Home

Achtergrond 8 reacties

Kersenoogst 2011 ten einde

De kersenoogst zit erop. Het was een seizoen met wisselende gevoelens.

Donderdag 7 juli was voor ons de laatste oogstdag. Vanaf zaterdag 18 juni hebben we 18 dagen lang geschud; twee dagen vielen af vanwege regen. Het was een seizoen met wisselende gevoelens. de nachtvorst tijdens 4 en 5 mei was desastreus voor de hoeveelheid kersen.
De prijs per kilo zure kersen is goed te noemen. Die is in heel Europa goed. In het handelscircuit werd als reden de erg lage voorraden opgegeven. Telers in landen waar geen vorstschade is geweest, hebben een uitstekend financieel jaar. Overigens was dat ook hard nodig.

Het seizoen begon met een prijs van €0,95 per kilo, daarna zelfs licht stijgend naar €1 per kilo. Vanaf 30 juni kwam de klad echter in de prijs: binnen vijf dagen zakte die in drie stappen naar €0,57 per kilo om daarna weer licht te stijgen naar €0,65 per kilo.

Hoge prijs compenseert schade niet

In Hongarije is het merendeel van de kersen nu wel geoogst. Over het algemeen zal de Hongaarse kersenteler niet tevreden zijn, omdat de vorstschade groter is dan de hogere kiloprijs kan compenseren. Grofweg: een derde deel van de kilo’s en twee derde deel van de inkomsten ten opzichte van de oogst in 2010. De Hongaarse overheid heeft aangegeven een tegemoetkoming te overwegen. Het is afwachten of en hoe dat uiteindelijk uitpakt.

Inefficiënte oogst

Het oogsten van de kersen was inefficiënt dit jaar. Door de weinige kilo’s per boom was de arbeidsproductiviteit laag. Immers, we moeten elke boom wel schudden en dat kost tijd. Grofweg is elke boom aanklemmen, zeilen uitrollen, schudden, zeilen inrollen, afklemmen en doorrijden naar de volgende boom een tijdspanne van 40 à 60 seconden.

De ‘pakploeg’ had het dit jaar eenvoudig. Die bestaat uit drie personen: een chauffeur, een persoon die bakken van de grond tilt en aangeeft aan de persoon die op de aanhanger staat en de bakken opstapelt. Op elke aanhanger gaan 40 rijen van tien bakken hoog. Vroeg in ochtend start de pakploeg met het klaarmaken van de lege oogstbakken (Europool-bakken). De medewerkers klappen ze open en leggen een papier op de bodem. Daarna plaatsen ze de bakken op de aanhanger en rijden naar de te schudden rijen. Er gaan ruim 400 lege bakken op een kar.

Maar 12.000 kilo per dag

Vanaf deze kar gooien ze de bakken bij de boom, zodat de schudploeg ze makkelijk kan pakken en achter de lopende band met kersen kan plaatsen. Het plaatsen van lege bakken wordt afgewisseld met het ophalen van de volle. Een volle bak is tussen 10,5 en 12 kilo kersen. In normale jaren pakt de pakploeg gemakkelijk 20.000 kilo kersen per dag. Dit jaar was dat tussen 5.000 en 12.000 kilo per dag. Dus had deze ploeg het dit jaar relatief makkelijk. In normale jaren hebben deze jongens echter heel wat werk te verzetten: dagelijks 20.000 kilo en dat 20 tot 24 dagen achter elkaar. Bij 30 graden of meer is dat heftig werk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Ronald, heb je immiddels ook alweer biggen opgelegd ?

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald , Heb vernomen dat onze buren van 300ha kersen 50.000.000 ft zouden hebben gemaakt
  Maar volgens uw eerdere blog stonden er ook aardappelen tss de bomen , hoe zijn die geprijsd geworden bij de oogst?
  Wij beginnen morgen ,aardappelkoorts allom . De suikermais vannaf 9 aug.

 • no-profile-image

  Piet

  ben benieuwd naar de in Uw eerdere artikel beloofde video

 • no-profile-image

  ronald

  @Jan: nee gelukkig nog geen biggen in de hokken :-)

  @Piet: video is gemaakt, maar is op fotocamera die in H ligt. Begin aug ben ik weer in H.

 • no-profile-image

  Jan

  Inderdaad gelukkig Ronald,
  vandaag telepork Duitsland -8
  Daar word je niet vrolijk van, maar wel arm.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ronald ik sprak zondag met m'n kenissen in Odijk zij waren ook klaar met de kersen maar niet als bij jou bij hun was alles veregend ook de pruimen Dus in nl zullen de kersen duur zijn en uit het buitenland komen
  Ronald zijn de zure ook zo gevoelig voor regen of door hun hardere schil kunnen die misschien beter tegen regen

 • no-profile-image

  ronald

  @Ed: zure kersen zijn ook gevoelig voor regen. Een buitje is niet erg, maar enkele dagen regen in combinatie met warm weer doet de kersen "scheuren". Vorig jaar was dat het geval met de 1e soort kers, de Érdi. Die is wat zoeter, maar inderdaad ook gevoeliger.

 • no-profile-image

  Intense

  Ja, Ronald er zijn alternatieven genoeg voor vlees, jammer dat er een grote varkensfokkerij bij hoort! i.p.d.v.is het goed om daar in Hongarije te werken aan,groente/fruit/granen en kruidentuinderijen! dat is de Toekomst!

  Gr. van vele dierenvrienden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.