Home

Achtergrond 3 reacties

Eurocrisis nog lang niet voorbij

Vraagtekens over de kracht van de Italiaanse economie en de hoge schuldenlast vormen een nieuwe bedreiging voor de Eurozone. De euro verliest hierdoor aan kracht tegenover de dollar, het pond en de roebel. Rentes op leningen in Noord-Europa worden gedrukt omdat investeerders Zuid-Europese obligaties toenemend verruilen voor Noord-Europees schuldpapier.

Waar op korte termijn dus voordeel te behalen valt ook voor de Nederlandse agribusiness, is de rottende plek die Zuid-Europa plus Ierland monetair vormt slecht nieuws. Duitsland mag de grootste afnemer zijn van Nederlandse voedingsproducten, Zuid-Europa blijft een belangrijke markt. Zonder is de agribusiness wellicht ook te afhankelijk van Duitsland.

Bovendien is de land- en tuinbouw sterk afhankelijk van banken. De positie van de Rabobank is onbekend, maar de overige grote banken houden een grote hoeveelheid Italiaans staatspapier. ING heeft circa 7,5 miljard euro aan Italiaanse staatsobligaties en ABN Amro belegde voor 1,3 miljard euro. Een Italiaans faillissement zou dus de kredietverlening in Nederland ernstig onder druk zetten.
Italië heeft net als bijvoorbeeld de VS, Japan en Griekenland een bijzonder hoge schuld ten opzichte van de omvang van de economie en betaalde deze week in een nieuwe reeks herfinancieringen (bijna 5 miljard euro) hoge rentes. De schuldpositie is wel beter dan de Griekse en hoewel de rente op Italiaans schuldpapier nimmer zo hoog was (oplopend tot bijna 6 procent), ligt deze in Griekenland veel hoger.

Bovendien kent de Italiaanse economie nog een minieme groei, waar in Griekenland een krimp valt waar te nemen. In potentie is een Italiaans faillissement wel van veel grotere betekenis dan een Grieks faillissement. De Italiaanse economie is circa 7 keer groter dan de Griekse. De Eurozone kan zich een reddingspakket voor Italië eenvoudigweg niet veroorloven.

De ogen zijn nu gericht op de regering-Berlusconi, die een omvangrijk bezuinigingenpakket door het parlement heeft weten te loodsen, maar nu de plannen waar moet maken. De risico’s van een bezuinigingenpakket (waarde circa 40 miljard euro) zijn groot: volgens sommige economen hebben keiharde overheidsbezuinigingen de Griekse economie juist gesloopt.

Italië zal dus een balans moeten zien te vinden tussen het terugbrengen van het overheidstekort, dat nu circa 4 procent bedraagt, en het stimuleren van economische groei. Ook met economische groei kan de relatieve schuldpositie vanzelfsprekend verbeteren. Ter vergelijk: het Duitse tekort bedraagt 2,5 procent, het Franse tekort 6 procent terwijl het Griekse tekort tussen de 7,5 en 9,5 procent wordt geraamd.

De meeste analisten zien de Italiaanse problemen als een nieuwe dimensie van de Eurocrisis, maar denken dat een escalatie kan worden afgewend. Zelfs wanneer de onzekerheid aanhoud kan de waarde van de euro op peil worden gehouden door de sterke, stabiele groei van de Duitse economie. Bovendien lijkt de Europese Centrale Bank door te zetten met het langzaam verhogen van de rente die het berekend aan commerciële rente.

De zogeheten stresstest voor 91 commerciële banken uit 20 Europese landen heeft vermoedelijk weinig invloed op de koersen. Vermoedelijk zal een dozijn banken in Griekenland en Spanje voor de test zakken en vers kapitaal moeten aantrekken.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    wanneer de onzekerheid aanhoudT, berekenT de bank rente. dit leer je op de lagere school, o, pardon, basisschool. erreg genant allemaal.

  • no-profile-image

    Dat krijg je vanzelf in een land waar iedereen hoogopgeleid is, Aburg!

  • no-profile-image

    Hoe we wenden of keren, de burgers in de hele Eurozone zullen het helach betalen. Betalen we niet via de belastingen (garantie regeling die afschrijven leningen) en via hogere bankrente voor (hypothecaire) leningen. De banken zullen alles doen om hun afschrijvingen op oninbare leningen van o.a. Griekenland terug halen bij hun klanten. Verlies kunnen de bonus jagers zich niet permiteren!

Of registreer je om te kunnen reageren.