Home

Achtergrond

Olieprijs en gasprijs onder druk door problemen Eurozone

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is op weekbasis licht gedaald van 118 tot 117 dollar (83,4 euro). De daling volgt op de Europese stresstest voor banken.

Slechts 8 banken in de EU (geen enkele Nederlandse) faalden voor de test. Analisten vinden de test echter veel te zwak. Zo is het risico van het faillissement van een land niet volledig meegenomen, terwijl banken soms veel geld hebben geïnvesteerd in staatsobligaties van financieel noodlijdende landen als Griekenland, Portugal en Ierland. Analisten verwachten dat de prijs voor olie en gas wat zal dalen doordat de economie in de EU afzwakt en de vraag naar energie afneemt.

De VS geldt als belangrijkste energiemarkt en ook hier is het economisch herstel zwak. De Aziatische groei is onstuimig. De Chinese economie groeide het vorige kwartaal 9,6 procent. Het is echter onvoldoende om de energievraag wereldwijd fors te doen toenemen. De gasprijs is op de termijnmarkt licht opgelopen van 27 tot 27,3 cent per kuub bij levering in 2012. Voor levering een jaar later wordt bijna 29 cent per kuub betaald. Op de spotmarkt wordt 0,9 meer betaald.

Stroomprijzen zijn harder gedaald en de marge voor WKK-bezitters is daardoor afgenomen. Gemiddeld komt de zogeheten 'sparkspread' uit op 30 euro per Mwh.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.