Home

Achtergrond

Zwakte Amerikaanse dollar houdt aan

De waarde van de Amerikaanse dollar is gedaald tot het laagste niveau in drie weken, nadat uit cijfers bleek dat de hoge werkloosheid doorzet.

Bovendien waarschuwt kredietbeoordelaar Moody’s de VS, dat volgens de organisatie veel te langzaam de staatsfinanciën op orde brengt. Een euro is nu 1,44 dollar waard, tegen 1,42 dollar een week eerder.

Het verloop van de wisselkoers blijft moeilijk in te schatten. De kredietwaardigheid van Griekenland neemt af, evenals vertrouwen dat een weinig pijnlijke uitkomst voor de Eurozone mogelijk is. Er is een lichtpuntje: de zwakkere dollar maakt een aantal grondstoffen als aardolie, granen en soja relatief goedkoper voor kopers buiten de VS.

De Euribor drie maanden beweegt nog steeds rond de 1,43 procent, nabij het hoogste niveau in twee jaar. De Euribor geldt vaak als referentie bij bedrijfsleningen.

In historisch perspectief is de rente nog altijd laag. De verwachting is wel dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente die het rekent aan commerciële banken zal verhogen.

Deze berekenen hun extra kosten door aan bedrijven en particulieren. De grote vraag blijft of de VS het Europese voorbeeld snel zullen volgen. De Amerikaanse centrale bank heeft echter nog niet aangegeven de rente te willen verhogen. De kans is dus groot dat de euro verder aan waarde toeneemt tegenover de dollar, wat uiteindelijk kan leiden tot verstoring van de exportpositie van de Eurozone.

ING Bank stelt in een analyse wel dat de Amerikaanse tactiek lijkt te hebben gewerkt. De VS wilde de exporten stimuleren en de importen terugbrengen, om tot een betere handelsbalans te komen. De tactiek lijkt echter niet vol te houden nu Braziliaanse en Chinese druk toeneemt. Brazilië heeft de export van voeding drastisch zien dalen door de toegenomen concurrentie van goedkoop Amerikaans product.

Brazilië zelf kan in deze vermeende wisselkoers net als de EU weinig doen. Waar de EU vooral door een hoge inflatie (2,9 procent) gedwongen is de rente te verhogen, staat in Brazilië de rente al zo hoog dat verdere verhoging direct de economie zal schaden.

Of registreer je om te kunnen reageren.