Home

Achtergrond 4 reacties

De kersenoogst is begonnen

18 juni was onze eerste kersenoogstdag. De prijs is hoog, maar door de vorst zijn er ook veel minder kersen.

Zaterdag 18 juni was voor ons de eerste oogstdag. Vorig jaar startten we 25 juni en in 2009 9 juni. Vorig jaar brachten mei en juni ongelooflijk veel regen, wat dramatische gevolgen had op de kwaliteit van de kersen. Met name de vroege soort, de Érdi, had daar veel last van: ze leken wel ontploft. De regen deed de kersen scheuren en daarmee was de opbrengstprijs slecht. Het seizoen begon met een prijs van €0,25 per kilo. De tweede soort kersen, de Debreceni, was kwalitatief wel goed en bracht €0,40 op. Een prima prijs ten opzichte van 2009, toen de aanvangsprijs bij het begin van de oogst slechts op €0,20 lag.

Hoge prijs, weinig kersen

Hoe anders is het dit jaar. De prijs is hoog, bij de start €0,89 per kilo. Echter, de hoeveelheid te oogsten kersen is ook maar 15 tot 25 procent van normale jaren. De nachtvorst begin mei heeft keihard toegeslagen. Als je dat in ogenschouw neemt, is de prijs eigenlijk helemaal niet zo hoog: vier tot vijf keer zo weinig kersen en de prijs maar een keer zo hoog.

Het prijsverschil tussen handgeplukte en geschudde kersen is wel veel kleiner vergeleken met andere jaren: slechts 10 cent per kilo. De afgelopen jaren was dit verschil minstens 20 cent. Het minimale prijsverschil komt omdat in heel Europa de kersenoogst tegenvalt. In Hongarije, één van de grootste kersenlanden, is de oogst ronduit bar en boos. Dit betekent dat de conservenindustrie hogere prijzen moet bieden om aan kersen te komen. Immers gaat er anders te veel richting verse consumptie en heeft de industrie te weinig.

Wij besloten dat we alles gaan schudden. Dinsdagavond 14 juni hebben we de eerste hectares kersen gespoten met een ‘ouderdomsmiddel’. Dit zorgt ervoor dat de verbinding tussen het steeltje en de kers mooi opdroogt, en de kers dus makkelijker valt als er aan de boom wordt geschud. Zodra dit middel gespoten is, kunnen/moeten we na drie tot zes dagen schudden. Elke dag spuiten we het aantal hectares dat we op een dag kunnen schudden.

Lange dagen in de volle zon

Zaterdag 18 juni startten we met de oogst. Voor mij was dit helaas één dag vroeger dan gepland. Ik kon pas die dag vanuit Nederland terugrijden naar Hongarije en dus pas zondag meehelpen. Prachtig werk in de open lucht. De oogstdagen beginnen ’s ochtends om 5.30 uur met het openen van 2.000 tot 2.500 kunststof bakken, papiertje erin leggen en dan stapelen tot tien hoog. Met behulp van een trekker met wagen leggen we de bakken bij de bomen. Rond 7.00/07.30 uur start de schudploeg. Die hoeft de bakken dan alleen maar onder de lopende band te plaatsen, zodat de kersen erin rollen (een volgende weblog bevat een video). Vlak na de middag worden de eerste volle bakken kersen verzameld en klaargemaakt voor transport. ’s Avonds rond 19.00/20.00 uur laden we de tweede vracht. Lange dagen in de volle zon, maar het geeft elke dag een heerlijk gevoel om te zien hoe de vrachtwagen wordt volgepakt met boxen overheerlijke eigengeteelde kersen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick H

  Mooi en waar verhaal , het komt in Hongarije altijd anders uit dan je programmeerd vooraf. De soep word er nooit zo warm verorberd dan ze geserveerd werd.(Bij problemen) Het vel van de beer nooit verkopen vooralleer hij geschoten is ( verwachte inkomsten) Wel raar Ronald bij ons zijn er nog nooit zoveel kersen geweest mogelijks omdat ze beschut staan tussen grote bomen.Ze waren wel kleiner dan andere jaren.
  Graanoogst zet zich alvast goed in mee 45ft/kg + btw af land voor gerst.

 • no-profile-image

  ronald

  Patrick. Onze velden zijn relatief jong en in open velden, licht glooiend. Op de laagste plekken is niks geen kers, hogere plekken wel. We hebben ook 3 hectare vlakbij dorp, daar prima oogst. Dus lokaal zeer verschillend.
  Van een locale akkerbouwer, 1000 ha, hoorde ik gerstprijs: 45-49 huf/kg. Dit betekent dat varkensvoer ook komend jaar schreeuwend duur blijft en in Hongarije vele schuren leeg blijven.

 • no-profile-image

  Patrick H

  Ronald , je haalt het daaraan , ook in de mega akkerbouw zijn de opbrengstkg meestal turbulent verschillend , het is dan ook een van de redenen waarom het ook daar niet draait niettegenstaande de goede prjjzen . Veel te veel komt het woord ,,ritka"(schraal) bij de kg omschrijving te staan . De winst op dat ene perceel geef je dan af voor dat andere die verlieslatend was. Mijn benen zegden dit voorjaar huur tegen volgend jaar grond bij , mijn verstand houd dit evenwel tegen Hongarije veel te onstabiel en zie www.hongarije vandaag en lees daar dat artikel van die ned hoogleraar economie de man slaat de spijker op de kop. We verkochten rondom 20 mei mais aan 71 ft btw inn op 3 juni de allerlaatste aan 70 ft salitolevél.dan denk je het kan niet meer stuk je droomt al mee de kruiwagen naar de bank te gaan . MAAR als je ziet dat de kostenmolen draait als nooit te voren dan is 3 milj. ft evenals 1 milj. enkele jaren geleden. en zegt die 71 ft echt niets meer. gelukkig maar dat die er is om de nooit eindigende kostenstroom te dekken en er voor te zorgen begn juni de volledige lenteinput betaald is. Om reden ik door samenloop van omstandigheden de onkruidbestrijdingskost 45% kon doen dalen liet ik de JD zelfrijder van Air patrol uit Jaszapati het sproeiwerk uitvoeren met meer atmosfeer en lagere dosis het was een schot in de roos en 3750 ft/ha een te verwaarlozen bedrag . Niettegenstaande de kostenbooming heb je alles nog onder controle die grote megbedrijven op enkele na hebben het geheel niet meer in de hand kwa kosten hetzelfde bij de varkensbedrijven , straks kost een 100kg mv varken 45-50.000 ft en beur je in verkoop niet eens 28000 ft wie kan daar aan uit? Vele bedrijven staan leeg ook van buitenlanders in mijn directe buurt.

 • no-profile-image

  Luna

  Kersen, ja die zijn lekker en gezond.
  Dus wat gaan we doen, we gaan de Nederlandse kersen promoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.