Home

Achtergrond

'Crisiskartel kan volgende week ingaan in nasleep Ehec'

Bleiswijk - Een crisiskartel kan mogelijk volgende week al actief zijn om gevolgen van de Ehec-crisis voor de groentenafzet te dempen. Dat zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht. Daarmee zouden afzetorganisaties in de groententeelt onderling marktafspraken kunnen maken en zo aan actief marktbeheer doen.

Het is niet duidelijk op welke maatregelen de afzetorganisaties mikken en wat de route daartoe is. Binnen de GMO-regels zijn er mogelijkheden voor crisisafspraken tussen verenigingen. Daarvoor is toestemming nodig van DC concurrentie van de Europese Commissie. Koepel voor afzetorganisaties DPA wil op dit moment geen nadere details bekend maken.

Mogelijk gaat het om afspraken over de verkoop van bepaalde kwaliteitssorteringen of krimp van productie. Nog altijd is de Duitse vraag onder de maat, weet Van Ruiten. Cijfers van onderzoeksbureau GfK zouden uitwijzen dat de verkoop van Duitse supermarkten nog altijd meer dan 20 procent achterblijft voor komkommer. Voor tomaat blijft de verkoop met iets minder dan 20 procent achter, blijkt uit cijfers van GfK.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.