Home

Achtergrond

Zes misverstanden over Ehec

Er wordt veel gepubliceerd over Ehec, maar lang niet alle informatie is correct. Hieronder zes misverstanden op een rijtje.

1) Ehec is een nieuwe infectie.
De enterohemorragische Escherichia coli (Ehec) is een verzamelnaam voor E.coli-bacteriën die bloederige diarree kunnen veroorzaken. Ze worden vaak aangeduid met een O en een getal, en een H en een getal.
Die coderingen geven verschillende typen aan die verschillen op de celwand (O) en in de zweepstaartjes (H). Een heel bekende is de E.coli O157:H7, die in de Verenigde Staten meermaals heeft toegeslagen.
Duitsland wordt nu geteisterd door de E.coli O104:H4. Belangrijke eigenschap is dat de Ehec-bacteriën gifstoffen produceren, die de darmen aantasten. Het Duitse type is niet nieuw, maar het is wel voor het eerst dat dit type zo’n grote epidemie veroorzaakt.

2) Als de Ehec bacterie niet wordt gevonden, is zij er niet.
Afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid. Wie zijn portemonnee kwijt is, gaat zoeken. Wie de portemonnee niet vindt, zal nimmer concluderen dat de portemonnee er niet is. Hoogstens dat de portemonnee niet ligt op de plek waar je zoekt.
Bij de zoektocht naar de E.coli O104:H4 maken bestuurders, media en consumenten vaak de denkfout dat de afwezigheid van de bacterie in de monsters ook betekent dat de E.coli er niet is. Het betekent niet meer en niet minder dan dat de bacterie op die plek en in dat monster niet is gevonden - niet dat de bacterie er niet (meer) is.

3) De Duitse overheid heeft geen goed onderzoek gedaan.
Het Robert Koch Institut heeft uitvoerig onderzoek gedaan onder tientallen patiënten. Met hen werd een vragenlijst doorgenomen van meer dan dertig pagina’s waarbij mogelijke infectieroutes zijn doorgelopen en waarbij ook gevraagd werd naar de maaltijden van de afgelopen twee weken. Kiemgroenten stonden net als tomaten, sla en komkommers op de vragenlijst - maar kwamen er niet uit naar voren als een verdacht product. De antwoorden van de patiënten zijn geanalyseerd en vergeleken met de antwoorden van een gezonde controlegroep.
Naar aanleiding van het onderzoek van het RKI is een consumptieadvies gegeven. Bovendien zijn op grote schaal monsters genomen van verschillende mogelijke infectiebronnen. Pas nadat de Europese Commissie en buurlanden daar extra op aandrongen, is gerechercheerd langs de distributielijnen. Via die weg kwamen de onderzoekers bij het kiemgroentebedrijf in Bienenbüttel.

4) De waarschuwing voor tomaten, komkommers en sla was niet gefundeerd.
Het Robert Koch Institut heeft samen met het Bundesinstitut für Risikobewertung in een vroeg stadium gewaarschuwd voor de consumptie van gomaten, komkommers en sla in Noord-Duitsland. Die waarschuwing was gebaseerd op het consumptiepatroon van de patiënten, die in vergelijking met gezonde patiënten veel meer tomaten, komkommers en sla hadden gegeten. Het was geen bewijs dat tomaten, komkommers en sla besmet zijn, maar wel een aanwijzing dat de besmetting daaraan gerelateerd is.
Wat in de publieke communicatie achterwege bleef, is dat de besmetting vooral een Noord-Duitse aangelegenheid is.

5) De verdenking van de kiemgroenten van het bedrijf Gärtnerhof Bienenbüttel was onterecht.
De verdenking van het kiemgroentenbedrijf in Bienenbüttel is terecht. Of ooit het ondubbelzinnige bewijs geleverd wordt dat het bedrijf de ziekte heeft verspreid, is een tweede. Dat de E.coli niet op het bedrijf is aangetroffen, betekent niet dat hij er niet is, of niet is geweest.
De sporen naar het bedrijf waren heel duidelijk. Kiemgroenten van het bedrijf zijn geleverd aan vier hotels, twee restaurants, twee bedrijfskantines en een golfcomplex. Op al die plekken hadden zieke patiënten gegeten. Bovendien was een werknemer van het bedrijf besmet met de verdachte E.coli, terwijl twee andere werknemers ook diarreeklachten hebben gehad in het begin van mei.

6) E.coli op de verdachte Spaanse komkommer was geen Ehec.
Het Hamburgse Institut für Umwelt und Gesundheit waarschuwde vorige week dat de Ehec-bacterie op Spaanse komkommers zat. Enkele dagen later moest het instituut zijn bewering intrekken. De bacterie was niet gevonden.
De werkelijkheid is iets genuanceerder. Het Hamburgse instituut heeft op de Spaanse komkommers wel een E.coli bacterie gevonden die tot bloederige diarree kan leiden. Het is echter niet dezelfde bacterie die in Duitsland nu voor een epidemie zorgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.