Home

Achtergrond 8 reacties

De beste brokkenmakers

Zijn graantelers in even goede handen bij Forfarmers als diens veehouders?

Akkerbouwers die vorig jaar hun graanoogst hebben verkocht via de pool van ForFarmers, zullen dit jaar niet zonder meer weer hun graan aan deze coöperatie verkopen. Want van alle belangrijke graanafnemers in Nederland betaalde ForFamers voor de oogst van 2010 veruit de laagste prijs. Dit blijkt uit het graanpoolprijsonderzoek dat Boerderij voor de zesde keer uitvoerde.
Voor tarwe betaalde ForFamers een bruto-poolprijs van €162,50 per ton. Dat is lager dan de beurs de gehele periode heeft gestaan en zo’n €50 per ton minder dan bijvoorbeeld concurrent CZAV uitkeerde voor maaltarwe. Per hectare komt dit voor een gemiddelde graanteler neer op een saldoverschil van meer dan €460!
Volgens ForFarmers is de opvallend lage uitbetaling te wijten aan zijn poolopzet. De in juli ingenomen 15.000 ton verwerkt het bedrijf in zijn voerfabrieken binnen enkele weken, terwijl de poolperiode tot en met eind december loopt. De poolprijs is hiermee simpel gezegd gekoppeld aan termijncontracten. ForFarmers koopt in het voorjaar grote hoeveelheden graan in voor voer. Die prijs geldt dan ook voor de pool. De termijnmarkt voorzag minder sterk stijgende prijzen, waardoor de inkoopprijs nog onder de werkelijke prijs zakte in die periode. Die marktbeweging zat de pool dus flink tegen.
Deze uitleg van ForFarmers is plausibel, maar het is de vraag of graantelers hier nog een boodschap aan hebben. Want ook in voorgaande edities van het graanpoolprijzenonderzoek was ForFarmers geen topper. Vooral de akkerbouwers krijgen de indruk dat zij bij ForFarmers moeten bloeden om het voer voor veehouders goedkoop te houden.
De coöperatie neemt dit signaal serieus en trekt de stekker uit haar graanpool. Ze neemt alleen nog op dagprijs graan af. De voerleverancier schept zo geen valse verwachtingen meer bij akkerbouwers. De beste brokkenmakers gaan helemaal voor de veehouders.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  formarmers doet wat ze van zichzelf zeggen: brokken maken, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk, ze kunnen alleen maar brokken maken, ze maken meer kapot dan dat ze zelf door hebben

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Als ik het zo lees is de pool gericht op zo goedkoop mogelijk inkopen wat ze vergeten hebben het ingekochte materiaal op lange termijn te hedgen maar ja het zal wel moeilijk te zijn om twee heren te dienen

 • no-profile-image

  Hans

  waarschijnlijk is de bonus van de directietop van ForFarmers gebaseerd op de winst die de cooperatieve onderneming maakt. Dan zal het de heren een rotzorg zijn of het nou veehouders zijn, die liggen te bhléren, of akkerbouwers. Tja, de boerensector in NL is overgefinancierd tov. de marges die boeren halen, de heren bankiers willen sterke cooperaties en dat geeft zwakke boeren.

 • no-profile-image

  Han

  Het lijkt dat het dienen van twee heren niet eenvoudig zo niet onmogelijk is. Laat ´een ding duidelijk zijn het doel waar de co-op vroeger voor is opgericht nl. de verkopende boeren een zo hoog mogelijke prijs garanderen en de kopende leden een zo laag mogelijke prijs garanderen, is kennelijk niet mogelijk als je als directie / bestuur twee petten draagt. die van inkoper en verkoper bij je eigen leden anders gezegd je aandeelhouders / eigenaren van de winkel. Toen alle leden nog een gemengd bedrijf hadden was het geen punt, wat de ene hand verloor, won de andere. Helaas de specialisatie / ontmenging heeft twee kampen binnen de organisatie geschapen, die bij de huidige snel fluctuerende markt lijn recht tegen over elkaar staan. Het lijkt erop dat Forfarmers de keus moet maken, brokkenmaker zijn of graanafzet org. zijn voor de akkerbouwers. Allebei op hetzelfde moment blijkt onmogelijk te zijn.

 • no-profile-image

  harrie de akkerbouwer

  Zo kun je makkelijk winst maken, goedkoop inkopen, en veevoer duur verkopen dus alles over de rug van de akkerbouwers. Maar het slaat gewoon nergens op, ze laten de akkerbouwers kapot gaan . Is dit nou een cooperatieve gedachte? nou ik dacht het niet.

 • no-profile-image

  Han

  @Harrie. De directie en het bestuur kijken waar het zwaarte punt ligt en dat is toevallig of bewust door fusies gemaakt aan de afzet kant. Dus voer "zo goedkoop" mogelijk houden hier zit de omzet van d eclub eb hier moet de fabriek op draaien. Jouw akkerbouw inkoen zijn alleen maar handels artikelen Forfarmers is doorgeefluik. Nu komt de truck, voldoende graan in de pool vastleggen in de nazomer, groot aanbod -> lage prijs en deze door de winter heen verwerken. Niet speculeren met het gaan van de akkerbouw leden, zou fout kunnen uitpakken voor de akkerbouwer (dalende prijs) of voor de veehouder (stijgende graanprijs)
  Oplossing voor dit probleem is eenvoudig, als akerbouwer verkoop je op dag prijs aan de veehouder, die er brok van laat maken. De co-op is nl. zijn doel, inkomens verbetering voor de leden, voorbijgeschoten

 • no-profile-image

  boertje

  Kunnen we wel alleen Forfarmers aanpakken, maar bijvoorbeeld Agrifirm loopt al meerdere jaren bij akkerbouwers te roepen dat ze te weining beuren voor bij hen geleverde mest. Daarom is agrifirm ook nog eens een mestpool gestart, om de prijs nog eens op te jagen.

 • no-profile-image

  elbers

  Wel heel bijzonder dit verhaal nadat ik de hele winter al heb aangegeven bij For Farmers dat ze 2 euro per 100 kg duurder waren dan de concurentie met pluimveevoeders, hebben ze nu blijkbaar 2 keer geld verdiend over onze ruggen heen bij de akkerbouwer en de veeboeren.
  word tijd dat we zelf eens meer boer tot boer grondstof handel gaan doen en ons niet meer laten gebruiken als een elastische schakel in de keten

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.