Home

Achtergrond

Betere wijn door satellieten

Parijs - Satellieten zijn eind juli gestart met het fotograferen van de Franse wijngaarden. Wijnmakers kunnen met infraroodbeelden van de wijnstokken in de weken voorafgaand aan de oogst met 90 procent zekerheid de kwaliteit van de geoogste druiven voorspellen.

Dit is bepalend voor de kwaliteit van de wijn, meldden Franse en Britse media in het weekeinde.
De beelden worden binnenkort geanalyseerd en naar de wijnmakers gestuurd, aldus het Franse wijninstituut ICV.

De satellieten maken van ruim 800 kilometer hoogte foto's van 1000 stukken grond in 8 seconden. De beelden geven informatie over de kracht van de wijnstokken, de grondwaterstand, het gewicht van de druiven, de met het oog niet zichtbare kwaliteit van het blad en de aanwezigheid van mineralen in de grond. Ook kunnen ziektes worden gedetecteerd. Het verzamelen van dergelijke informatie 'op de grond' zou normaal gesproken 20 tot 30 jaar in beslag nemen.

De beelden geven ook informatie welke druiven van mindere kwaliteit zijn waarmee tafelwijn zal worden geproduceerd en welke stokken superieure druiven leveren voor grand cru-wijnen. Het is precisie-oogst, aldus een wijnmaker uit Bordeaux.

Of registreer je om te kunnen reageren.