Home

Achtergrond

Angst en eurocrisis bepalen atmosfeer beursvloer

De beurs staat in het teken van de eurocrisis en plotselinge angst dat de Griekse problemen naar Italië komen.

De beurzen herpakten zich donderdag wat nadat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank zei opnieuw geld in de economie te storten wanneer nodig. Voor aandelen agribusiness heeft een stijgende graanprijs ook invloed.

Die ontwikkeling is slecht voor verwerkende bedrijven als General Mills en vleesbedrijven die afhankelijk zijn van de voerprijs, zoals Tyson Foods. Voor toeleveranciers van boeren is een hoge graanprijs voordelig.

Het aandeel van de Kerry Group boekte vorige week forse winst op de beurs maar levert deze week weer 5 procent in. Aandeelhouders pakken winst.

De overname van Headland Foods wordt bovendien onderzocht door de Britse mededingingsautoriteit. Het Ierse zuivelbedrijf zou marktmacht hebben misbruikt om prijzen te verhogen.

Yara International ziet de koers stijgen nadat enkele banken hun advies voor het aandeel positief hebben bijgesteld. De meeste banken kennen nu een koopadvies. De markt voor meststoffen staat uiterst sterk door relatief hoge graanprijzen en aantrekkende vraag uit China.


xmlns:x="urn:schemas-microsoft-com:office:excel"
xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40">
STIJGERS
& DALERS
       
De
belangrijkste koerswijzigingen van agriconcerns in de agd.media-index
in procenten
ten opzichte van de voorafgaande week.
 
Stijgers % Dalers %
  Südzucker 3,1   Kerry Group -5,0
  Yara 2,6   Case New Holland -5,0
  Bongrain 1,2   Tyson Foods -3,5
  Total Produce 0,0   Nutreco -3,4
        John Deere -3,2Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.