Home

Achtergrond

Klokkenluider met moed

Siem van der Kooij (geboren 24 juni 1926) was voor zijn omgeving allerminst een held, toen hij in 1989 aan de bel trok over de luchtvervuiling door de vuilverbranding bij zijn bedrijf in de Lickebaertpolder, tussen Vlaardingen en Maassluis.

De melkveehouder had al jaren eerder gemerkt dat de omgeving niet schoon was. Hij zag dat wilgen niet groeiden en dat het met zijn jongvee niet goed ging. Klachten vonden nauwelijks weerklank. Dat werd anders toen in 1989 dioxine in beeld kwam. Van der Kooij maakte zich zorgen dat de kaas van zijn eigen bedrijf vervuild kon zijn.

Samen met het Centrum voor Landbouw en Milieu liet hij onderzoek doen. De uitslagen waren verontrustend. Van der Kooij weet dat boeren in het gebied nog steeds pijn in de buik hebben van de vervuiling, ondanks de maatregelen die zijn genomen om de rookgassen te filteren van vervuiling. Plannen om de grond schoon te maken, zijn op de lange baan geschoven, zegt hij.

Erkenning kreeg de veehouder pas officieel in 2000, toen hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van der Kooij wist de onderscheiding te relativeren: een lintje krijg je alleen omdat anderen je voordragen, de overheid komt er niet zelf mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.