Home

Achtergrond 13 reacties

Met de kids de boer op

Het kan echt: kinderen vanaf een jaar of zes die wél weten hoe melk gemaakt of een lam geslacht wordt.

Betrokkenheid bij het boerenbedrijf wordt door Noorse kinderen die niet op de boerderij wonen als heel normaal ervaren. Even lammetjes kijken bij de buurman, kijken bij het slachten van de plaatselijke jachtvereniging, of gewoon via het kinderdagverblijf.
Onze kinderen gaan vanaf dat we hier wonen zo’n drie tot vier dagen per week naar de barnehage, het kinderdagverblijf. Voor kinderen van Noorse ouders is een vijfdaagse werkweek op de barnehage overigens normaal. Voor kinderen van één tot zes jaar is er een aanbod van dagopvang, eten en een educatief programma.

Veel aandacht voor boerderij

Wat wij erg leuk vinden, is dat Noorse kinderdagverblijven op het platteland veel aandacht besteden aan de boerderij. Bij de allerkleinsten, tot drie jaar, is afgelopen jaar elke maand een dier apart in het zonnetje gezet. Het thema ‘schaap’ bijvoorbeeld houdt dan in: zingen over schapen, kijken bij schapenboeren, knutselen met wol en schapenvlees eten. Het thema ‘koe’ idem dito. Zingen, actief bezig zijn, kalfjes kijken op de boerderij en de dagelijkse praktijk waarin je koeien tegenkomt: in melk, vlees, kaas et cetera.

Onze oudste zit in de groep voor grote kinderen, de gammelstua voor drie tot zes jaar. Hier gaat het nog een stapje verder: zelf aardappelen poten en groenten zaaien, en ook oogsten en verwerken in de herfst. Op pad door het bos om bosbessen en cranberry’s te plukken. Of op zoek naar paddenstoelen door het bos, leren wat wel en wat niet te plukken is.

Kijken bij slacht of nieuwe stal

Af en toe mag een groepje kinderen mee als een dier geslacht wordt, of als de koeien naar de zomerboerderijen in de bergen verhuizen. Heeft een boer een nieuwe stal gebouwd, dan krijgen ook de kinderen van het kinderdagverblijf een uitnodiging om te kijken als het klaar is.

Het schept een bepaald begrip bij de kinderen. De onwetendheid van 'kipfilet en melk uit een pakje of uit de fabriek' wordt opgehelderd door alles gewoon te laten zien. Wij ouders denken misschien gauw: 'Oei, is dat niet eng / bloederig / gevaarlijk?' Maar de kinderen? Die vinden alles gewoon ontzettend interessant.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tijgertje

  Het is maar op welke manier je kleine kinderen kunt manipuleren, de verkeerde weg op te sturen, dat is niet zo moeilijk.
  Als er iemand gevoelig is voor manipulatie zijn het jonge kinderen.

 • no-profile-image

  Maaike

  Daar heb je helemaal gelijk in Woopi, vandaar dat het juist zo goed is dat de kinderen in Noorwegen eerlijke informatie krijg!

 • no-profile-image

  Jack

  Geweldig, het echte leven laten zien en niet de stadse onwetendheid en ver van mijn bed show.

 • no-profile-image

  Maaike

  Ehm, krijgEN bedoel ik natuurlijk. Ik kan nog wel Nederlands hoor, wordt alleen af en toe zo boos en moedeloos van zogenaamde "dierenvrienden" die anoniem willen prikken en dan misschien hopen dat ze gehoord worden??

 • no-profile-image

  Marteen

  We hoeven niet allemaal onze kinderen naar de <> te sturen. Dit is al een heel goed begin. Hier zal de PvdD wel tegen zijn want dan hebben ze in de toekomst geen leden meer. Ik werk zelf veel in Nigeria en heb ze daar proberen uit te leggen dat er hier een politieke partij is voor de dieren en dat je alleen dieren mag slachten als je ze eerst met een electo shock ze verdoofd. Gekker moet het niet worden, I knip al dit soort artikelen uit als bewijs van de teloorgang van de mensheid. Dit soort "dierenvrienden" hebben zelf een electroshock nodig.

 • no-profile-image

  Wat

  Het verbod op onverdoofd slachten is nu juist een van de weinige wetsvoorstellen die ik wel van de pvdd kon waarderen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Eens met voorgaande reactie. Hier in Canada is het wettelijk verplicht dat ook voor de halal slacht de dieren worden verdoofd.

 • no-profile-image

  Marteen

  Dus we hokken eerst die kippen op in een inrichting en dan als ze geslacht worden kijgen de een "humane" dood.
  Mijn kippen hebben een fantastich leven (2 weken langer) lopen in een ren die we elke dag verplaatsen, eten 20% van het land (insecten en grass zaden) maar die laatste dag krijgen ze een klein sneedje in de zijkand van hun nek. Als je het goed doed bewegen ze niet eens. Bij de lokale poeler waar ik stage heb gelopen kreeg ik per ongeluk een electroshock. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dat erg onaangenaam is. Ik betwijfel ten zeerste of dat "humaan"is.

 • no-profile-image

  Willem

  Even een kleine correctie op W Geverink's reactie. In Canada is het absoluut niet wettelijk verplicht om dieren te verdoven die "halal" of "kosher" geslacht worden! Waar deze informatie vandaan komt weet ik niet, maar dit is onjuist.
  Ik werk zelf op een slagerij/slachterij en heb het vandaag nog aan onze inspecteur van de CFIA gevraagd om dit te bevestigen.
  Er word veel gekloot met dit gedoe in Canada als wel in Nederland, aangezien dit alleen gedaan kan worden door een expert, en niet door een of andere sukkel die toevallig een mes vast kan houden.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik heb even gechecked en verdoving is inderdaad niet verplicht. Echter het dier mag niet onnodig lijden wat inhoudt dat de slachterijen die grote landbouwhuisdieren halal slachten dit met verdoving doen.

 • no-profile-image

  tijgertje

  Blijf erbij, kinderen zijn ZOOOO makkelijk te manipuleren.
  Dit = ongehoord, toch?
  De teloorgang van de mensheid daar zorgt de Megaveehouderij wel voor.
  Ze zijn hard op weg.

 • no-profile-image

  Willem

  Even een reaktie op Tijgertje:
  Ik begrijp dat jezelf vegetarier bent en dus het hele veehouderij gebeuren niet ziet zitten, dat is best, kan ik inkomen. Maar kom me niet aan boord zetten met :manipulatie" want zoals jezelf weet is dat grote onzin natuurlijk. Deze kinderen word alleen maar verteld waar hun voedsel vandaan komt. Het is al erg genoeg dat er hopen kinderen zijn die niet beter weten dan dat de melk/aardappels/ sla en andere etenswaren van de schappen van de supermarkt komt. En dan daarbij, een ieder heeft in zijn of haar leven een eigen keus, wel of geen vlees, jij hebt de jouwe gemaakt, laat deze kinderen dat ook doen zonder jouw bemoeienis.

 • no-profile-image

  Albert van't Schip

  Kinderen moeten in en met de natuur opgroeien zodat het geen watjes worden zoals heden ten dage.Erby zyn er een dier geboren wordt,als hy opgroeit en als hy geslacht wordt.Ook als er gezaaid wordt,het opgroeien en het oogsten.Wel alles naargelang de leeftyd.Die Noren doen dat goed.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.