Home

Achtergrond 5 reacties

Farm Day voor kleine burgers

Op Farm Day kunnen schoolkinderen in Essex hun agrarische kennis opvijzelen.

Vandaag is het Farm Day voor de basisschoolleerlingen in Essex. Op een groot evenemententerrein staan stands. Bij iedere stand vertelt een boer iets over een een specifieke tak van de agrarische sector. Omdat er ook een aantal koeien, schapen, varkens, alpaca’s, een kalkoen en wat kippen op het terrein rondlopen, moet er een dierenarts aanwezig zijn om te controleren of de dieren bij aankomst gezond zijn. En die dierenarts ben ik.

Melk uit de supermarkt

Nu ik er toch ben, grijp ik de kans om wat langer te blijven en te zien wat de kinderen van Essex weten over de agrarische sector. En dat is lachen. Ik herinner me dat mijn zus ooit een vriendinnetje te spelen had. Toen mijn moeder vroeg of ze melk wilde (op een boerderij wordt ten slotte te allen tijde melk gedronken), wilde ze geen melk van koeien. Ze lustte alleen melk van de supermarkt. Toen mijn moeder vroeg waar die melk dan van gemaakt werd, antwoordde ze dat de supermarkt die melk zelf maakte. Koeienmelk vond ze vies. Ahum.

Varkens zijn grappig

In Essex is het niet veel beter gesteld met de agrarische kennis van de kinderen. Het overgrote deel heeft geen idee dat melk afkomstig is van koeien. Ze zijn wel heel enthousiast en duiken vol overgave in de hoop kuilgras, die ter illustratie aanwezig is. (Nemen ze ook nog een leuk aandenken (lucht) mee naar huis). Dat karbonade afkomstig is van een varken, is een openbaring. En dat varkens eigenlijk heel grappig zijn ook. Er zijn vier mestvarkens, ze hebben de dag van hun leven in een ruim strohok met continu aandacht.

Verbazing

Echter, het zijn niet alleen de kinderen die weinig weten: wat misschien nog veel schrijnender is, is dat er leerkrachten rondlopen die geen idee hebben. De vraag wanneer een koe begint met melkgeven en hoe lang dat doorgaat, is op zich nog wel een leuke. De verbazing van de juf over het feit dat dat er eerst een kalf geboren moet worden voordat deze melkproductie op gang komt, is groot. Tact is niet mijn sterkste kant, dus vraag ik of ze zelf ook nog borstvoeding geeft (haar jongste kind is inmiddels zes jaar). Nee, natuurlijk niet, dat was alleen toen het kind nog klein was, antwoordt ze. Het kwartje valt nog niet. Dus vraag ik of ze, voordat ze een kind kreeg, ook melk produceerde. En ineens ziet ze het licht.

Positief

Gelukkig wordt er hier ieder jaar een Farm Day georganiseerd. Veel boeren geven die dag uitleg over hun werk. Hopelijk levert dat een positieve bijdrage aan de algemene ontwikkeling en kennis van deze kinderen, want van de juf worden ze ook niet veel wijzer.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Het initiatief vind ik heel goed het is bijna overal nodig . Ook hier in Canada.Dat kinderen veel uitgeleg nodig hebben is begrijpelijk maar je voorbeeld met de juf geeft wel aan dat ook volwassenen zulke dagen hard nodig hebben .Waarschijnlijk zouden organisaties als wakker dier dan ook minder aanhangers (niet wetende meelopers) hebben Mooie blog

 • no-profile-image

  Hans

  Ik sluit mij de reactie van Ed aan! Als je wilt dat de burger een rieeël beeld heeft van de landbouw moet je ze bij de handnemen. Niets beter dan te beginnen bij de jeugd!

 • no-profile-image

  Ananta

  Fram Day, maar weten de kinderen dan ook waar ze naar toe gaan en hoe ze ermee omgaan in slachterijen?
  Dan moet je ze dit ook laten zien, want schijn bedriegt, de kinderen moeten weten wat ze allemaal eten.
  Daar hoor je niemand iets over vertellen, ook de juf niet.

 • no-profile-image

  Theo in Nieuw Zeeland

  Leuke Blog Suzanne! Je hebt helemaal gelijk we kunnen er meer aan doen om de sector waar wij in werken beter te promoten. En ik geloof dat je beter kunt doen met "jong geleerd oud gedaan" methode kunt doen. Hier even een voorbeeld hoe ze het hier doen in Nieuw Zeeland. Hier promote onze zuivel verwerker Fonterra de " kickstart breakfast" programma en dat werkt goed.
  voor meer intresse zie de link here beneden.

  <>

  Ook na de aardbeving van 22 Februarie jl hebben de Agrariers en Fonterra ook veel ingezet in de stad Christchurch, Met onder andere drink-water toevoer met melk wagens en boeren kwamen met vele handen en machines om zand weg te scheppen. En dit werd natuurlijk zeer gewaardeerd bij de stadse bevolking.

 • no-profile-image

  Maaike

  Hoi Woopi, daar ben je weer! Heb je mij al antwoord gegeven bij wakker dier?
  Ik ben het overigens wel met je eens dat mensen niet hypocriet moeten doen: als je vlees wil eten, moet je er ook niet vies van zijn dat er dus dieren geslcht worden. Daarom vind ik die foto uit Noorwegen zo tof; waar de plaatselijke jagers aan de peuters laten zien hoe je een dier slacht en vilt.
  En trouwens Woopi, ik denk dat je met je klachten over slachterijen niet bij de boeren moet zijn, die zorgen (een dramatische uitzondering daargelaten maar dat is eerder psychologenwerk) wel goed voor hun beesten. Als je de slachterijen aan wil pakken, zorg dan dat je je mening op de juiste plek ventileert; werkt beter.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.