor de afzet van biobrandstoffen is een hoge olieprijs voordelig: er wordt meer bijgemengd. De gasprijs kreeg door de hogere olieprijzen tevens een stimulans. Op de termijnmarkt wordt voor contract 2012 ruim 27 cent per kuub betaald. Voor levering een jaar later ligt de prijs bijna een cent hoger. De spotmarkt noteert dan weer een halve cent lager.

Stroomprijzen zijn de afgelopen week niet zo hard gestegen als de gasprijs, met als gevolg dat de marge voor WKK-bezitters is gedaald. De gemiddelde zogeheten sparkspread ligt nu onder de 32 euro per MH. De stroomprijs is de laatste weken bij elkaar wel zo’n 10 procent aangetrokken door het Duitse besluit de kerncentrales op termijn te sluiten. Voor de gasprijs geldt dat deze vermoedelijk de komende weken stabiel zal blijven. Op termijn blijft volgens analisten een kleine daling mogelijk omdat de toevoer van vloeibaar gas, LNG, groot blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.