Home

Achtergrond

Duitsland had Amerikaans crisisplan binnen handbereik

De uitbraak van E.coli en de betrokkenheid van rauwe groenten als drager van de bacterie is niet nieuw. De Verenigde Staten werden in september 2006 opgeschrikt door een kwestie waarbij rauwe spinazie, besmet met de E.coli-variant o157:h7, 205 mensen ziek maakte, waarvan er uiteindelijk drie kwamen te overlijden.

Toch bleef de schade voor consumenten en de groentensector relatief beperkt, omdat de Amerikanen sneller in staat waren het betrokken product en productiegebied af te bakenen. Intensieve samenwerking en informatieuitwisseling tussen de betrokken autoriteiten en achtergrondkennis waren de hoofdingrediënten voor dat succes.

De uitbraak zorgde destijds voor veel onrust onder consumenten en een slepende kwestie voor betrokken voedselproducenten- en verwerkers. Na een lange zoektocht – het duurde drie weken – wisten de autoriteiten uiteindelijk één productielocatie te achterhalen, waar de rauwe spinazie geteeld werd. De besmettingsoorzaak is tot op de dag van vandaag onduidelijk gebleven.

Toch wisten de Amerikanen in een vroeg stadium al uit te sluiten dat er andere producten dan spinazie bij de uitbraak betrokken waren. Op 13 september werd door gezondheidsautoriteiten een opvallend aantal ziektegevallen gemeld, waarbij sprake was van besmetting met de E.coli-variant. Op 14 september wist het Amerikaanse voedselagentschap (FDA) vast te stellen dat spinazie de boosdoener was. Diezelfde dag nog werd door het voedselagentschap een waarschuwing afgegeven op de consumptie van verse spinazie. Op 22 september wisten de Amerikaanse controleinstanties ’met zekerheid’ het gebied te bepalen, waarbinnen het probleem zich afspeelde en werd aan consumenten buiten dat gebied het sein afgegeven dat consumptie van spinazie verantwoord was. Uiteindelijk meldden de autoriteiten op 29 september welk verpakkingstation betrokken was bij de verwerking van de verse spinazie, op 4 oktober werd vervolgens vastgesteld dat de onderzochte productielocatie de bron was van de besmetting. We zijn dan een kleine drie weken verder.

De betrokken instanties kwamen in maart 2007 met een uitgebreid verslag en de bevindingen naar buiten. In het rapport werd de zoektocht als moeizaam, maar gericht, beschreven. Een nauwe samenwerking tussen de FDA en de Californische gezondheidsdienst, bijgestaan door deskundigen van centra voor ziektepreventie en de veterinaire en fytosanitaire controlediensten van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Robert Brackett, directeur van de FDA, blikt zelf terug op een ingewikkelde kwestie, waar door betrokken partijen veel van is geleerd. ”Het leverde waardevolle informatie die we kunnen gebruiken om te bepalen wat de beste manier is om de kans op soortgelijke uitbraken te verminderen”, luidt zijn commentaar op de bevindingen.

Het typeert de Amerikanen, die met een houding van ’ongoing investigation’ te werk gaan, waarbij transparantie de boventoon voert. Het onderwerp voedselveiligheid staat al lang op de Amerikaanse agenda. De risico’s van besmettingen in bladgroenten waren al in beeld gebracht. Nieuwe bevindingen en aanbevelingen voor voedselproducenten en -verwerkers werden door het voedselagentschap gepresenteerd bij het rapport in 2007. Een begeleidende ’gids over microbiologische gevaren’, met aanbevelingen hoe het risico op besmetting te verkleinen.

De autoriteiten hebben verder met elkaar om tafel gezeten om bloot te leggen hoe de samenwerking is verlopen en waar verbetering te behalen valt. De ’lessons learned’ nemen de Amerikanen nu mee in hun aanpak bij tal van voedselproblemen van fytosanitaire en microbiologische aard. Duitsland had dit handboek binnen bereik, een belletje naar de Amerikanen was een voor de hand liggende stap geweest.

Ehec in cijfers

• 40 miljoen kilo groenten voor interventie aangemeld

• 21,7 miljoen kilo tomaat uit de markt genomen

• 13 miljoen kilo komkommer, 966 ton paprika en 112 ton sla uit de markt genomen

• 71 ton aubergine, 70 ton augurk, 99 ton radijs vernietigd

• 12 ton bloemkool, 8 ton courgette en 11 ton rettich vernietigd

• 400 hectare niet geoogst (ca. 43 miljoen kilo)

• 180 miljoen euro schade (100 miljoen teelt, 80 miljoen handel)Bron: Productschap Tuinbouw, update 26/6

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.